BUSSENE STO I 2020: Streikeviljen var stor for to år siden. De signalene bussjåførene selv gir denne våren, tyder på at den er minst like stor nå, skriver journalist Roy Ervin Solstad i denne kommentaren
Tormod Ytrehus
Analyse
«Med dagens tempo må bussjåførene vente til 2050 før de har lønn på linje med industriarbeiderne. Så tålmodige er de neppe»
I 2020 streiket bussjåførene for første gang siden 1990-tallet. Neste streik kan komme allerede i år.
roy@lomedia.no
Torsdag 21. april møtes arbeidsgivere og arbeidstakere for årets lønnsoppgjør i bussbransjen. Allerede i vinter fastslo Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, at dette oppgjøret kom til å bli et av vårens vanskeligste. Man trenger ikke lete langt bak i kalenderen for å forstå hvorfor.
I det koronautsatte oppgjøret høsten 2020 ble det først brudd i forhandlingene, så brudd i meklingen med påfølgende streik fra 20. september 2020. Det var den første streiken i bussbransjen siden 1998.
Etter ny mekling mellom partene, ble streiken avblåst den 1. oktober. Det skjedde etter at forhandlingsdelegasjonene bestående av Fellesforbundet, Fagforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet (YTF) samlet sett godtok riksmeklerens skisse til løsning.
YTF sin delegasjon var imidlertid den eneste som enstemmig sa ja til skissen. Både i Fagforbundet og Fellesforbundet var det flertall for å fortsette streiken. Enda tettere ble det da medlemmene i de tre LO-forbundene og YS-forbundet YTF, skulle si sitt.
Totalt stemte nesten 10.000 i uravstemningen. Det utgjorde omtrent 83 prosent av alle medlemmene som var omfattet av oppgjøret. Mer enn tre av fire i Fagforbundet og nesten tre av fem i Fellesforbundet sa nei, og ville at streiken skulle gjenopptas for å sikre et bedre resultat. I Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet var stemningen en annen. I begge de forbundene var det ja-flertall på 58–60 prosent.
Totalt sett betød det at streiken ikke ble gjenopptatt – siden ja-siden fikk 50,44 prosent av de nesten 10.000 stemmene. Nei-siden fikk 49,56 prosent. Ifølge forbundssekretær i Fellesforbundet og forhandlingsleder for arbeidstakersiden, Dag-Einar Sivertsen, skilte det bare 80–100 stemmer mellom ja og nei.
Interessant nok, ville streiken ikke blitt avsluttet etter mekling dersom YTF sin delegasjon hadde stemt som medlemmene sine, og ikke enstemmig. Da hadde det ikke vært flertall totalt i de fire delegasjonene for å avslutte den streiken som hadde vart siden 1. oktober.
Hovedgrunnen til misnøyen blant sjåførene i 2020, er den samme som blir ytret før årets lønnsoppgjør. I bussjåførenes tariffavtale står det at lønnsnivået skal være mer på linje med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
Ifølge tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Roger Hansen, lå bussarbeiderlønna på 98–99 prosent av en industriarbeiderlønn da bussbransjeavtalen ble opprettet i 2008. Senere gikk det nedover før kurven igjen pekte rett vei.
De siste offisielle tallene viser en forbedring fra 91,2 prosent i 2020 og 91,5 prosent i 2022.
– Det kan tyde på at vi har klart å bremse fallet, men forbedringen er marginal sammenlignet med partenes forutsetning om utviklingen på lønnsnivået i bussbransjen, sa Dag-Einar Sivertsen til Magasinet for fagorganiserte i forbindelse med årets kravoverlevering 4. april i år.
Med 0,3 prosentpoengs forbedring hvert år sammenlignet med industriarbeiderlønna, vil bussjåførene måtte vente til 2050 før de har lønn på linje med industriarbeiderne. Så tålmodige er neppe verken bussjåførene ute på veiene eller de fire forbundenes forhandlingsdelegasjoner.
Busstreiken: NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran
Streikeviljen var stor for to år siden. De signalene bussjåførene selv gir denne våren, tyder på at den er minst like stor nå. Det skyldes at også mange av de som stemte ja til det endelige meklingsresultatet sist, var svært misfornøyd med oppgjøret. De ønsket likevel ikke å starte opp igjen en streik som var blitt avsluttet noen uker tidligere.
I 2020 betød det en bussbransje som var splittet omtrent helt på midten. I år blir det neppe enighet før arbeidstakersiden vet at de har et resultat som kan få solid støtte fra medlemmene.
Streikeviljen blir heller ikke dempet nevneverdig av at NHO Transport i sine krav før årets lønnsoppgjør vil iberegne kostnaden for pensjon fra første krone av den økonomiske totalrammen det skal forhandles om i dette oppgjøret, eller at å sammenligne bussarbeiderlønn med industriarbeiderlønn ikke lenger er relevant – da NHO mener sistnevnte har utviklet seg i en annen retning enn det som var tenkt.
For arbeidstakersiden er dette som å vifte med en rød klut, men selv om Sivertsen i Fellesforbundet selvsagt ønsker å komme i havn med et godt oppgjør i bussbransjen etter forhandling eller mekling, virker han ikke skremt av tanken på en ny busstreik kun to år etter den forrige streiken.
– Det er jo det eneste våpenet vi har, og vi viste i 2020 at vi ikke var redde for å bruke det, har han sagt.
Slik partene har stilt seg opp før forhandlingsstart, vil det komme som en stor overraskelse om oppgjøret ikke blir mat for Riksmekleren.
Selv med hans hjelp vil det bli svært vanskelig å unngå en streik fra den 7. mai. Det er bare å belage seg på at man må finne alternativ transport.
Fikk du med deg denne? Bussjåførene har ennå ikke fått det de streiket for i 2020
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke