Innleieforbud fra 1. april
Veidekke-sjefen uroer seg foran innleieforbudet: – Det blir utfordrende, men det må gå
52 leiligheter i Teieparken i Tønsberg kan bli forsinket når Veidekke ikke lenger får leie inn folk fra bemanningsbyrå. Det er en av Veidekke-sjefens mange bekymringer.
På Veidekkes byggeplass fikk statsråd Marte Mjøs Persen høre at forbudet om innleie kom uten at arbeidsgiverne ble hørt godt nok. Den korte overgangsperioden på tre måneder vil skape store utfordringer med å få tak i nok folk til pågående prosjekter, sa Lars Hjertås, distriktsleder i Veidekke Bygg Vestfold/Telemark (Til høyre).
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
På det forrige byggeprosjektet leide Veidekke inn arbeidere fra bemanningsbyrå. Det utgjorde rundt fem prosent av oppdraget.
På grunn av forbudet som kommer, har de begynt å ansette noen fra bemanningsbyråene. Men det er langt fra nok til å fylle tomrommet og holde produksjonen oppe.
– De nye reglene ble innført uten at arbeidsgiverne ble hørt. Det var regjeringen og LO som la løpet, og endringene kom så brått på at vi vil få store utfordringer med å holde byggetiden vi har kontraktfestet, sier Lars Hjertås, distriktsleder i Veidekke Bygg Vestfold/Telemark.
Ordene falt i en ordveksling med arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, som hadde tatt turen til byggeplassen i Telemark for å høre hvordan de nye reglene vil påvirke bransjen.
Innleieforbud i Oslofjord-området: Slik er de nye reglene
– Bra for bransjen
Statsråden ble ikke overrasket over det hun fikk høre. Hun mener likevel de nye reglene vil gjøre bransjen bedre på sikt.
– Vi ønsker et seriøst og organisert arbeidsliv som det er attraktivt for ungdom å gå inn i. Altfor mange blir i dag utnyttet i arbeidslivet. For å få en økt arbeidsstokk med fagarbeidere, er dette veien å gå, sier Mjøs Persen.
Hun viser også til at det er mulig med midlertidige ansettelser for midlertidige behov, særlig i en overgangsperiode.
Hjertås i Veidekke mener de skal klare det på et vis. De kan leie inn fra andre entreprenører med ledig kapasitet, eller bruke mer entreprise; som innebærer at de setter bort deler av jobben til andre byggefirmaer.
Veidekke-sjef Lars Hjertås i Vestfold/Telemark
Håvard Sæbø
Vil ikke bli «bemanningsbyrå»
– Det å bruke bemanningsbyrå har vært fleksibelt og krevd lite administrasjon. Arbeiderne vi nå har ansatt fra byråene, har ikke fagbrev. Det skal vi legge til rette for at de kan få, sier Hjertås.
– Utfordringen med å ansette flere fra byråene, er at det er problemer med språket. Ved å ansette mange, kan vi også havne i en situasjon hvor vi selv blir et slags bemanningsbyrå i rolige perioder.
Han fortsetter:
– Vi hører det blir sagt at vi kan jo bare permittere, men det det synes vi ikke er en ålreit måte å behandle våre ansatte på, sier Hjerås.
To ledd under hovedentreprenøren
Veidekke-sjefen ber derfor ministeren om å se på mulighetene for å forlenge overgangsperioden på prosjekt som allerede er påbegynt.
Med muligens mer bruk av entreprise, ønsker han seg også at det blir tillatt med to ledd i kontraktskjeden. Ikke bare ett – som er i den såkalte Skiensmodellen i dag.
Bakgrunnen for det lokale forbudet mot innleie fra bemanningsbyråer, er at det har blitt avdekket mye useriøsitet. Innleien har vært omfattende, og fortrengt faste ansettelser i bransjen.
Marte Mjøs Persen roser Veidekke for å ta ansvar ved å ansette flere og også ta inn lærlinger.
Hun viser også til at Arbeidstilsynet er styrket med 20 millioner til å føre flere kontroller, i tillegg til at Fair Play Bygg har fått to millioner til å avdekke arbeidslivskriminalitet på byggeplassene.
– Vil gå seg til
Leder for Fellesforbundet i Vestfold, Rolf Geir Hillestad, sier at det vil bli en del utfordringer, men mener de er godt forberedt på forbudet og håper på et godt samarbeid med Arbeidstilsynet.
Han er imidlertid bekymret for at det nå har blitt et press på tillitsvalgte om å skrive under innleieavtaler før forbudet trer i kraft. Arbeidsgiverne truer med at uten innleie, så vil de måtte permittere noen av de fast ansatte.
Saken fortsetter under bildet.
Rolf Geir Hillestad i Fellesforbundet i Vestfold tror det vil bli noen utfordringer i starten, men at bransjen vil komme styrket ut av et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer.
Håvard Sæbø
At bransjen mener dette kom brått på, skjønner han ikke. Det har vært kjent i over et år at det vil komme et forbud, mye fordi det er blitt avdekket graverende forhold i byggebransjen.
– Jeg skjønner at de seriøse, som Veidekke, er misfornøyde med forbudet. De blir straffet for et problem som i stor grad er skapt av andre, men jeg tror det vil gå seg til og at bransjen vil bli bedre for alle med et forbud. Dette er veien å gå for å få flere fast ansatte, sier Hillestad.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.