JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Økt strømpris spiser 50 millioner av kriminalomsorgen

Alle pengene kriminalomsorgen fikk sist høst til å styrke arbeidet med innsatte og domfelte, kan gå til strømregninga.
TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

Colourbox

edv@lomedia.no

Strømutgiftene i etaten vil øke med 50 millioner kroner sammenliknet med i fjor. 

Økninga tilsvarer kriminalomsorgens samlede el-kostnadene for fjorårets åtte første måneder. Det viser ei beregning fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Det tilsvarer også den ekstra satsinga som skulle gå til arbeid med innsatte og domfelte. Etaten har ifølge KDI ikke fått noen kompensasjon for de galopperende strømregningene. 

Enhetene må betale selv, men blir det like bra kriminalomsorg av det?

– Jeg mener vi ivaretar sikkerheten både for ansatte og innsatte. Det er første prioritet. Så har vi utfordringer med å få levert på innhold, aktivisering og mestring. Strømutgiftene forsterker den utfordringa, sier konstituert fengselsleder i Agder fengsel, Geir Jensen til NFF-magasinet.

Satsing spises opp

– Stortingsflertallet bevilget 50 millioner kroner ekstra til å løfte arbeidet med innsatte og domfelte i 2022, har dere gjort det?

– Det kan jeg ikke se at vi har hatt anledning til. Den økonomiske situasjonen er så anstrengt at det ikke har vært handlingsrom til å styrke. Det har vært mer spørsmål om å beskytte det vi har, sier Jensen.

Strømutgiftene for Agder fengsel er så langt i år på 4,5 millioner kroner. Det er 1,8 millioner kroner mer enn i samme periode i fjor, ei økning på 69 prosent.

Hadde ikke fengselets største avdelinger vært bygd med passivhus-standard, med egen jordvarme og solcellepaneler, ville el-kostnaden trolig vært langt høyere.

På grunn av lavere belegg, har de også kunnet stenge en etasje på Froland avdeling, der lys nå er slukket og temperaturen skrudd ned.

Agder fengsel, med sine 350 plasser, får ingen strømstøtte, ifølge fengselslederen. Som andre enheter, tærer de på driftsmidlene.

Froland avdeling åpnet i 2019 med 200 plasser på høy sikkerhet.

Froland avdeling åpnet i 2019 med 200 plasser på høy sikkerhet.

Statsbygg

– Kan ikke slukke lyset

Isolasjonsforebyggende tiltak, i form av utetid og aktivitet, gjennomføres tross stram økonomi, ifølge Jensen. Nå forventer han kompenserende tiltak.

– Vi er sårbare. Det ligger i sakens natur at når vi driver døgnkontinuerlig institusjonsvirksomhet, så må det være en grunnleggende teknisk standard. Vi kan ikke slukke lyset, sier Jensen.

Ole Gunnar Selås, som leder NFF Agder fengsel, forteller at fengselet står under press fra alle kanter.

– Pengene må jo hentes et sted. Vi er redd for at alle ekstra kostnader vil medføre lavere oppdekning av fravær, som er alvorlig. Vi driver allerede med underskudd hver måned og har ingenting å gå på, sier Selås.

Stille fra statsråden

NFF-magasinet sendte en epost med spørsmål til politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet:

«Blir det tatt grep for å hindre galopperende strømpriser i å spise opp kvalitetssatsinga i kriminalomsorgen?»

Verken statsråden eller statssekretæren med ansvar for kriminalomsorg svarer på henvendelsen.

«Statsbudsjettet kommer 6. oktober, det er derfor for tidlig å si noe mer om innholdet nå», skriver departementets senior-kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i en epost.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse