JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør

Nesten 105.000 arbeidsdager gikk tapt i streik i fjor. Se oversikten

Den store streiken i fjor ga opptakten til et annerledes år for arbeidskamper i Norge.
Bedriftene ville ikke innfri LOs krav i lønnsoppgjøret. Mandagen etter bruddet gikk 25.000 ut i streik.

Bedriftene ville ikke innfri LOs krav i lønnsoppgjøret. Mandagen etter bruddet gikk 25.000 ut i streik.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Det er svært uvanlig med streiker i et mellomoppgjør. I fjor skjedde det likevel.

Og fortsatt er ikke streikeåret 2023 avsluttet. Etter snart ett år, streiker oljearbeiderne i Schlumberger stadig for en tariffavtale.

Fire dagers streik

17. april i fjor ble det brudd i meklingen mellom LO og NHO om hvor store tillegg de ansatte i privat sektor skulle få. Også YS-forbundet Parat deltok i streiken.

Da streiken var over etter fire dager, hadde 24.000 arbeidstakere vært i streik. Nesten 95.000 arbeidsdager gikk tapt før NHO og LO ble enige.

Streiken mellom LO og NHO er streiker som er ledd i et tariffoppgjør. Men det er også lov å streike for opprettelse av tariffavtale.

Det skjedde tre ganger i fjor.

Streikedager 2023

Oljearbeiderne streiker fortsatt

En streik for å opprette tariffavtale er fortsatt ikke avsluttet. Schlumberger Oilfield UK nekter fortsatt 10 av sine ansatte tariffavtale. Denne streiken startet 30. mars i 2023.

Bare i fjor gikk 1701 arbeidsdager tapt i denne streiken.

Olivia-ledelsen måtte gi seg

En av de streikene som fikk mest oppmerksomhet ved siden av streiken i mellomoppgjøret, var streiken ved restauranten Olivia i Hegdehaugsveien i Oslo.

De streiket i 57 dager fra februar i fjor for å opprette tariffavtale. Arbeidsgiveren ga etter i 11. april.

Ny overenskomst i 360 Logistics

En tilsvarende streik skjedde også ved bedriften 360 Logistics. Kravet fra de ansatte var en tariffavtale tilsvarende den som gjelder for NHO-området.

Arbeidsgiveren hadde meldt seg inn i Spekter og tilbød en annen avtale som ville gjøre at de ansatte vil hatt en årslønn på 80.000 kroner under NHO-avtalen.

Streiken varte i 50 dager, og de ansatte fikk en tariffavtale de kunne leve med.

Tvungen lønnsnemnd i Luftambulansen

Det var én streik i fjor som ble stoppet av tvungen lønnsnemnd. Det var streiken i Luftambulansen. Det var YS-forbundet Parats medlemmer som streiket.

Streiken startet 23. februar og ble avsluttet 19. mars, da regjeringen varslet at de ville foreslå lønnsnemnd fordi liv og helse sto på spill.

Tvungen lønnsnemnd betyr at det nedlegges forbud mot å streike. Rikslønnsnemnda vedtar den nye lønna.

Partene hadde blitt enige om et forslag under meklingen, men resultatet ble nedstemt av medlemmene. Til sammen 26 medlemmer deltok i konflikten.

Pensjon som konkurransefortrinn

Fjorårets første streik var konflikten i private barnehager. Den tilhørte egentlig hovedoppgjøret i 2022, men Fagforbundet og NHO Abelia var ikke blitt enige før nyttår.

Temaet som partene var uenige om, var tjenestepensjon. Fagforbundet fryktet at en dårlig pensjonsordning i NHO Abelia skulle bli et konkurransefortrinn.

Streiken varte én måned fra 16. februar, og det var 65 av Fagforbundets medlemmer private barnehager som streiket.

Brøt trenden

Fjoråret var et mellomoppgjør. Da er det bare kroner og øre som er til diskusjon. Historisk sett har det ført til at det nesten ikke har vært streiker i disse årene.

I 2021 skjedde det et brudd med flere streiker innen Unio. I 2023 var det LOs tur til å bryte denne trenden med en omfattende streik i frontfaget.

Streikedager per år 2011 til 2023

Annonse
Annonse