JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

Feiret forbudet mot innleie. Nå får flere i byggebransjen fast jobb

Nå blir det ulovlig med innleid arbeidskraft. Det er vinn-vinn for alle, mener hovedtillitsvalgt i byggebransjen.
– De tillitsvalgte får en viktig rolle i det nye regelverket, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik (nærmest i bildet).

– De tillitsvalgte får en viktig rolle i det nye regelverket, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik (nærmest i bildet).

Ole Palmstrøm

trogny@lomedia.no

Fra 1. april blir det forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslofjordområdet.

Et av firmaene som har tatt konsekvensene av dette, er entreprenørbedriften Hent.

I fjor ansatte de 170 bygningsarbeider. I 2023 kommer 50 nye kolleger til å bli tilbudt fast jobb i bedriften.

Da vi møter hovedtillitsvalgt Johan Henry Eide i Folkets Hus, har han nettopp vært med på å ansette 27 nye bygningsarbeidere i faste stillinger. Dette er stort sett polakker og portugisere som kommer fra bemanningsforetak.

Flere har opplevd at de tidligere har hatt deltidskontrakter, nå får de hele faste jobber.

Liten feiring

Det er LO-leder Peggy Hessen Følsvik som har invitert Eide og arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til en liten feiring av de nye bestemmelsene.

I nabokvartalet jobber medlemmene hans med å bygge D-blokka i det nye Regjeringskvartalet.

Etter at Stortinget vedtok innstrammingene i arbeidsmiljøloven, har både bemanningsbransjen og Høyre vært svært aktive i å argumentere mot forbudet.

Vedtaket innebærer, foruten forbud mot innleie rundt Oslo, også at det ikke lenger er lov å leie inn fra bemanningsforetak ved midlertidig behov.

Denne begrensningen gjelder hele landet.

Nye regler: Her er det fortsatt lov å bruke innleid arbeidskraft

Skremselskampanje

– Høyre har kjørt en skremselskampanje mot lovforslaget. Det vi ser er at det er en interessekonflikt mellom de som tjener på bruk av bemanningsbyrå, og arbeidsfolk som trenger hele faste stillinger, sier LO-lederen.

Arbeidsminister Mjøs Persen følger på med at denne lovendringen betyr å flytte makt:

– Vi flytter makt til vanlige folk slik at de får et bedre arbeidsliv. Det å få hele faste stillinger gir deg mulighet til å få lån i banken, gir deg forutsigbare arbeidsforhold og fører til bedre sikkerhet på arbeidsplassene, bedre HMS, sier Mjøs Persen.

Dette er Hent-tillitsvalgt Eide svært enig i.

Uten fagbrev

– De folka som vi ansetter nå, har ikke fagbrev. Det er målet at vi skal hjelpe dem med norsk kurs til å få et norsk fagbrev. De siste årene har vi hatt en kraftig nedgang i antall lærlinger. Det har vært lettere for bedriftene å leie inn bygningsarbeidere, enn å utdanne ungdom i et fag, sier Eide.

Han viser også til at akkord er lønnssystemet i byggenæringen. Det er umulig å jobbe akkord når 30 prosent av de ansatte er innleide.

Hent-tillitsvalgt Johan Henry Eide

Hent-tillitsvalgt Johan Henry Eide

Torgny Hasås

– Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier han, men modererer seg.

– Det er kanskje ikke en vinn-situasjon for bemanningsbransjen.

Les også: Veidekke-sjefen: – Det blir utfordrende, men det må gå

Nøye utredet

– I det siste har Høyre bedt om at innstrammingene blir utsatt fordi det er noen som har klaget inn lovendringene for Eftas overvåkingsorgan, ESA. Det har du ikke tatt hensyn til?

– Nei. I forarbeidene til denne lovendringen har vi nøye vurdert forholdet til EØS-avtalen, og vi har konkludert med at dette klart ligger innenfor det handlingsrommet vi har, svarer Mjøs Persen.

Hun sier at det er ESAs jobb å stille spørsmål, og at Norge skal svare på spørsmålene innen den fristen de har fått.

Fafo skal utrede

– Dette bestemmer vi i Norge, understreker LO-leder Hessen Følsvik.

LO-lederen føyer til at hvis en skulle utsette endringer hver gang noen klaget til ESA, ville det bli mange utsettelser.

Når vi spør om det er aktuelt med flere nye innstramminger, så avviser arbeidsminister Mjøs Persen det.

– Fafo og Samfunnspolitisk analyse har fått i oppdrag å vurdere konsekvensene av forbudet mot bruk av bemanningsbransjen i byggebransjen rundt Oslo. Når de har gjort det, kan vi vurdere om vi vil gå videre, sier hun.

Vil reversere: Slik vil Høyre endre arbeidslivet

Fagbevegelsens ansvar

Mjøs Persen understreker at arbeidslivet er i endring, og at det er viktig å følge med slik at en ser hvordan endringene virker.

Men en av regjeringens viktigste oppgaver er å styrke det organiserte arbeidslivet både på arbeidstaker og arbeidsgiversida, så det kan være snakk om stadige forbedringer.

LO-lederen vil gjerne understreke fagbevegelsens rolle og ansvar.

– Nå er det viktig at fagbevegelsen tar sitt ansvar. De tillitsvalgte får en viktig rolle i det nye regelverket og det er viktig at fagbevegelsen tar ansvar for å skolere dem slik at de håndterer det nye regelverket rett, sier hun.

Også Eide er klar på at siste ord ikke er sagt. Hent-klubben har sendt inn flere forslag til Fellesforbundets landsmøte til høsten. Der kommer sikkert bemanningsbransjen til å bli et viktig tema.

Les også: Arbeidstilsynet fortsetter å skjerme kriminell virksomhet

Warning
Annonse
Annonse