På Veidekkes byggeplass fikk statsråd Marte Mjøs Persen høre at forbudet om innleie kom uten at arbeidsgiverne ble hørt godt nok. Den korte overgangsperioden på tre måneder vil skape store utfordringer med å få tak i nok folk til pågående prosjekter, sa Lars Hjertås, distriktsleder i Veidekke Bygg Vestfold/Telemark (Til høyre).
Håvard Sæbø
Innleieforbud fra 1. april
Veidekke-sjefen uroer seg foran innleieforbudet: – Det blir utfordrende, men det må gå
52 leiligheter i Teieparken i Tønsberg kan bli forsinket når Veidekke ikke lenger får leie inn folk fra bemanningsbyrå. Det er en av Veidekke-sjefens mange bekymringer.
has@lomedia.no
På det forrige byggeprosjektet leide Veidekke inn arbeidere fra bemanningsbyrå. Det utgjorde rundt fem prosent av oppdraget.
På grunn av forbudet som kommer, har de begynt å ansette noen fra bemanningsbyråene. Men det er langt fra nok til å fylle tomrommet og holde produksjonen oppe.
– De nye reglene ble innført uten at arbeidsgiverne ble hørt. Det var regjeringen og LO som la løpet, og endringene kom så brått på at vi vil få store utfordringer med å holde byggetiden vi har kontraktfestet, sier Lars Hjertås, distriktsleder i Veidekke Bygg Vestfold/Telemark.
Ordene falt i en ordveksling med arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, som hadde tatt turen til byggeplassen i Telemark for å høre hvordan de nye reglene vil påvirke bransjen.
Innleieforbud i Oslofjord-området: Slik er de nye reglene
– Bra for bransjen
Statsråden ble ikke overrasket over det hun fikk høre. Hun mener likevel de nye reglene vil gjøre bransjen bedre på sikt.
– Vi ønsker et seriøst og organisert arbeidsliv som det er attraktivt for ungdom å gå inn i. Altfor mange blir i dag utnyttet i arbeidslivet. For å få en økt arbeidsstokk med fagarbeidere, er dette veien å gå, sier Mjøs Persen.
Hun viser også til at det er mulig med midlertidige ansettelser for midlertidige behov, særlig i en overgangsperiode.
Hjertås i Veidekke mener de skal klare det på et vis. De kan leie inn fra andre entreprenører med ledig kapasitet, eller bruke mer entreprise; som innebærer at de setter bort deler av jobben til andre byggefirmaer.
Veidekke-sjef Lars Hjertås i Vestfold/Telemark
Håvard Sæbø
Vil ikke bli «bemanningsbyrå»
– Det å bruke bemanningsbyrå har vært fleksibelt og krevd lite administrasjon. Arbeiderne vi nå har ansatt fra byråene, har ikke fagbrev. Det skal vi legge til rette for at de kan få, sier Hjertås.
– Utfordringen med å ansette flere fra byråene, er at det er problemer med språket. Ved å ansette mange, kan vi også havne i en situasjon hvor vi selv blir et slags bemanningsbyrå i rolige perioder.
Han fortsetter:
– Vi hører det blir sagt at vi kan jo bare permittere, men det det synes vi ikke er en ålreit måte å behandle våre ansatte på, sier Hjerås.
To ledd under hovedentreprenøren
Veidekke-sjefen ber derfor ministeren om å se på mulighetene for å forlenge overgangsperioden på prosjekt som allerede er påbegynt.
Med muligens mer bruk av entreprise, ønsker han seg også at det blir tillatt med to ledd i kontraktskjeden. Ikke bare ett – som er i den såkalte Skiensmodellen i dag.
Bakgrunnen for det lokale forbudet mot innleie fra bemanningsbyråer, er at det har blitt avdekket mye useriøsitet. Innleien har vært omfattende, og fortrengt faste ansettelser i bransjen.
Marte Mjøs Persen roser Veidekke for å ta ansvar ved å ansette flere og også ta inn lærlinger.
Hun viser også til at Arbeidstilsynet er styrket med 20 millioner til å føre flere kontroller, i tillegg til at Fair Play Bygg har fått to millioner til å avdekke arbeidslivskriminalitet på byggeplassene.
– Vil gå seg til
Leder for Fellesforbundet i Vestfold, Rolf Geir Hillestad, sier at det vil bli en del utfordringer, men mener de er godt forberedt på forbudet og håper på et godt samarbeid med Arbeidstilsynet.
Han er imidlertid bekymret for at det nå har blitt et press på tillitsvalgte om å skrive under innleieavtaler før forbudet trer i kraft. Arbeidsgiverne truer med at uten innleie, så vil de måtte permittere noen av de fast ansatte.
Saken fortsetter under bildet.
Rolf Geir Hillestad i Fellesforbundet i Vestfold tror det vil bli noen utfordringer i starten, men at bransjen vil komme styrket ut av et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer.
Håvard Sæbø
At bransjen mener dette kom brått på, skjønner han ikke. Det har vært kjent i over et år at det vil komme et forbud, mye fordi det er blitt avdekket graverende forhold i byggebransjen.
– Jeg skjønner at de seriøse, som Veidekke, er misfornøyde med forbudet. De blir straffet for et problem som i stor grad er skapt av andre, men jeg tror det vil gå seg til og at bransjen vil bli bedre for alle med et forbud. Dette er veien å gå for å få flere fast ansatte, sier Hillestad.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen