BUSSENE STO I 2020: Streikeviljen var stor for to år siden. De signalene bussjåførene selv gir denne våren, tyder på at den er minst like stor nå, skriver journalist Roy Ervin Solstad i denne kommentaren
Tormod Ytrehus
Analyse
«Med dagens tempo må bussjåførene vente til 2050 før de har lønn på linje med industriarbeiderne. Så tålmodige er de neppe»
I 2020 streiket bussjåførene for første gang siden 1990-tallet. Neste streik kan komme allerede i år.
roy@lomedia.no
Torsdag 21. april møtes arbeidsgivere og arbeidstakere for årets lønnsoppgjør i bussbransjen. Allerede i vinter fastslo Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, at dette oppgjøret kom til å bli et av vårens vanskeligste. Man trenger ikke lete langt bak i kalenderen for å forstå hvorfor.
I det koronautsatte oppgjøret høsten 2020 ble det først brudd i forhandlingene, så brudd i meklingen med påfølgende streik fra 20. september 2020. Det var den første streiken i bussbransjen siden 1998.
Etter ny mekling mellom partene, ble streiken avblåst den 1. oktober. Det skjedde etter at forhandlingsdelegasjonene bestående av Fellesforbundet, Fagforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet (YTF) samlet sett godtok riksmeklerens skisse til løsning.
YTF sin delegasjon var imidlertid den eneste som enstemmig sa ja til skissen. Både i Fagforbundet og Fellesforbundet var det flertall for å fortsette streiken. Enda tettere ble det da medlemmene i de tre LO-forbundene og YS-forbundet YTF, skulle si sitt.
Totalt stemte nesten 10.000 i uravstemningen. Det utgjorde omtrent 83 prosent av alle medlemmene som var omfattet av oppgjøret. Mer enn tre av fire i Fagforbundet og nesten tre av fem i Fellesforbundet sa nei, og ville at streiken skulle gjenopptas for å sikre et bedre resultat. I Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet var stemningen en annen. I begge de forbundene var det ja-flertall på 58–60 prosent.
Totalt sett betød det at streiken ikke ble gjenopptatt – siden ja-siden fikk 50,44 prosent av de nesten 10.000 stemmene. Nei-siden fikk 49,56 prosent. Ifølge forbundssekretær i Fellesforbundet og forhandlingsleder for arbeidstakersiden, Dag-Einar Sivertsen, skilte det bare 80–100 stemmer mellom ja og nei.
Interessant nok, ville streiken ikke blitt avsluttet etter mekling dersom YTF sin delegasjon hadde stemt som medlemmene sine, og ikke enstemmig. Da hadde det ikke vært flertall totalt i de fire delegasjonene for å avslutte den streiken som hadde vart siden 1. oktober.
Hovedgrunnen til misnøyen blant sjåførene i 2020, er den samme som blir ytret før årets lønnsoppgjør. I bussjåførenes tariffavtale står det at lønnsnivået skal være mer på linje med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
Ifølge tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Roger Hansen, lå bussarbeiderlønna på 98–99 prosent av en industriarbeiderlønn da bussbransjeavtalen ble opprettet i 2008. Senere gikk det nedover før kurven igjen pekte rett vei.
De siste offisielle tallene viser en forbedring fra 91,2 prosent i 2020 og 91,5 prosent i 2022.
– Det kan tyde på at vi har klart å bremse fallet, men forbedringen er marginal sammenlignet med partenes forutsetning om utviklingen på lønnsnivået i bussbransjen, sa Dag-Einar Sivertsen til Magasinet for fagorganiserte i forbindelse med årets kravoverlevering 4. april i år.
Med 0,3 prosentpoengs forbedring hvert år sammenlignet med industriarbeiderlønna, vil bussjåførene måtte vente til 2050 før de har lønn på linje med industriarbeiderne. Så tålmodige er neppe verken bussjåførene ute på veiene eller de fire forbundenes forhandlingsdelegasjoner.
Busstreiken: NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran
Streikeviljen var stor for to år siden. De signalene bussjåførene selv gir denne våren, tyder på at den er minst like stor nå. Det skyldes at også mange av de som stemte ja til det endelige meklingsresultatet sist, var svært misfornøyd med oppgjøret. De ønsket likevel ikke å starte opp igjen en streik som var blitt avsluttet noen uker tidligere.
I 2020 betød det en bussbransje som var splittet omtrent helt på midten. I år blir det neppe enighet før arbeidstakersiden vet at de har et resultat som kan få solid støtte fra medlemmene.
Streikeviljen blir heller ikke dempet nevneverdig av at NHO Transport i sine krav før årets lønnsoppgjør vil iberegne kostnaden for pensjon fra første krone av den økonomiske totalrammen det skal forhandles om i dette oppgjøret, eller at å sammenligne bussarbeiderlønn med industriarbeiderlønn ikke lenger er relevant – da NHO mener sistnevnte har utviklet seg i en annen retning enn det som var tenkt.
For arbeidstakersiden er dette som å vifte med en rød klut, men selv om Sivertsen i Fellesforbundet selvsagt ønsker å komme i havn med et godt oppgjør i bussbransjen etter forhandling eller mekling, virker han ikke skremt av tanken på en ny busstreik kun to år etter den forrige streiken.
– Det er jo det eneste våpenet vi har, og vi viste i 2020 at vi ikke var redde for å bruke det, har han sagt.
Slik partene har stilt seg opp før forhandlingsstart, vil det komme som en stor overraskelse om oppgjøret ikke blir mat for Riksmekleren.
Selv med hans hjelp vil det bli svært vanskelig å unngå en streik fra den 7. mai. Det er bare å belage seg på at man må finne alternativ transport.
Fikk du med deg denne? Bussjåførene har ennå ikke fått det de streiket for i 2020
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen