JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagpenger for permitterte og arbeidsløse:

Bente (57) og kollegaene på Værnes kan miste jobben 1. oktober: – Dette er bare trist

Når ordningen for koronapermitterte avsluttes 1. oktober, går mange ansatte ut i ledighet. Cateringansatte Bente Sjømo ved Værnes lufthavn er fortvilet.
VÆRNES LUFTHAVN: Tillitsvalgte Bente Sjømo (til venstre) er fortvilet over jobbframtida for de ansatte i cateringselskapet ved flyplassen. Ingvild Kjerkol (Ap) mener regjeringen kunne vært mer tålmodig overfor de flyplassansatte.

VÆRNES LUFTHAVN: Tillitsvalgte Bente Sjømo (til venstre) er fortvilet over jobbframtida for de ansatte i cateringselskapet ved flyplassen. Ingvild Kjerkol (Ap) mener regjeringen kunne vært mer tålmodig overfor de flyplassansatte.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Bente Sjømo, tillitsvalgt for ansatte i cateringselskapet Select Service Partner (SSP), er tydelig preget av situasjonen. 8 av 10 i bedriften forsvinner hvis ikke regjeringen endrer permitteringsreglene 1. oktober. Bare 10 til 20 prosent av de ansatte blir igjen.

– Noen har fått midlertidige engasjement. Men ikke mange. Veldig mange av de som jobber hos oss har passert 50 år og har vært i samme bedrift i snart 40 år. Mange begynte da de var 16–17 år, sier Bente Sjømo til FriFagbevegelse.

Selskapet hun jobber i har håndtert rundt fire millioner passasjerer og 60.000 avganger og ankomster i året, noe som gjør Værnes til den fjerde travleste flyplassen i Norge.

Men det var før koronaen.

Selv har Sjømo vært permittert siden 12. mars i fjor. Hun har ikke jobbet en hel uke siden landet stengte ned for halvannet år siden. Nå risikerer hun å miste jobben bare fem år før hun kunne gått av med Avtalefestet pensjon (AFP).

Flyplasskommunen Stjørdal har en ledighet på fem prosent. Det er vanskelig – om ikke umulig – å få seg en ny jobb for Bente og hennes kolleger.

For tiden er bare to utenom ledelsen tilbake i jobb.

Bakgrunn: Trangere for permitterte og ledige: Disse korona-ordningene blir borte fra 1. oktober

Ble først forlenget

Luftfarten er kanskje den siste bransjen som kommer på beina igjen etter pandemien. Utfordringen er at regjeringens koronatiltak avsluttes 1. oktober.

Det går kraftig ut over ansatte innen luftfarten, hvor det fryktes oppsigelser dersom ikke permitteringsordningen utvides.

Det var opposisjonen på Stortinget – de rødgrønne pluss Frp – som i sin tid fikk gjennomslag for at permitteringsordningen og den forhøyede dagpengesatsen ble forlenget til 1. oktober. Men da vil det altså bli stopp.

Da vil SSP på Trondheim lufthavn ifølge Sjømo bare sitte igjen med en av 10 ansatte – totalt 4–5 ansatte.

Sjømo mener det er korttenkt å avslutte tiltakene før flybransjen kommer i gang igjen.

– Kommer vi til januar og februar begynner kanskje folk å reise igjen. Da blir det vanskelig å tilfredsstille flyselskapenes krav. Blant annet må nye folk inn i systemet på flyplassen. Da vil bedriften få problemer, sier Sjømo.

Aktuelt: Tone brøt sammen i gråt da hun ble permittert. Nå kan oppsigelsen være rett rundt hjørnet

Isaksen (H): – Ytterligere utvidelse kan slå galt ut

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil imidlertid ikke gjøre noe med dette. Han mener problemet med ytterligere utvidelser er at det lett kan slå svært galt ut for den ansatte, dersom jobben ikke er der når permitteringstiden løper ut.

– Da har den ansatte brukt opp mye av dagpengeperioden og har kortere tid igjen til å finne en ny jobb. Det er særlig aktuelt for flybransjen hvor det er usikkerhet rundt når vi er tilbake til normalen, skriver Torbjørn Røe Isaksen i en epost til FriFagbevegelse.

Mye lest: Koronapermitterte frykter for varig ledighet. Nicholas (28) er en av dem

(Saken fortsetter under bildet)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener en ny forlengelse av koronaordningen kan slå feil ut for den enkelte.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener en ny forlengelse av koronaordningen kan slå feil ut for den enkelte.

Jan-Erik Østlie

Frykter for beredskapen

Arbeiderpartiets toppkandidat ved stortingsvalget i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol er bekymret for at man ikke får den fleksibiliteten både Avinor og de ansatte trenger når flytrafikken tar seg opp igjen.

– Vi må få fart på Norge etter pandemien. Men vi må også sikre infrastrukturen og beredskapen for hele samfunnet, mener Kjerkol, som selv bor i Stjørdal.

– Gardermoen og Ullensaker er verre stilt, men for meg dreier dette seg om hjemkommunen min. Veldig mange arbeider på flyplassen og har gjort det hele livet. Jeg hadde håpet at regjeringen kunne være litt mer tålmodig overfor de ansatte på flyplassen. Når luftfarten kommer tilbake vil det være behov for flere ansatte. Da kan mye av kompetansen ha forsvunnet, mener Ingvild Kjerkol.

Stortingspolitikeren mener en løsning kan være å lage bransjespesifikke ordninger for luftfarten og andre bransjer som er i samme situasjon, slik man tidligere har gjort for verftene.

– Kan hende finnes det også andre tekniske muligheter. Men vi kan ikke sitte å se på at helt nødvendig erfaring og kompetanse forsvinner i siste sving, mener Ingvild Kjerkol.

Aktuelt: LO mener krisetiltakene må vare så lenge krisa varer

Vil ha tiltak så lenge krisa varer

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er dumt å bryte en kilometer fra mål etter å ha løpt nesten en hel maraton.

– For LO har det under hele koronakrisen vært viktigst å sikre tryggheten og inntekten til folk. Vi har vært tydelige hele tiden. Tiltakene må vare så lenge krisa varer, sier LO-lederen.

Kommentar: «Debatten om sykefravær blir aldri den samme»

Annonse

Flere saker

Annonse