JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tone Rudshaug har knapt jobbet siden pandemien kom 12. mars i fjor. Må lever hun i uvisshet. Fra 1. oktober gjelder ikke lenger koronatiltakene.

Tone Rudshaug har knapt jobbet siden pandemien kom 12. mars i fjor. Må lever hun i uvisshet. Fra 1. oktober gjelder ikke lenger koronatiltakene.

Helge Rønning Birkelund

Gardermoen:

Tone brøt sammen i gråt da hun ble permittert. Nå kan oppsigelsen være rett rundt hjørnet

Ansatte på Gardermoen slår alarm. De frykter oppsigelser dersom ikke permitteringsordningen utvides for dem som ble rammet først av koronakrisen, og som er de siste til å komme seg ut av den.10.08.2021
13:50
10.08.2021 14:40

helge@lomedia.no

GARDERMOEN: 1. oktober er sluttdatoen Stortinget har satt for mange av koronatiltakene. Blant annet er det slutt på den utvidede permitteringsordningen. Det kan bety et ras av oppsigelser, frykter permitterte ansatte på Gardermoen.

Tone Rudshaug, som jobber hos Travel Retail Norway (TRN), ble permittert 12. mars i fjor. Da fikk hun den brutale beskjeden om at det bare var å pakke sakene og reise hjem.

Utviklet angst

I fjor jobbet hun 11 vakter. Fra 12. juli til 8. august var hun tilbake i jobb. Nå har hun dagpenger for ferie en periode.

– Det var beintøft å få beskjeden 12. mars i fjor. Jeg bare brøt ut i gråt. Hele sikkerhetsnettet faller bort når arbeidsplassen blir borte. Du blir isolert, sier Tone til FriFagbevegelse.

Hun utviklet raskt en angst. Angst for å gå ut av døra hjemme, og for å gå på butikken. I tillegg venter det snart en gjeldsordning for Tone. Man blir ikke akkurat rik av å være permittert så lenge.

Hennes eneste ønske er å komme tilbake på jobb. Der er det trygt. Der har hun «gjengen sin».

Tomas Søberg har lengre ansiennitet og er tilbake på jobb. Men han har også vært permittert lenge.

– Når du ikke kan gå på jobb mister du grunnsteinen i livet ditt. Det er jobben som sikrer deg tak overhodet og det er jobben som sikrer mat på bordet, sier Tomas.

Han har selv fire barn å brødfø. Det blir mange brødskiver hver dag.

Småbarnsforeldre under koronakrisa: Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Ap: – Meningsløst

Tirsdag besøkte stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Trine Lise Sundnes, tillitsvalgte på Oslo lufthavn Gardermoen.

De to Ap-politikerne mener det er unødvendig og meningsløst at permitterte skal sies opp rett før de kan returnere til arbeidsplassen.

– Når vi nå har løpt nesten en hel maraton, er det dumt å bryte en kilometer før mål, sier Anniken Huitfeldt – selv fra flyplasskommunen Ullensaker – til FriFagbevegelse.

HK-leder Christopher Beckham var også med til Gardermoen. Mange av hans medlemmer er hardt rammet av pandemien.

På Gardermoen: fra venstre Trine Lise Sundnes, Tomas Søberg, Tone Rudshaug og Anniken Huitfeldt.

På Gardermoen: fra venstre Trine Lise Sundnes, Tomas Søberg, Tone Rudshaug og Anniken Huitfeldt.

Helge Rønning Birkelund

Vil ha permitteringsordning ut året

– Flere har vært permittert siden pandemien kom. Nå må vi få en avklaring på hva som skjer med permitteringsregelverket. Det må utvides. Vi lever i en usikkerhet nå. Noen er gift her på Gardermoen. De har familier. De har gått permittert i 17 måneder. Dette er kjempeviktig, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Håpet er å få utvidet permitteringslengden til ut året i første omgang. Og gjerne at det skjer bransjevis.

Trine Lise Sundnes, tidligere forbundsleder i Handel og Kontor og på full fart inn på Stortinget, mener det er unødvendig og meningsløst at permitterte skal sies opp rett før de kan returnere til arbeidsplassen.

Anniken Huitfeldt poengterer at Arbeiderpartiet har vært tydelige hele tiden.

– Tiltakene må vare så lenge krisa varer. Blant annet innen luftfarten er det mange – for eksempel på Gardermoen – som ikke har vært innom jobben siden krisen startet. Så går permitteringsperioden ut fra 1. oktober. Vi kan ikke sitte å se på at vi glipper i siste innspurt av koronahåndteringen, sier hun.

– Dette er folk som nå gradvis kommer i jobb. Vi må sikre både arbeidstakere og bedrifter i de kritiske ukene det er snakk om her, mener Huitfeldt.

Samleside: Jobbkrisa

3000 permitterte på Oslo lufthavn

Arbeiderpartiet mener at regjeringen nå må snakke med partene i arbeidslivet, og finne en løsning. Det kan for eksempel være å lage bransjespesifikke ordninger for luftfarten og andre bransjer som er i samme situasjon, slik man tidligere har gjort for verftene i andre situasjoner.

– Kan hende finnes det også andre tekniske muligheter. Men vi kan ikke se på at helt nødvendig erfaring og kompetanse forsvinner i siste sving. Dette viser også at det er stort behov for generelle arbeidsmarkedstiltak, mener Sundnes.

Også Rødt-toppene Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen gjestet Oslo lufthavn Gardermoen på sin valgkampstart tirsdag. De er opptatt av akkurat det samme.

På det meste har det vært mer enn 3000 permitterte ved hovedflyplassen. På langt nær alle er tilbake i jobb.

Rødt vil øke dagpengenivået permanent

– Ansatte her er kanskje de som er hardest rammet av krisa, og den er på langt nær over for dem. De ansatte ser mørkt på at permitteringsperioden og de forhøyede dagpengesatsene bare varer til 1. oktober, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Rødt går til valg på å øke dagpengenivået permanent, spesielt for lavtlønte. Rødt krever at regjeringen forlenger permitteringsperioden og de forbedrede dagpengene snarest.

– Usikkerheten de ledige må leve med kan ikke henge til over valget. Alle arbeidsledige må få feriepenger, også etter krisa. Med Rødts politikk skal ingen miste dagpenger eller arbeidsavklaringspenger uten å ha tilbud om jobb, utdanning eller annen anstendig inntekt, legger Martinussen til.

SV-leder Audun Lysbakken mener det viktigste er at ordningene er forutsigbare både for folk og bedrifter.

– Derfor foreslo vi før sommeren å forlenge ordningene for alle bransjer, ikke bare enkelte, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Nå øker smittetrykket flere steder i landet, samtidig som de fleste kriseordninger forsvinner fra 1. oktober. Situasjonen endrer seg raskt og permitteringsregelverket må ta høyde for dette. SV har en rekke ganger vært pådriver for å forlenge dagpengeordningen og øke satsen på dagpenger, den forlengelsen vi fikk på plass har vært avgjørende for arbeidsløse og permitterte, legger han til.

Senterpartiets arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen, har følgende kommentar:

– Senterpartiet er opptatt av at vi må sikre trygghet for de arbeidsfolka og bransjene som er rammet av koronapandemien. Senterpartiet har tradisjon for å tilpasse permitteringsordningene til det som er sysselsettingssituasjonen. Dersom den er svært forskjellig mellom ulike bransjer, er vi selvsagt villige til å vurdere et tilpasset regelverk for de ulike bransjene, sier han til FriFagbevegelse.

Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway (TRN), Haakon Dagestad, ber de 700 permitterte ha litt is i magen.

– Vi gjør alt vi kan for å slippe å si opp noen. Vi har som mål å være den virksomheten som klarer å komme oss gjennom denne krisen uten å si opp folk. Vi gjør alt vi kan politisk, juridisk, økonomisk for å klare det, sier Dagestad til FriFagbevegelse.

Sommeren ble ikke så bra som ventet

Av firmaets 1100 ansatte på Gardermoen er hele 700 permittert i dag.

– Det er dessverre altfor få som er på jobb. Vi skulle ønske flytrafikken kom tilbake raskere, slik at vi hadde kunder og kunne ha folk i jobb, sier han.

Taxfree-selskapet trodde også at sommeren skulle bli langt bedre enn den ble.

– Vi trodde det skulle bli dobbelt så bra. En kombinasjon av lange køer og veldig fint vær har gjort at færre har reist til utlandet. i tillegg har delta-varianten kommet sterkere enn vi så for oss før sommeren, sier Haakon Dagestad.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.08.2021
13:50
10.08.2021 14:40Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Debatt

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Musikkultur

«Bussjåførene vil gjerne streike for kulturarbeidernes pensjon»

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok


Flere saker