JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil droppe vedtak om Israel-boikott

EL og IT-klubben i Aker Solutions vil fjerne eller omformulere uttalelser om Israel i forbundets handlingsprogram.
IMOT BOIKOTT-STANDPUNKT: Klubbleder Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions mener EL og IT Forbundets vedtak om Israel-boikott vil forsterke konflikten i Midt-Østen.

IMOT BOIKOTT-STANDPUNKT: Klubbleder Leif-Egil Thorsen i Aker Solutions mener EL og IT Forbundets vedtak om Israel-boikott vil forsterke konflikten i Midt-Østen.

Leif Martin Kirknes

oystein@lomedia.no

– Vi bør støtte organisasjoner som hjelper folkegrupper som er i konfliktområder. Det er mange som trenger hjelp, ikke bare én gruppe. Vedtaket om Israel-boikott vil bare forsterke konflikten i Midtøsten.

Det sier Leif-Egil Thorsen til FriFagbevegelse. Han er klubbleder for EL og IT Forbundet i Aker Solutions. Stavangerklubben har 150 medlemmer.

Israel i handlingsprogrammet

I handlingsprogrammet for EL og IT Forbundet som gjelder fra 2019 fram til landsmøtet i 2023, er det et kapittel om internasjonal solidaritet og samarbeid. Der er det listet opp 13 kulepunkter under hovedmål. De to siste punktene gjelder Israel og palestinerne:

• Støtte det palestinske folk og fagbevegelse.

• Arbeide for boikott av Israel og at LO bryter samarbeidet med Histadrut.

Histadrut er en israelsk, landsomfattende fagforening.

Det er disse to punktene klubben i Aker Solutions nå har fattet vedtak om.

– Vi vil ha de to kulepunktene bort, eller omformulere tekstene, sier klubbleder Leif Egil Thorsen.

Han opplyser at fagforeningen i Rogaland stiller seg bak vedtaket fra klubben i Aker Solutions.

Strid om boikott

LO vil ha full boikott av Israel. Det vedtok årets LO-kongress med stort flertall. Delegatene på kongressen gikk dermed imot LO-ledelsens syn. LO-ledelsen ønsker ikke Israel-boikott.

LO-ledelsen gikk på nederlag om Israel-boikott også på kongressen i 2017. Også den gangen stemte et klart flertall av LO-kongressens delegater for at LO skal jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, har lenge frontet boikott av Israel. På årets LO-kongress bemerket Andersen at situasjonen for palestinerne er blitt enda verre på de fem åra som er gått siden forrige LO-kongress, som det står i uttalelsen.

– Da vil det være merkelig, hvis kongressen skal gå inn for mildere virkemidler for å presse Israel, sa lederen i El og IT Forbundet, før avstemningen.

I redaksjonskomiteen på årets LO-kongress var det Stein Guldbrandsen fra Fagforbundet og Mimmi Kvisvik fra Fellesorganisasjonen som tok dissens. De ønsket boikott.

I etterkant av årets LO-kongress sa LO-sekretær Terje Olsson at han ikke likte boikott-vedtaket.

– Jeg mener vi kan få til flere ting uten å kutte all kontakt, som vi gjør når vi boikotter. Det blir krig i verden når man ikke snakker sammen, sa Olsson.

Terje Olsson har vært hovedkasserer i EL og IT Forbundet og kjenner forbundet godt. På spørsmål om hvorfor det er EL og IT Forbundet som er i front mot Israel, svarte Olsson:

– Det henger i kulturen. EL og IT Forbundet har alltid vært radikalt.

Les også: Strømsprekk i kriminalomsorgen: - Vi kan ikke slukke lyset

Kritikk mot Israel-politikk

Leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet går av på landsmøtet neste år. Trønderne Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth er begge kandidater til å ta over ledervervet.

På den såkalte Oslokonferansen for EL og IT Forbundet nå i høst var det flere som var kritiske til at forbundet skal uttale seg om konflikten mellom Israel og palestinerne. De mente forbundet i mindre grad skulle markere seg i politiske saker som splitter, og i større grad arbeide for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår.

Merete Øverland Shukla, hovedtillitsvalgt i Telia, var kritisk til at EL og IT Forbundet så tydelig har tatt stilling for Palestina mot Israel. Hun minnet om at det er jøder som er medlemmer i forbundet, og medlemmer med et annet syn på Midtøsten-konflikten.

Hun fikk ikke støtte fra noen av lederkandidatene.

– Vi tar den svakestes side, sa Eystein Garberg.

– Grunnen til at vi har støttet Palestina er fordi vi alltid har vært solidariske, sa Geir Ove Kulseth.

Utmeldinger

120 LO-medlemmer meldte seg ut i protest etter kongressen i 2017.

Klubbleder Leif-Egil Thorsen forteller at de har hatt medlemmer som har meldt seg ut i protest mot forbundets boikott-standpunkt.

– Det er ingen krise at folk melder seg ut, det er ikke det jeg mener. Men kulepunktene i programmet har stått lenge, uten at de har hjulpet saken på noen som helst måte. Nå er vi bare med på å øke konfliktnivået, sier Thorsen, som er enig med dem som ønsker at EL og IT Forbundet heller skal jobbe for å gjøre lønns- og arbeidsforholdene for medlemmene bedre.

Organisasjonen Med Israel for fred opplyser til FriFagbevegelse at de fikk 850 nye medlemmer på sju dager. I runden etter årets kongress har Med Israel for fred fått over 200 nye medlemmer.

Venner av Israel i Norsk Fagbevegelse (VINA) reagerte slik på LO-kongressens Palestina-uttalelse i år:

«LO må selv bære konsekvensene av en krevende uttalelse. VINA vil fortsatt arbeide for dialog mellom norsk, israelsk og palestinsk fagbevegelse», skrev Eigil Jespersen, leder i VINA, i en epost til FriFagbevegelse.

Mye lest: Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse