KORONA-KONSEKVENSER: LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad, regner med en arbeidsledighet på 6 prosent inn i neste år. –Det vil få langsiktige konsekvenser, både for økonomien og de som ikke har jobb.
Eirik Dahl Viggen
Korona-krisa:
Dette er LOs plan for å berge næringene
Norge kan få en depresjon hvis vi mislykkes med å få folk tilbake til jobb, advarer LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.
aslak@lomedia.no
– Vi har en strategi med å tilbakeføre permitterte og jobber intenst med å sikre at arbeidsplasser ikke går tapt. Forsvinner disse arbeidsplassene, må det enda sterkere lut til i neste runde, sier Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Økonomer i LO, med sjeføkonom Roger Bjørnstad i spissen, regner med en arbeidsledighet på 6 prosent inn i neste år.
Beregningene bygger blant annet på hvor strenge smitteverntiltakene blir, og hvor lenge de varer. I tillegg til en grundig vurdering av om de permitterte blir oppsagt eller får jobben tilbake.
– En ledighet på rundt 6 prosent i 2021 viser at nedgangen har langsiktige konsekvenser, både for økonomien og de som ikke har jobb, sier Bjørnstad.
Tre punkter
Et velfungerende trepartssamarbeid og kraftfulle krisepakker til tross: Situasjonen etter koronautbruddet og stengingen av Norge har vært utrolig krevende.
Pandemien har utløst et skred av permitteringer og den høyeste arbeidsledigheten siden depresjonen på 1930-tallet. Over 410.000 personer har søkt om dagpenger fra Nav. Det vil ta lang tid å lege de økonomiske sårene.
Oljebransjen trenger mer hjelp
– Det første vi gjorde var å lempe på bedriftenes kostnader for å unngå konkurser. Det andre nå er å få de permitterte tilbake i jobb, og det tredje er å fylle på de arbeidsplassene som har gått tapt, sier han.
– I hvilken grad vi lykkes med stimuleringsperioden er helt avhengig av det to første punktene. Det vi har opplevd er en nedstengning av landet. En depresjon vil først oppstå hvis vi mislykkes med tilbakeføringen og ikke får samfunnshjulene i gang i igjen, understreker LOs sjeføkonom.
De viktigste næringene
Når Roger Bjørnstad snakker om næringer LO er spesielt opptatt av å berge nå i koronakrisen, grupperer han dem inn i tre grupper: Tjenestenæringene, leverandørindustrien og eksportindustrien.
Ifølge Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, utgjør handels- og tjenestenæringen 54 prosent av vårt private næringsliv. Denne næringen har stått for tre firedeler av den samlede veksten i verdiskapning i Norge det siste tiåret, skriver han i VG.
Etter koronautbruddet har etterspørselen stoppet helt opp for overnatting, servering, transport, opplevelser og formidling.
– Ringvirkningene fra inntektsnedgangen vi opplever nå vil i tillegg påvirke tjenestenæringene i neste runde, sier Bjørnstad.
p
– De fleste vil trolig bli tatt inn igjen når tiltakene fases ut fordi kundene vender tilbake. Vi må bare hindre oppsigelser og at folk ramler ut av arbeidslivet i mellomtiden, sier han.
– Hvor bra det vil gå for denne næringen er avhengig av hvor mange vi får tilbake. Mange har mistet jobbene sine og gått ned i inntekt. Staten har fylt på mye, men et fall i forbruket vårt påvirker i neste runde tjenestenæringen. Inntekt skaper forbruk og er verdiskapning, påpeker han.
I og med at Norges Bank i mars besluttet å kutte styringsrenta med 0,75 prosentpoeng til 0,25 prosent, er rentevåpenet brukt opp, mener Bjørnstad. LO vil derfor ha en ren finanspolitikk. Motkonjunkturtiltakene skal nå ut til de rammede bedriftene så fort som mulig.
Kraftig oljeprisfall
Leverandørindustrien er rammet av det kraftige oljeprisfallet. Ordretilgangen har tørket opp.
– Det er alfa og omega å opprettholde investeringsaktiviteten i på sokkelen, sier Bjørnstad, og nevner skatteendringen for oljenæringen som både LO og NHO stiller seg bak for å gjøre det mer lønnsomt.
LO-lederen krever lønnstilskudd for å få permitterte tilbake i jobb
I motsetning til krisepakkene for flyselskaper, frisører, butikker og småbedrifter, ber ikke oljenæringen om skattekutt, tilskudd eller egne lån. De ber om utsatt skatt i form av umiddelbare avskrivninger. Målet er å sikre verdiskapning og arbeidsplasser i Norge.
– Dette er viktig hvis vi skal lykkes med det grønne skiftet og igangsetting av CO₂-rensing, produksjon av hydrogen og bygging av flytende havvind, mener LOs sjeføkonom.
Stimulere til mer aktivitet
Eksportindustrien må også reddes gjennom koronakrisen. Den europeiske bilproduksjonen er kraftig redusert og byggeprosjekter stoppes.
Resultatet er at aktiviteten i aluminiumsindustrien er på et veldig lavt nivå. Bransjen venter også et kraftig fall i etterspørsel i tida framover.
– Vi må styrke konkurranseevnen der vi klarer å gi lån og garantier, for å hindre konkurser inntil etterspørselen tar seg opp. I denne næringen står man ofte uten effektive virkemidler fordi det ikke lar seg gjøre å erstatte kundene som blir borte, forklarer Bjørnstad.
Den sosiale profilen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har sagt at det er de med løsest tilknytning til arbeidslivet, de som i utgangspunktet har de dårligste lønningene og lavest utdanning, som også er overrepresentert blant ledige og permitterte. Derfor er LO opptatt av at krisepakkene har en sosial profil.
– Det er viktig for å bevare tilliten i samfunnet og forhindre at byrdene blir skjevt fordelt. Det gjelder å støtte de som er hardest rammet. For å opprettholde etterspørselen i økonomien, er det helt avgjørende at tiltakene er målrettet mot de svakeste og gir rettferdighet og tillit, mener Roger Bjørnstad.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Jøran Grønstad