JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Småbarnsforeldre under koronakrisa:

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Ektefellene Maja og Simon ble permittert samtidig. Hvordan skulle de nå betjene lånet?02.03.2021
07:00
04.03.2021 12:36

Maja og Simon Lotric hadde gjort som de hadde fått beskjed om i det felleseuropeiske arbeidsmarkedet: De dro dit jobbene fantes. Maja var utdannet økonom og jobbet i bank i hjemlandet, Slovenia. Simon hadde studert psykoterapi og hadde en ledende stilling innen salg av sportsutstyr.

De to møttes i hjemlandet i 2014 – en uke før Maja flyttet til Norge for å begynne å jobbe i Travel Retail Norway (TRN) på Gardermoen. Taxfreebutikken, på folkemunne.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Flyttet til Norge

De to merket at de ønsket å være mer sammen. Simon besøkte Maja to ganger i Norge før også han søkte – og fikk – jobb i TRN.

De to slo rot i Norge. De fikk to døtre, Isabella og Eva. De gjorde som nordmenn, både nye og mer etablerte, skal gjøre: Maja og Simon tok opp boliglån og kjøpte seg inn i et boligprosjekt som var under oppføring.

Begge hadde lært seg norsk, Maja litt mer enn Simon. Livet var som livet er for småbarnsforeldre i full jobb: Hektisk.

Permittert uten rett til dagpenger: Da alenepappa Vegar ble permittert, fikk han ikke dagpenger. Han hadde studerte fem dager for mye

15 uker i uvisshet

Så kom mars 2020, og landet stengte ned. Hele samfunnet ble rammet, men landets hovedflyplass hardere enn de aller fleste steder. TRN permitterte 1.200 av sine 1.250 ansatte på norske flyplasser, flest på Gardermoen.

Da vi møtte dem i juni i fjor, hadde Maja og Simon gått 15 uker hjemme på gården på Brårud i Nes kommune, der de leide en leilighet mens de ventet på at deres egen bolig skulle bli ferdig. 15 uker uten full lønn. 15 uker i uvisshet.

Maja og Simon bygde livet sitt rundt jobben på flyplassen. En dag i mars mistet de alt

Lavinntektsfamilier var overrepresentert blant dem som mistet jobben da krisen rammet. Dårlig likviditet var en annen indikator på om du fikk beholde jobben eller ikke. Sannsynligheten for å miste jobben var klart høyere om også ektefellen led samme skjebne. Familier med barn var noe mer utsatt enn familier uten barn. Innvandrere var mer utsatt enn øvrig befolkning.

• Samleside: Jobbkrisa

Ekstra sårbare

Rent kulturelt tilhører Maja og Simon et sjikt som har greid seg godt gjennom krisen: Den utdannede middelklassen. Men Maja og Simon er innvandret. Det gjorde dem ekstra sårbare. De mangler nettverket mange av oss andre har, og de kjenner mekanismene dårligere enn mange andre. De kom til landet for å gjøre en konkret jobb. Nå var den jobben plutselig borte.

I stedet for å jobbe, hadde Maja og Simon gått oppå hverandre på gården på Brårud i 15 uker.

15 uker uten full lønn.

15 uker i uvisshet.

Kunne det bli 15 uker til? Eller enda flere?

Hva skjedde etterpå?

Her forteller Simon Lotric med egne ord hvordan det har gått med dem:

«Jeg er litt sliten, merker jeg, men ellers er ting ok. Jeg tenker litt sånn: Det som skjer, det skjer. Alt er veldig usikkert. Både Maja og jeg er fortsatt permittert fra jobben på flyplassen, men nå er i alle fall permisjonsordningen utvidet til 1. oktober. Da blir vi ikke sagt opp, i det minste.

Jeg har lunsjpause nå, fra den ubetalte praksisstillingen jeg har fått gjennom Nav. Jeg jobber på en kafé to dager i uka og har fått hjelp av Nav til å gå på norskkurs. Så jeg har heldigvis litt å gjøre, og jeg blir bedre i norsk.

Maja har også fått plass i et program for utenlandske arbeidstakere i Norge. Hun går et kurs på seks måneder og har fått en egen mentor. Det er veldig bra. Det er et opplegg for utenlandske arbeidstakere med høy utdanning, så de kan videreutdanne seg og tilpasse seg nye jobber. Planen er at Maja skal kunne jobbe i en bank eller lignende etter de seks månedene. Hun har også fått tatt norskkurs på nivå B2 («Test i norsk – høyere nivå», som kvalifiserer for studier i Norge, og som gjerne etterspørres for å bruke en høyere utdannelse fra et annet land i Norge, journ.anm.). Det er veldig bra.

Vi fikk da også flyttet inn i vårt nye hus til slutt, selv om det ble litt vanskelig siden vi begge var permittert. Banken dro litt på det. Det var en vanskelig tid, vi måtte flytte tre ganger før vi endelig kunne flytte inn i det nye huset vårt. Utbygger ble forsinket, så vi måtte bo på hotell. Så bodde vi hos en venn, og så leide vi Airbnb. Men til slutt gikk alt fint. Vi fikk seks avdragsfrie måneder av banken, så det løste seg. Nå i februar må vi begynne å betale avdrag. Det blir jo litt vanskelig, vi lever på mindre penger enn da vi begge jobbet.

Vi er nede i kanskje 60 prosent av den lønna vi hadde tidligere. Så vi er forsiktige med hva vi gjør med penger. Det blir å betale regninger og kjøpe mat. Men vi har det ikke så ille. Det er mange som har det verre enn oss.

Det er mentalt tøft å leve i usikkerhet. Og det finnes nesten ikke jobber å søke på. Jeg tror det blir lettere å finne jobb når vi endelig kommer tilbake på jobb. Alle bare venter og venter nå, alt står stille. Men vi kan i alle fall bruke tida til å bygge mer kompetanse, så vi kanskje kan søke andre jobber når dette er over. Om vi ønsker det. Jeg må rose arbeidsgiveren vår. De vet jo ikke hva som skal skje, men de informerer oss om situasjonen på et videomøte en gang i uka, og vi får daglige oppdateringer skriftlig. Arbeidsgiveren betaler også helseforsikring for oss selv nå, så jeg fikk rask behandling for dårlig rygg før jul. Jeg tror ryggen ble vond på grunn av stresset og kulda.

Vi har ikke sett foreldrene våre på ett år. Barna har ikke sett besteforeldrene. Vi håper det løser seg snart. Vi har lagt ferien vår til september i år, og da vil vi gjerne dra hjem til Slovenia. Vi har jo Skype og Messenger, men det blir ikke det samme som å være sammen.

Så vi får bare håpe at vi er vaksinert til sommeren, slik at samfunnet åpner opp igjen.»

02.03.2021
07:00
04.03.2021 12:36Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig


Flere saker