Korona-krisa:
Dette er LOs plan for å berge næringene
Norge kan få en depresjon hvis vi mislykkes med å få folk tilbake til jobb, advarer LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.
KORONA-KONSEKVENSER: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad, regner med en arbeidsledighet på 6 prosent inn i neste år. –Det vil få langsiktige konsekvenser, både for økonomien og de som ikke har jobb.
Eirik Dahl Viggen
aslak@lomedia.no
– Vi har en strategi med å tilbakeføre permitterte og jobber intenst med å sikre at arbeidsplasser ikke går tapt. Forsvinner disse arbeidsplassene, må det enda sterkere lut til i neste runde, sier Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Økonomer i LO, med sjeføkonom Roger Bjørnstad i spissen, regner med en arbeidsledighet på 6 prosent inn i neste år.
Beregningene bygger blant annet på hvor strenge smitteverntiltakene blir, og hvor lenge de varer. I tillegg til en grundig vurdering av om de permitterte blir oppsagt eller får jobben tilbake.
– En ledighet på rundt 6 prosent i 2021 viser at nedgangen har langsiktige konsekvenser, både for økonomien og de som ikke har jobb, sier Bjørnstad.
Tre punkter
Et velfungerende trepartssamarbeid og kraftfulle krisepakker til tross: Situasjonen etter koronautbruddet og stengingen av Norge har vært utrolig krevende.
Pandemien har utløst et skred av permitteringer og den høyeste arbeidsledigheten siden depresjonen på 1930-tallet. Over 410.000 personer har søkt om dagpenger fra Nav. Det vil ta lang tid å lege de økonomiske sårene.
Oljebransjen trenger mer hjelp
– Det første vi gjorde var å lempe på bedriftenes kostnader for å unngå konkurser. Det andre nå er å få de permitterte tilbake i jobb, og det tredje er å fylle på de arbeidsplassene som har gått tapt, sier han.
– I hvilken grad vi lykkes med stimuleringsperioden er helt avhengig av det to første punktene. Det vi har opplevd er en nedstengning av landet. En depresjon vil først oppstå hvis vi mislykkes med tilbakeføringen og ikke får samfunnshjulene i gang i igjen, understreker LOs sjeføkonom.
De viktigste næringene
Når Roger Bjørnstad snakker om næringer LO er spesielt opptatt av å berge nå i koronakrisen, grupperer han dem inn i tre grupper: Tjenestenæringene, leverandørindustrien og eksportindustrien.
Ifølge Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, utgjør handels- og tjenestenæringen 54 prosent av vårt private næringsliv. Denne næringen har stått for tre firedeler av den samlede veksten i verdiskapning i Norge det siste tiåret, skriver han i VG.
Etter koronautbruddet har etterspørselen stoppet helt opp for overnatting, servering, transport, opplevelser og formidling.
– Ringvirkningene fra inntektsnedgangen vi opplever nå vil i tillegg påvirke tjenestenæringene i neste runde, sier Bjørnstad.
p
– De fleste vil trolig bli tatt inn igjen når tiltakene fases ut fordi kundene vender tilbake. Vi må bare hindre oppsigelser og at folk ramler ut av arbeidslivet i mellomtiden, sier han.
– Hvor bra det vil gå for denne næringen er avhengig av hvor mange vi får tilbake. Mange har mistet jobbene sine og gått ned i inntekt. Staten har fylt på mye, men et fall i forbruket vårt påvirker i neste runde tjenestenæringen. Inntekt skaper forbruk og er verdiskapning, påpeker han.
I og med at Norges Bank i mars besluttet å kutte styringsrenta med 0,75 prosentpoeng til 0,25 prosent, er rentevåpenet brukt opp, mener Bjørnstad. LO vil derfor ha en ren finanspolitikk. Motkonjunkturtiltakene skal nå ut til de rammede bedriftene så fort som mulig.
Kraftig oljeprisfall
Leverandørindustrien er rammet av det kraftige oljeprisfallet. Ordretilgangen har tørket opp.
– Det er alfa og omega å opprettholde investeringsaktiviteten i på sokkelen, sier Bjørnstad, og nevner skatteendringen for oljenæringen som både LO og NHO stiller seg bak for å gjøre det mer lønnsomt.
LO-lederen krever lønnstilskudd for å få permitterte tilbake i jobb
I motsetning til krisepakkene for flyselskaper, frisører, butikker og småbedrifter, ber ikke oljenæringen om skattekutt, tilskudd eller egne lån. De ber om utsatt skatt i form av umiddelbare avskrivninger. Målet er å sikre verdiskapning og arbeidsplasser i Norge.
– Dette er viktig hvis vi skal lykkes med det grønne skiftet og igangsetting av CO₂-rensing, produksjon av hydrogen og bygging av flytende havvind, mener LOs sjeføkonom.
Stimulere til mer aktivitet
Eksportindustrien må også reddes gjennom koronakrisen. Den europeiske bilproduksjonen er kraftig redusert og byggeprosjekter stoppes.
Resultatet er at aktiviteten i aluminiumsindustrien er på et veldig lavt nivå. Bransjen venter også et kraftig fall i etterspørsel i tida framover.
– Vi må styrke konkurranseevnen der vi klarer å gi lån og garantier, for å hindre konkurser inntil etterspørselen tar seg opp. I denne næringen står man ofte uten effektive virkemidler fordi det ikke lar seg gjøre å erstatte kundene som blir borte, forklarer Bjørnstad.
Den sosiale profilen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har sagt at det er de med løsest tilknytning til arbeidslivet, de som i utgangspunktet har de dårligste lønningene og lavest utdanning, som også er overrepresentert blant ledige og permitterte. Derfor er LO opptatt av at krisepakkene har en sosial profil.
– Det er viktig for å bevare tilliten i samfunnet og forhindre at byrdene blir skjevt fordelt. Det gjelder å støtte de som er hardest rammet. For å opprettholde etterspørselen i økonomien, er det helt avgjørende at tiltakene er målrettet mot de svakeste og gir rettferdighet og tillit, mener Roger Bjørnstad.