JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaktbransjen

Her er de to nye hovedtillitsvalgte i Securitas

Robert Ball har fått ny jobb og slutter som hovedtillitsvalgt i Securitas. Nå skal Stian Tveitan og Frank Ivar Aamo overta oppgaven – som bedriften har splittet i to.
Det er bedriften, ikke de tillitsvalgte, som vil ha to separate tillitsvalgt– og verneorganisasjoner for Securitas og STAS. (Illustrasjonsfoto)

Det er bedriften, ikke de tillitsvalgte, som vil ha to separate tillitsvalgt– og verneorganisasjoner for Securitas og STAS. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

merete.holtan@lomedia.no

Et av landets største vaktselskaper har besluttet å ha to hovedtillitsvalgte med hvert sitt ansvarsområde.

Mandag 1. mars ble Stian Tveitan valgt som ansvarlig for Securitas AS, mens Frank Ivar Aamo ble valgt for flyplassdelen av selskapet, STAS (Securitas Transport Aviation Security).

Det kom også på plass to hovedverneombud der det tidligere var ett. For Securitas fortsetter Simon Knutzen i denne rollen, mens Kai Palffy Braaten er nytt hovedverneombud i STAS.

(Saken fortsetter under bildet)

Stian Tveitan er ny hovedtillitsvalgt i Securitas AS.

Stian Tveitan er ny hovedtillitsvalgt i Securitas AS.

Privat

Bedriften ville splitte

Det er bedriften, ikke de tillitsvalgte, som vil ha to separate tillitsvalgt– og verneorganisasjoner for Securitas og STAS. Splittelsen har bakgrunn i tidligere konflikter i selskapet. I mars 2020 måtte både hovedtillitsvalgt Janita Blomvik og hovedverneombud Christian Heinecke gå fra jobbene sine fordi STAS mistet et flyplassanbud til Nokas Aviation. Bedriften mente at Blomvik og Heinecke måtte bli med over til Nokas i en virksomhetsoverdragelse, siden de begge juridisk sett hadde sitt ansettelsesforhold i STAS.

Blomvik og Heinecke bestred oppsigelsen og argumenterte med at de var henholdsvis hovedtillitsvalgt og verneombud for selskapet som helhet. Men bedriften vant saken, og juni samme år sa ledelsen opp samarbeidsavtalene de hadde både med tillitsvalgte og verneombud.

Nå er nye samarbeidsavtaler forhandlet fram og gjelder fra 1. mars. Samme dag tiltrer nye hovedtillitsvalgte– og verneombud.

Mye lest: Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

(Saken fortsetter under bildet)

Frank Aamo er ny hovedtillitsvalgt i STAS (Securitas Transport Aviation Security).

Frank Aamo er ny hovedtillitsvalgt i STAS (Securitas Transport Aviation Security).

Privat

Selskap i konflikt

Stian Tveitan (34) har jobbet som vekter i Securitas siden 2007 og vært tillitsvalgt siden 2014. Året etter ble han regionalt tillitsvalgt for avdeling 1 Øst og i 2018 ble han det som heter vara hovedtillitsvalgt.

Det har derfor ikke vært en fjern tanke for ham å overta det øverste vervet.

– Og nå er timingen helt ok. Jeg føler jeg har den erfaringen som skal til, og den nødvendige tilliten i organisasjonen, sier Tveitan.

Han var sammen med kollegaer gjennom en nesten tre måneder lang streik høsten 2020. Konflikten kom på toppen av lang tids kniving både innad i Securitas og mellom arbeidsgiver– og arbeidstakersiden i bransjen.

Men Stian Tveitan er ikke redd for å stikke hodet inn i et konfliktbol.

– Det blir utfordrende, men jeg er motivert, Motivasjonen er som den alltid har vært: Jeg ser et behov for å bistå tillitsvalgte og medlemmer der ute.

Mye delt: Terje var streikegeneral for vekterne i over elleve uker: – Jeg er blitt mye skjelt ut i mitt liv

Hovedtillitsvalgt på deltid

Den nye samarbeidsavtalen med bedriften slår ikke bare fast at rollen som hovedtillitsvalgt skal deles i to, den slår også fast at de hovedtillitsvalgte ikke lenger skal være 100 prosent frikjøpt for oppgaven.

Hovedtillitsvalgt i Securitas frikjøpes 75 prosent, mens hovedtillitsvalgt i STAS frikjøpes 45 prosent. I praksis betyr dette at Stian Tveitan er tillitsvalgt 75 prosent av arbeidstida og operativ vekter i 25 prosent. For Frank Ivar Aamo blir fordelingen 45 prosent tillitsvalgt og 55 prosent vekter.

Totalt sett vil tiden de to skal bruke på tillitsvalgtarbeid bli mer enn den tidligere stillingsprosenten på 100 prosent. Likevel ser Stian Tveitan utfordringer.

– Ingen dager er like i vaktbransjen, og man vet aldri når bedriften eller en tillitsvalgt trenger oss. Å jobbe operativt betyr at vi vil bli mindre tilgjengelige.

Alt i alt vurderer Stian Tveitan den nye samarbeidsavtalen slik:

– Det er ingenting positivt med den, men det er positivt at vi har en avtale.

Den nye hovedtillitsvalgte for Securitas ser også lyst på å få en samarbeidspartner.

– Om jeg og Frank ikke har daglig kontakt, blir det ikke langt unna. Og det blir fint for meg å støtte meg på ham, som har mer peiling på saker som angår flyplass, sier Tveitan, og konkluderer:

– Hovedtillitsvalgt–apparatet er splittet i to, men vi er ikke splittet innad i organisasjonen.

Debatt: «Slutt å syte om hjemmekontor», skriver vekteren Trond

Var sint på arbeidsgiver

Også Frank Ivar Aamo (46) var i utgangspunktet imot å dele tillitsvalgtorganisasjonen i to.

– Vi sloss mot splittelsen, men ble tvunget til å godta den. Nå skal vi gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

Aamo har vært vekter for Securitas siden 2005, men ble først i 2016 lokalt tillitsvalgt for de Securitas–ansatte på flyplassen på Værnes. I november 2019 ble han sekretær i styret i avdeling 8 Midt–Norge og regionalt tillitsvalgt.

– Jeg hadde ingen ambisjoner, men det har gått fort i svingene. Jeg ble tillitsvalgt fordi jeg var sint på arbeidsgiver, sier han.

Aamo går inn i jobben som hovedtillitsvalgt i STAS med tro på at han kan utrette noe for en bedrift hvor konfliktnivået i lang tid har vært høyt.

– Jeg vil ta noen av erfaringene jeg har gjort lokalt og implementere dem sentralt. Det blir utfordrende, men jeg er optimistisk.

Innstilt på samarbeid etter mye kriging

Frank Ivar Aamo forteller om et møte han nylig hadde med bedriftsledelsen.

– Det har vært veldig mye kriging mellom fagforening og bedrift i Securitas, men nå er begge parter innstilt på å møtes og bygge broer. Så får vi se hvordan det går i praksis.

46–åringen skal bygge disse broene i 45 prosent av arbeidstida, og tror det blir for liten tid.

– Det er tungt i lufttrafikken nå, med både nedbemanninger og permitteringer som skal håndteres, så jeg er redd stillingsprosenten blir for liten.

Aamo skal også bruke tid på å finne seg et sentralt arbeidsutvalg og få lokale tillitsvalgte til å forholde seg til STAS som tillitsvalgtorganisasjon. Det må gjøres raskt, og på pandemiens premisser.

– Det blir ikke så lett å bygge organisasjon via Teams. Jeg skulle gjerne reist rundt og møtt folk, sier den ferske hovedtillitsvalgte, men gjentar:

– Jeg er optimistisk. Jeg tror nok vi skal få til noe.

Denne skaper debatt: Tyra (25) har skreket opp om rettighetene for vekterlærlingene: – Nå føler jeg meg hørt

Ny jobb i fagbevegelsen

Robert Ball overtok som hovedtillitsvalgt for Janita Blomvik i mars 2020 etter åtte år som vekter i selskapet, den siste tiden som regiontillitsvalgt for Stor–Oslo og Innlandet.

Nå går han videre til en ny jobb i fagbevegelsen, som han foreløpig ikke vil si så mye om. Men den er ikke i Norsk Arbeidsmandsforbund, og Ball synes det er trist å forlate forbundet. Om vaktbransjen og Securitas sier han dette:

– Det er tøft å være tillitsvalgt og verneombud i vaktbransjen for tida. Nå er nye samarbeidsavtaler på plass i Securitas, og det er bra. Men et samarbeid på papiret er ikke det samme som et samarbeid i praksis.

Den avtroppende hovedtillitsvalgte sammenligner med resultatet av streiken, der partene så seg nødt til å sette ned et utvalg for å bedre samarbeidet i framtida.

– Både hovedorganisasjonene og Securitas har en vei å gå før vi kan kalle det samarbeid, sier Ball.

(Saken fortsetter under bildet)

Robert Ball slutter i Securitas

Robert Ball slutter i Securitas

Brian Cliff Olguin

– Stormer i vente

Han tror de rette personene er på plass for å gå den veien.

– Jeg vil ønske Stian og Frank lykke til. Jeg har virkelig troen på at de klarer å bygge organisasjonen opp i to leire, og lede den videre.

Robert Ball kan ikke dy seg for å bruke et bilde på situasjonen.

– De to tar ikke over skuta i rolig farvann. Der er fortsatt bølger, fortsatt stormer i vente, pluss noe skjær i sjøen, men jeg vet at de to rir stormene av, sier han med et smil.

Mye delt: Derfor streiket vekterne – og dette oppnådde de

Securitas: – To juridiske enheter

Arbeidsmanden har spurt Securitas om hvorfor de velger å dele opp tillitsvalgtorganisasjonen i to, og om bedriften har forståelse for at de tillitsvalgte synes det er vanskelig.

Regiondirektør Dorothy Billett svarer dette i en e–post:

«STAS og Securitas er to juridiske selskap og det er ikke naturlig at disse skal ha felles tillitsvalgte. Nye samarbeidsavtaler er operative fra 1. mars og vi opplever godt samarbeid og god dialog med tillitsvalgte i begge selskap.»

Arbeidsmanden har også spurt om hvorfor bedriften har valgt ikke å frikjøpe de to hovedtillitsvalgte 100 prosent for oppgavene.

«De tillitsvalgte skal representere medarbeiderne i bedriften og da er det også viktig at de er i operativt arbeid. Tidsbruken har vi gjort vurderinger på, og vi mener den frikjøpte tiden er tilstrekkelig for vervene som hovedtillitsvalgt. Det er viktig å tilføye at det i tillegg til hovedtillitsvalgt i hvert av selskapene også er 55 øvrige tillitsvalgte i Securitas AS, og 21 øvrige tillitsvalgte i STAS med frikjøpt tid for disse vervene» svarer Dorothy Billett.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse