JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutt i dagpenger fra 1. oktober:

Regjeringen holder døren på gløtt for å forlenge permitteringsordningen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen kjøper seg tid og vil avvente en utvidelse av permitteringsordningen. Rødt vil ikke vente lenger, og ber presidentskapet kalle inn Stortinget.
– Det er også delte meninger rundt bordet, både blant arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden, sier Torbjørn Røe Isaksen.

– Det er også delte meninger rundt bordet, både blant arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Werner Juvik

helge@lomedia.no

Det midlertidige dagpengeregelverket skal etter regjeringens plan avsluttes fra 1. oktober, og for de som har vært lengst permittert går permitteringsperioden ut fra samme dato.

Fredag inviterte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen partene i arbeidslivet til møte, men uten å komme partene i møte. Han er fortsatt mot å forlenge permisjonslengden, men har altså heller ikke lukket døren.

En engere krets skal nå møtes onsdag førstkommende for å ta opp tråden fra fredagens møte.

Bakgrunn: Klare til å kalle inn Stortinget hvis ikke regjeringen og partene blir enige om korona-ordningene

Glad for dialogen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er villig til å være med på å diskutere saken videre, men poengterer at det haster å få en avklaring. Hun hadde store forhåpninger foran fredagens møte, forhåpninger som altså ikke ble innfridd.

Hun konstaterer at statsråden fortsatt er mot å forlenge permisjonsordningen, men gikk med på å avtale et nytt møte førstkommende onsdag.

– Han lukker altså ikke døren helt. Så har han også lansert en løsning hvor vi kan se på mer målrettede tiltak mot bedriftene og de geografiske områdene hvor behovet er aller størst, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Problemet er at vi har veldig dårlig tid. Folk går og venter på oppsigelsen sin. Vi kan ikke bruke flere uker på å kartlegge løsninger nå, poengterer hun.

Selv synes arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen at det var et konstruktivt møte.

Oversikt: Disse korona-ordningene blir borte fra 1. oktober

Trenger et bedre bilde

– Det er også delte meninger rundt bordet, både blant arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden. NHO og Akademikerne har et annet syn enn Virke og LO, sier Torbjørn Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

– Det vi gjør nå, er å gjøre det Frp og Arbeiderpartiet har pekt på. Vi bruker den norske modellen. Vi har en prosess og dialog med partene. Det behøver ikke bety at vi endrer våre synspunkter. Jeg synes det ikke er klokt å ha en forlengelse nå mens ledighet går raskt ned. Men vi lukker ikke døren, sier statsråden.

Han har forståelse for at det er tøft for dem som står midt oppe i dette og som risikerer å få en oppsigelse.

Samtidig ser han også ulemper med å forlenge ordningen hvis ikke jobben kommer tilbake når man tror.

– Da bruker man i verste fall opp dagpengeperioden. Men vi må gjøre noe mot de bransjene som sliter – også for de ansatte i disse bedriftene. Derfor har vi satt av en halv milliard kroner i midler som vi sammen med partene i arbeidslivet kan målrette mot de kommunene ot og bransjene som sliter mest, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han mener man også må få et enda bedre bilde av situasjonen der ute.

Mye lest: Koronapermitterte frykter for varig ledighet. Nicholas (28) er en av dem

Ap ønsker handling

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener dette langt fra er godt nok.

– For å stoppe unødige oppsigelser er det behov for en utvidet permitteringsperiode. Regjeringen har heller ikke foreslått noen løsninger for de tusenvis av arbeidsledige som nå kan skyves over på sosialen fra 1. oktober og som risikerer å falle varig ut av arbeidslivet. Dette er noen av menneskene som har betalt en høy pris for en krise som har rammet skjevt, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– Vi registrerer at arbeidsministeren ikke har avvist forlengelser og vi tar til etterretning at det er avtalt et nytt møte mellom partene på onsdag og vil respektere prosessen. Hvis dette ikke fører fram, kan ikke vi akseptere at regjeringen glipper på oppløpssiden. Arbeiderpartiets utgangspunkt er å forlenge kriseordningene for arbeidstakerne en kortere periode, og finne egne løsninger for de hardest rammede bransjene. Det er også et stort behov for arbeidsmarkedstiltak for å unngå at langtidsledige faller varig ut av arbeidslivet, legger hun til.

– Arbeiderpartiet ønsker handling, så om regjeringen ikke gjør jobben, må Stortingsflertallet gjøre det. Da vil vi ta initiativ til å kalle inn Stortinget, og vi forventer at et flertall vil være med på det, poengterer Rigmor Aasrud.

Mye delt: Bente (57) og kollegaene på Værnes kan miste jobben 1. oktober: – Dette er bare trist

Vil innkalle Stortinget

Tidligere i uka møttes presidentskapet i Stortinget for å ta stilling til et krav fra Rødt om å hasteinnkalle Stortinget – for å presse regjeringen til å utvide permitteringsordningen. Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Frp støtter dette kravet.

Rødt er oppgitt over arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksens manglende svar på ledighetskrisa etter fredagens møte med partene.

De siste anslagene viser at 80.000 arbeidsledige kan rammes når det forhøyde dagpengenivået ikke forlenges. Både fagbevegelsen og næringslivet har advart om at det kan komme masseoppsigelser om permitteringsordningen ikke forlenges.

Aktuelt: Tone brøt sammen i gråt da hun ble permittert. Nå kan oppsigelsen være rett rundt hjørnet

Erklærer krig mot titusener av arbeidsledige

– Dette viser hvor maktarrogant og virkelighetsfjern regjeringa er. Arbeidsledigheten er fortsatt skyhøy. Økonomien er på vei opp, men krisa er ikke over. Det bekreftet SSB tidligere i dag, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en kommentar til FriFagbevegelse.

Rødt tok fredag i forrige uke initiativ til å hasteinnkalle Stortinget for å forlenge kriseordningene for de ledige. Flertallet i presidentskapet ville avvente dagens møte. Nå varsler Bjørnar Moxnes at han umiddelbart vil anmode presidentskapet om å kalle inn Stortinget for å håndtere situasjonen.

– Nå er tida i ferd med å renne ut. Rødt krever at Stortinget kalles inn så raskt som overhodet mulig, så alle som fortsatt er hardt rammet av arbeidsledigheten kan få den tryggheten de trenger. Mindretallsregjeringa skjønnmaler situasjonen, så da må stortingsflertallet ta ansvar for den kritiske situasjonen for titusener av folk, sier Bjørnar Moxnes.

Han mener Høyre-regjeringa nå erklærer krig mot titusener av arbeidsledige.

Denne skaper debatt: Halvparten av velgerne vil ha en ny arveavgift: – Folk er lei av at de rikeste drar ifra

SV mener statsministeren må komme på banen

Også SV mener regjeringen nå holder tusenvis av mennesker i usikkerhet, mens de sleper føttene etter seg.

– Koronakrisen er fortsatt helt virkelig i arbeidslivet. Nå må Erna Solberg komme på banen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det vi ser nå er en statsråd og en regjering som haler ut tiden og prøver å kjøpe seg tid for å unngå å bli hasteinnkalt før valget. Det er kynisk og ekstremt uansvarlig. Det virker som regjeringen har gått av allerede før valget er avgjort. Nå må Stortinget ta grep og innkalle til ekstraordinært møte, slik at vi kan sikre folk over den siste kneika, legger han til.

En beslutning gjennom behandling i Stortinget kan imidlertid ta tid. Stortinget kan kun vedta en anmodning til regjeringen om å forlenge permisjonsordningen. Så må regjeringen komme tilbake med en bevilgningssak.

Annonse
Annonse