JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tone Rudshaug har knapt jobbet siden pandemien kom 12. mars i fjor. Må lever hun i uvisshet. Fra 1. oktober gjelder ikke lenger koronatiltakene.

Tone Rudshaug har knapt jobbet siden pandemien kom 12. mars i fjor. Må lever hun i uvisshet. Fra 1. oktober gjelder ikke lenger koronatiltakene.

Helge Rønning Birkelund

Gardermoen:

Tone brøt sammen i gråt da hun ble permittert. Nå kan oppsigelsen være rett rundt hjørnet

Ansatte på Gardermoen slår alarm. De frykter oppsigelser dersom ikke permitteringsordningen utvides for dem som ble rammet først av koronakrisen, og som er de siste til å komme seg ut av den.10.08.2021
13:50
10.08.2021 14:40

helge@lomedia.no

GARDERMOEN: 1. oktober er sluttdatoen Stortinget har satt for mange av koronatiltakene. Blant annet er det slutt på den utvidede permitteringsordningen. Det kan bety et ras av oppsigelser, frykter permitterte ansatte på Gardermoen.

Tone Rudshaug, som jobber hos Travel Retail Norway (TRN), ble permittert 12. mars i fjor. Da fikk hun den brutale beskjeden om at det bare var å pakke sakene og reise hjem.

Utviklet angst

I fjor jobbet hun 11 vakter. Fra 12. juli til 8. august var hun tilbake i jobb. Nå har hun dagpenger for ferie en periode.

– Det var beintøft å få beskjeden 12. mars i fjor. Jeg bare brøt ut i gråt. Hele sikkerhetsnettet faller bort når arbeidsplassen blir borte. Du blir isolert, sier Tone til FriFagbevegelse.

Hun utviklet raskt en angst. Angst for å gå ut av døra hjemme, og for å gå på butikken. I tillegg venter det snart en gjeldsordning for Tone. Man blir ikke akkurat rik av å være permittert så lenge.

Hennes eneste ønske er å komme tilbake på jobb. Der er det trygt. Der har hun «gjengen sin».

Tomas Søberg har lengre ansiennitet og er tilbake på jobb. Men han har også vært permittert lenge.

– Når du ikke kan gå på jobb mister du grunnsteinen i livet ditt. Det er jobben som sikrer deg tak overhodet og det er jobben som sikrer mat på bordet, sier Tomas.

Han har selv fire barn å brødfø. Det blir mange brødskiver hver dag.

Småbarnsforeldre under koronakrisa: Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Ap: – Meningsløst

Tirsdag besøkte stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Trine Lise Sundnes, tillitsvalgte på Oslo lufthavn Gardermoen.

De to Ap-politikerne mener det er unødvendig og meningsløst at permitterte skal sies opp rett før de kan returnere til arbeidsplassen.

– Når vi nå har løpt nesten en hel maraton, er det dumt å bryte en kilometer før mål, sier Anniken Huitfeldt – selv fra flyplasskommunen Ullensaker – til FriFagbevegelse.

HK-leder Christopher Beckham var også med til Gardermoen. Mange av hans medlemmer er hardt rammet av pandemien.

På Gardermoen: fra venstre Trine Lise Sundnes, Tomas Søberg, Tone Rudshaug og Anniken Huitfeldt.

På Gardermoen: fra venstre Trine Lise Sundnes, Tomas Søberg, Tone Rudshaug og Anniken Huitfeldt.

Helge Rønning Birkelund

Vil ha permitteringsordning ut året

– Flere har vært permittert siden pandemien kom. Nå må vi få en avklaring på hva som skjer med permitteringsregelverket. Det må utvides. Vi lever i en usikkerhet nå. Noen er gift her på Gardermoen. De har familier. De har gått permittert i 17 måneder. Dette er kjempeviktig, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Håpet er å få utvidet permitteringslengden til ut året i første omgang. Og gjerne at det skjer bransjevis.

Trine Lise Sundnes, tidligere forbundsleder i Handel og Kontor og på full fart inn på Stortinget, mener det er unødvendig og meningsløst at permitterte skal sies opp rett før de kan returnere til arbeidsplassen.

Anniken Huitfeldt poengterer at Arbeiderpartiet har vært tydelige hele tiden.

– Tiltakene må vare så lenge krisa varer. Blant annet innen luftfarten er det mange – for eksempel på Gardermoen – som ikke har vært innom jobben siden krisen startet. Så går permitteringsperioden ut fra 1. oktober. Vi kan ikke sitte å se på at vi glipper i siste innspurt av koronahåndteringen, sier hun.

– Dette er folk som nå gradvis kommer i jobb. Vi må sikre både arbeidstakere og bedrifter i de kritiske ukene det er snakk om her, mener Huitfeldt.

Samleside: Jobbkrisa

3000 permitterte på Oslo lufthavn

Arbeiderpartiet mener at regjeringen nå må snakke med partene i arbeidslivet, og finne en løsning. Det kan for eksempel være å lage bransjespesifikke ordninger for luftfarten og andre bransjer som er i samme situasjon, slik man tidligere har gjort for verftene i andre situasjoner.

– Kan hende finnes det også andre tekniske muligheter. Men vi kan ikke se på at helt nødvendig erfaring og kompetanse forsvinner i siste sving. Dette viser også at det er stort behov for generelle arbeidsmarkedstiltak, mener Sundnes.

Også Rødt-toppene Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen gjestet Oslo lufthavn Gardermoen på sin valgkampstart tirsdag. De er opptatt av akkurat det samme.

På det meste har det vært mer enn 3000 permitterte ved hovedflyplassen. På langt nær alle er tilbake i jobb.

Rødt vil øke dagpengenivået permanent

– Ansatte her er kanskje de som er hardest rammet av krisa, og den er på langt nær over for dem. De ansatte ser mørkt på at permitteringsperioden og de forhøyede dagpengesatsene bare varer til 1. oktober, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Rødt går til valg på å øke dagpengenivået permanent, spesielt for lavtlønte. Rødt krever at regjeringen forlenger permitteringsperioden og de forbedrede dagpengene snarest.

– Usikkerheten de ledige må leve med kan ikke henge til over valget. Alle arbeidsledige må få feriepenger, også etter krisa. Med Rødts politikk skal ingen miste dagpenger eller arbeidsavklaringspenger uten å ha tilbud om jobb, utdanning eller annen anstendig inntekt, legger Martinussen til.

SV-leder Audun Lysbakken mener det viktigste er at ordningene er forutsigbare både for folk og bedrifter.

– Derfor foreslo vi før sommeren å forlenge ordningene for alle bransjer, ikke bare enkelte, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Nå øker smittetrykket flere steder i landet, samtidig som de fleste kriseordninger forsvinner fra 1. oktober. Situasjonen endrer seg raskt og permitteringsregelverket må ta høyde for dette. SV har en rekke ganger vært pådriver for å forlenge dagpengeordningen og øke satsen på dagpenger, den forlengelsen vi fikk på plass har vært avgjørende for arbeidsløse og permitterte, legger han til.

Senterpartiets arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen, har følgende kommentar:

– Senterpartiet er opptatt av at vi må sikre trygghet for de arbeidsfolka og bransjene som er rammet av koronapandemien. Senterpartiet har tradisjon for å tilpasse permitteringsordningene til det som er sysselsettingssituasjonen. Dersom den er svært forskjellig mellom ulike bransjer, er vi selvsagt villige til å vurdere et tilpasset regelverk for de ulike bransjene, sier han til FriFagbevegelse.

Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway (TRN), Haakon Dagestad, ber de 700 permitterte ha litt is i magen.

– Vi gjør alt vi kan for å slippe å si opp noen. Vi har som mål å være den virksomheten som klarer å komme oss gjennom denne krisen uten å si opp folk. Vi gjør alt vi kan politisk, juridisk, økonomisk for å klare det, sier Dagestad til FriFagbevegelse.

Sommeren ble ikke så bra som ventet

Av firmaets 1100 ansatte på Gardermoen er hele 700 permittert i dag.

– Det er dessverre altfor få som er på jobb. Vi skulle ønske flytrafikken kom tilbake raskere, slik at vi hadde kunder og kunne ha folk i jobb, sier han.

Taxfree-selskapet trodde også at sommeren skulle bli langt bedre enn den ble.

– Vi trodde det skulle bli dobbelt så bra. En kombinasjon av lange køer og veldig fint vær har gjort at færre har reist til utlandet. i tillegg har delta-varianten kommet sterkere enn vi så for oss før sommeren, sier Haakon Dagestad.

10.08.2021
13:50
10.08.2021 14:40Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp


Flere saker