JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken mot slutten?

Dette skjedde i vekterstreiken den siste uka

For tredje dag på rad sender Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel forslag til løsninger fram og tilbake for å få slutt på vekterstreiken.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

SISTE: Streiken ble avsluttet 3. desember. Saken er skrevet før streiken ble avsluttet.

Onsdag gikk vekterstreiken inn i sin 12. uke. Streiken har vært trappet opp totalt åtte ganger, og totalt 2468 vektere er i streik.

Partene har stått langt fra hverandre, men nå er det kontakt mellom dem. Forslag til løsninger på streiken er sendt fram og tilbake.

Torsdag kveld: Vekterne avslutter streiken. Tilbake på jobb igjen fredag

Gjenstår å bli enige om hvordan lønna skal utbetales

Spørsmålet om hvordan vekterne skal få utbetalt lønna si er etter det Arbeidsmanden erfarer det viktigste og vanskeligste punktet som gjenstår å bli enige om. Skal vektere ha fast månedslønn basert på stillingsprosenten i kontrakten, eller en varierende månedslønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned?

Siden mange vektere jobber turnus, kan timetallet de jobber per måned variere kraftig. Ved å ha fast månedslønn vil utbetalingene bli stabile. En måned med mye jobb og en måned med lite jobb vil gi samme lønna. Mens betaling for antall timer jobbet vil føre til at lønna kan variere mye fra måned til måned, alt ettersom hvordan turnusen faller.

I 2017 vant Arbeidsmandsforbundet en sak i Arbeidsretten, som slo fast at vekterne har krav på fast månedslønn.

Allerede for to uker siden signaliserte Arbeidsmandsforbundet at de kunne akseptere timelønn for vektere som har lavere stilling enn 20 prosent. Mer enn det er det vanskelig for vekterne å gå med på.

Vi har tross alt tatt saken til Arbeidsretten. Og når vi vant der, så er det selvfølgelig problematisk for oss og medlemmene våre og rasere dommen ved første korsvei, sa forbundsleder Anita Johansen til Arbeidsmanden tirsdag.

Kraftige beskyldninger: Securitas er ikke interessert i å få finne en løsning på streiken, hevder vekterne

Under følger en status på dialogen mellom partene.

Tirsdag 1. desember

Tirsdag sendte Norsk Arbeidsmandsforbund et nytt løsningsforslag til NHO Service og Handel i tilknytning til vekterstreiken.

Onsdag 2. desember

NHO Service og Handel godtok ikke Arbeidsmandsforbundet sitt løsningsforslag fra, men sendte tilbake et nytt forslag onsdag morgen. Det forslaget var ikke bra nok for vekterne, som sendte et nytt løsningsforslag til arbeidsgiverne.

Onsdag ettermiddag mottok Arbeidsmandsforbundet svar fra NHO Service og Handel. Arbeidsgiverne godtok ikke løsningsforslaget, men kom med nok et nytt forslag.

Forbundsleder Anita Johansen oppsummerer onsdagens aktivitet slik:

– Det er dialog, men det er ikke oppnådd noen løsning.

– Hva er det uenigheten står om nå?

– Jeg har ikke lyst til å si noe mer enn det som står i pressemeldingen vi sendte på tirsdag. Løsningsforslagene våre innebærer ikke økonomiske endringer utover det som allerede ligger i oppgjøret, men inneholder tekstmessige presiseringer, blant annet den legitime retten til fastlønn for vektere.

Nå rammer vekterstreiken den norske økonomien

(Saken fortsetter under bildet)

Anita Johansen, leder av Norsk Arbeidsmandsforbund, NAF

Anita Johansen, leder av Norsk Arbeidsmandsforbund, NAF

Ole Palmstrøm

Torsdag 3. desember

Klokka 09:00 i dag morges samlet vekternes forhandlingsdelegasjon seg for å gå gjennom forslaget NHO Handel og Service kom med i går ettermiddag. Klokken 11:15 ble det klart at de ikke kunne godta arbeidsgiverens forslag til løsning, og vekterne har sendt et nytt forslag tilbake til NHO Service og Handel.

– Vi har imøtekommet dem på en prøveordning om timelønn for vektere som har en stillingsprosent mellom 20 og 50 prosent. Men for å gå med på det har vi vektlagt andre momenter de må innfri for at vi skal kunne enige. Men det er ikke snakk om noen nye momenter, sier forbundsleder Anita Johansen.

Så nå ligger ballen hos NHO Service og Handel.

Torsdag ettermiddag kom nyheten: Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel har blitt enige om forslag til en ny tariffavtale. Vekterne avslutter streiken, og er tilbake på jobb igjen fredag.

Derfor er fastlønn så viktig for vekterne i streik

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse