JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for bussjåfører:

Denne helga kan det bli busstreik. Sjekk oversikten

Ved midnatt går fristen ut for å bli enige i lønnsoppgjøret mellom bussjåførenes organisasjoner og NHO Transport.
Lørdag kan det bli busstreik hvis partene ikke blir enige. Sjekk oversikten for å se hvilke bussruter som blir påvirket.

Lørdag kan det bli busstreik hvis partene ikke blir enige. Sjekk oversikten for å se hvilke bussruter som blir påvirket.

Ola Tømmerås

– Det er noen kompliserte temaer vi skal gjennom, så det er krevende. Men vi skal gjøre vårt beste for å bli enige, sa Sivertsen, før han gikk inn til meklingen på torsdag.

Nederst i saken finner du bussrutene som blir påvirket.

Da forhandlingene startet i begynnelsen av april, var det en lang liste med krav som ble overrakt mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO Transport, og de fire forbundene Fellesforbundet, Fagforbundet, Norsk Jernbaneforbund og YTF.

Men det har vært fire temaer bussjåførene har vært spesielt opptatt av.

Lønn: I avtalen mellom arbeidsgiverne og bussjåførene står det at lønna skal være «på linje med» lønna til industriarbeideren. Før årets oppgjør var differansen i overkant av 44 000 kroner i året.

Tid til å gjøre jobben: Bussjåførene er ansvarlige for sikkerhetssjekk av bussen før de begynner arbeidsdagen. Er det noe feil med bussen, er det nemlig sjåførene – ikke busselskapet – som står ansvarlig. Den tiden denne sjekken tar er i de aller fleste tilfeller ikke innbakt i arbeidstiden. Sjåførene får heller ikke betalt dersom de er ti minutter forsinket inn til matpause eller når arbeidstiden er slutt. 

Forskuttering av sykepenger: Veldig mange opplever at når de blir syke, utbetales lønna som vanlig fra arbeidsgiver. Det kalles forskuttering av sykepenger. Sånn har ikke bussjåførene det. De må selv ta kontakt med Nav for å få de sykepengene de har krav på. Det kan ta tid, og sjåførene kan stå uten inntekt i en god stund før de får det de har krav på. 

Delskift: Du har kanskje opplevd at det er samme bussjåfør som kjører deg til jobben på morgenen, og hjem igjen på ettermiddagen. Sjåføren har ikke sittet bak rattet hele dagen. Midt på dagen har han hatt fri. Det betyr at sjåføren kanskje bare får lønn for tre-fire-fem timer, men er på jobb 10–12 timer. Det er en ordning bussjåførene vil gjøre noe med. 

Disse bussene stopper hvis det blir streik:

Busstreik 2022 (første uttak)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse