JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Både kunder og taxisjåfører skal få best mulig service når Helai Sahil er på jobb ved kundesenteret til Norgestaxi AS.

Både kunder og taxisjåfører skal få best mulig service når Helai Sahil er på jobb ved kundesenteret til Norgestaxi AS.

Aslak Bodahl

Arbeidsmarkedstiltak:

Helai (24) ble arbeidsløs i koronaen. Så fikk hun en gladmelding fra Nav

LO og venstresida krever flere arbeidsmarkedstiltak for å få folk tilbake i jobb. Uten denne ordningen kunne Helai Sahil ha vært én av nesten 200.000 arbeidssøkere nå.03.12.2020
07:00
03.12.2020 12:06

aslak@lomedia.no

Kundesenteret til Norgestaxi AS ligger et keeperutspill unna Vålerengas storstue Intility Arena på Helsfyr. Helai Sahil har tatt på seg headsettet og lar blikket gli over de to store skjermene hun har foran seg. Telefoner ringer. Både kunder og drosjesjåfører skal få best mulig service til enhver tid.

– Jeg stortrives. Alle kollegene er vennlige, og jeg har kommet godt inn i rutinene, selv om det var utfordrende i begynnelsen, sier Helai Sahil til FriFagbevegelse.

Taxiens ABC

På kundesenteret har hun lært seg taxiens ABC siden i sommer – først i en 10 prosent stilling og senere så mye som 50 prosent. Helai drømmer om å gjøre det på fulltid hvis anledningen byr seg. 24-åringen har nemlig bestandig båret på et ønske om å være i en kontorjobb.

– Dette yrket passer meg veldig bra, sier Helai, som egentlig er utdannet barne- og ungdomsarbeider. Men i våres, rett etter at store deler av Norge ble stengt for å stanse koronaviruset, ville hun ikke mer. 24-åringen registrerte seg som arbeidssøker hos Nav.

Denne skaper debatt: Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

Det var hun ikke alene om midt i en pandemi som hadde utløst et skred av permitteringer og den høyeste arbeidsledigheten siden depresjonen på 1930-tallet. Over 410.000 personer søkte på det meste om dagpenger fra Nav. Midt i denne jobbkrisa ringte telefonen fra Nav.

– Det tok rundt to måneder fra jeg meldte meg som arbeidssøker til jeg befant meg på intervju her. Jeg innser at jeg har vært heldig og er veldig glad for dette arbeidsmarkedstiltaket, sier hun.

Nav + taxien = ja

Ordningen, som både Helai og to andre kolleger ved kundesenteret er omfattet av, er et resultat av en samarbeidsavtale mellom Nav Oslo og Norgestaxi AS. Avtalen er en del av inkluderingsdugnaden – regjeringens satsing for å få flere i jobb – som ble lansert i 2018.

Helai blir godt ivaretatt og får oppfølging av en jobbspesialist i ungdomsteamet ved Nav Søndre Nordstrand. Det er avtalt såkalt lønn- og mentortilskudd for en kortere periode, men dette kan fort bli en heltidsjobb. Målet er å «inkludere flest mulig i det ordinære arbeidsmarkedet».

– Vi håper dette er starten på noe mer, sier Erik Espeland, prosjektleder i Norgestaxi AS og ansvarlig for kundesenteret som Helai nå er med på å betjene i sin turnusordning på dagtid og i helgene.

Bare i oktober tok kundesenteret hånd om 30.000 pasienttransporter i Oslo. Det kan være reisende som har behov for taxikjøring til fysioterapeut, lege eller dialysebehandling på sykehuset. For Helai betyr det travle dager.

Kritisk venstreside

Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt at arbeidsmarkedstiltak har fungert ved tidligere kriser, men han beskylder samtidig regjeringen for mer eller mindre å ha avviklet ordningen.

Skaper bekymring: Fortsatt høy arbeidsledighet blant innvandrere: – Urovekkende, mener Nav

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO har beskrevet arbeidsmarkedstiltak som et av myndighetenes viktigste virkemidler for å opprettholde høy sysselsetting og aktivitet blant ledige. Ifølge LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er etterslepet stort etter flere år med kutt.

– Vi trenger mer enn før å bøte på den store ledigheten, og da er arbeidsmarkedstiltak effektivt for å motvirke større forskjeller mellom folk og et todelt arbeidsliv, sier Bjørnstad til FriFagbevegelse.

LO påpeker at det norske arbeidsmarkedet er preget av små lønnsforskjeller og høy etterspørsel etter faglig kunnskap, og da er utvikling av kompetanse spesielt viktig.

(Saken fortsetter under bildet)

Erik Espeland har ansvaret for kundesenteret og er til god hjelp for Helai Sahil.

Erik Espeland har ansvaret for kundesenteret og er til god hjelp for Helai Sahil.

Aslak Bodahl

Slik svarer regjeringen

Svaret fra regjeringen på arbeidsmarkedstiltak er å bruke 825 millioner ekstra i neste års statsbudsjett. Beløpet tilsvarer 7.000 tiltaksplasser og skal gi rom for økt innsats overfor mottakere av arbeidsavklaringspenger og personer med hull i CV-en eller nedsatt funksjonsevne.

Satsingen skal komme enda flere unge til gode – enten det handler om få seg en jobb eller en utdanningsmulighet. Med regjeringens nye forslag vil det være 63.000 tiltaksplasser i Norge i 2021.

– Vi har også satt en tidsgrense på åtte uker for at ungdommer ikke skal måtte vente 80 dager på hjelp slik det var før, sier Mudassar Kapur, finanspolitisk talsperson i Høyre, til FriFagbevegelse.

93 prosent av de unge får et tilbud innen åtte uker, ifølge nye tall som Høyre viser til. Helai Sahil er en av de heldige i denne statistikken. Det er hun også takknemlig for.

– Slik situasjonen var i Norge i månedene etter nedstengingen, hadde jeg aldri trodd at det ville gå så kort tid før jeg var tilbake i arbeidslivet igjen. Derfor ble veldig glad da Nav tok kontakt, sier hun.

Tegn til bedring

Omfanget av arbeidsmarkedstiltak for vanlige jobbsøkere har variert betydelig med konjunkturene. Innsatsen ble trappet kraftig opp fra slutten av 1980-tallet da ledigheten steg. Med bedre tider fra midten av 1990-tallet ble omfanget av tiltak markert redusert.

LO har i flere år etterlyst en mer kraftfull satsing og hevder ordningen brukes i altfor liten grad, til tross for den rekordstore ledigheten som har oppstått i kjølvannet av koronakrisa.

Skremmende tall: Hvert minutt blir en ny nordmann arbeidsløs. Regjeringen lover rask behandling av dagpenger

Nå er det tegn som tyder på en bedring. Nav Oslo lager inkluderende samarbeidsavtaler med flere større virksomheter i hovedstaden. Norgestaxi AS er altså blant dem. Det gjelder ikke bare rekruttering til kundesenteret, men også utdanning av framtidige taxisjåfører. Avtalene med Nav skal bidra til at de prioriterte gruppene lettere kommer inn i arbeidslivet.

– Det betyr at personer som er et stykke unna arbeidsmarkedet, får sjansen til varig jobb via kvalifisering og ansettelse, sier kommunikasjonsrådgiver Beate Sæther i Nav Oslo.

Et ønske om å bidra

I kontorlandskapet til Norgestaxi AS, høyt over bakken på Helsfyr i Oslo, er stemningen god. Det er ingen taxisjåfører som for øyeblikket har problemer med taksameteret eller noen av sine faste pasienttransporter. Samkjøringa foregår uten forsinkelser. Det sørger Helai og kollegene for.

– Helai hadde et ønske om å jobbe her og få seg arbeidserfaring. Ikke alle kandidatene vi har hatt inne til intervju, har vist den samme motivasjonen og driven, sier Erik Espeland, og legger til at det er viktig for en kundebehandler å forstå behovene til både sjåførene og de reisende.

Greit å vite: Er du blitt arbeidsledig? Her er noen tips om hva du bør gjøre

– Mye av jobben handler om problemløsning. Det krever ingen utdannelse, men du må ha den rette personligheten, tåle press og beherske flere ting samtidig. Det gjør Helai og de andre her, sier han.

Espeland håper å få beholde både Helai og de to andre kandidatene fra Nav så lenge som mulig.

– Et slikt tiltak er gull verdt for alle som får sjansen, både fordi det gir nyttig arbeidserfaring og kan åpne nye dører inn i arbeidslivet eller administrasjonen her hos oss, påpeker han.

Arbeidsmarkedstiltak

Arbeids- og velferdsetaten (Nav) tilbyr arbeidsrettede tjenester som veiledning og hjelp til å søke jobb. Dersom de ordinære tjenestene ikke er tilstrekkelige, kan Nav tilby ulike typer arbeidsrettede tiltak og tjenester.

Alle som henvender seg til et Nav-kontor, og som ønsker eller trenger det, skal få vurdert behovet for bistand fra Nav. Man har rett på en behovs- eller arbeidsevnevurdering. På bakgrunn av den kan Nav gi tilbud om tiltak dersom dette er nødvendig og hensiktsmessig for å hjelpe brukeren til å komme i arbeid.

Visse grupper skal prioriteres ved inntak til arbeidsmarkedstiltak. Dette gjelder personer med nedsatt arbeidsevne, langtidsledige, ungdom, langtidsmottakere av sosialhjelp, innvandrere fra land utenfor EØS-området, herunder nyankomne innvandrere under introduksjonsprogrammet.

Kilde: regjeringen.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2020
07:00
03.12.2020 12:06Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver: – Vill gjetting om vi får det bedre

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Roy Solstad/Werner Juvik

SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk


Flere saker