JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og Virke:

Ber om hastemøte med Røe Isaksen – presser regjeringen om permitteringsordningen

Regjeringen får press på seg fra alle kanter for å forlenge permitteringsordningen for enkelte bransjer, både fra stortingsflertallet og nå fra partene i arbeidslivet.
Peggy Hessen Følsvik er leder i LO.

Peggy Hessen Følsvik er leder i LO.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Mandag kveld sendte LO og Hovedorganisasjonen Virke et brev til Arbeids- og sosialdepartementet med krav om et hastemøte med statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) for å avklare en forlengelse av koronatiltakene.

Spesielt er det viktig for reiseliv- og transportnæringen, samt virksomheter tilknyttet norske flyplasser. Her er ikke krisen over.

Tirsdag møtes presidentskapet for å ta stilling til om det skal innkalles til et hastemøte i Stortinget om permitteringslengden eller ikke. Rødt, Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet har denne uken sagt at de vil få på plass en forlenget ordning, og Rødt har bedt presidentskapet om å hasteinnkalle Stortinget. Frp har gitt sin støtte til dette.

Partene i arbeidslivet tror og håper at et press fra både Stortinget og partene i arbeidslivet vil sørge for å tvinge regjeringen i kne.

Bakgrunn: Trangere for permitterte og ledige: Disse korona-ordningene blir borte fra 1. oktober

Frykter masseoppsigelser

LO-leder Peggy Hessen Følsvik poengterer at LOs tillitsvalgte og en rekke virksomheter nå slår full alarm. Det gjelder spesielt innenfor luftfarten og reiselivet.

– Det varsles om masseoppsigelser dersom ikke permitteringsordningen forlenges, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Vi kan ikke sitte å se på at det glipper i siste innspurt av koronahåndteringen. Det er dumt å bryte en kilometer før mål når vi har løpt nesten en hel maraton, legger hun til.

LO har hele tiden vært opptatt av at krisetiltakene må gjelde så lenge krisen varer.

– Fortsatt har vi rundt 150 000 permitterte og arbeidsledige i landet. Det er for tidlig å erklære at krisen er over, mener Følsvik.

Både tillitsvalgte og bedriftsledere rapporterer nå om frykten for masseoppsigelser innen særlig reiseliv- og transportnæringen, samt virksomheter knyttet til norske flyplasser.

I brevet fra LO og Virke vises det til at det har vært og fortsatt er en krevende situasjon for mange virksomheter.

I uke 33 var totalt 34.735 permitterte i Norge, av dem var 9.389 innen reiseliv og transport. I tillegg er nå over 12.000 innen bransjen helt ledige.

Mye lest: Bente (57) og kollegaene på Værnes kan miste jobben 1. oktober: – Dette er bare trist

Fortvilet situasjon

Videre vises det til virksomheter og arbeidstakere som står i en fortvilet situasjon, hvor både forlengelse av permitteringsordningen, forhøyede dagpengesatser, lønnsstøtte- og kompensasjonsordningen fases ut og begrunnes med at ting normaliseres.

«Det er vanskelig å forutse når smitteverntiltakene vil bli avviklet, og mange kommuner må utsette gjenåpningen. Særlig for reiseliv og transportnæringen, samt virksomheter tilknyttet norske flyplasser, er krisen på ingen måte over. I disse dager sitter derfor fremdeles bedriftsledere og vurderer om de blir nødt til å si opp permitterte ansatte», skriver LO og Virke i brevet.

Fått med deg denne? Odd-Martin (58) flyttet tilbake til hjemstedet for å jobbe. Nå legger hjørnesteinsbedriften ned

80.000 kan få kutt i dagpengene

Andelen permitterte innen reiseliv og transportnæringen har holdt seg stabilt høy over lang tid. Tall fra Virkes medlemsundersøkelser viser at når varigheten på permitteringer går tilbake til normalen fra 30. september, er det ventet flere oppsigelser.

Reiseliv og transportnæringen har fortsatt store likviditetsutfordringer. Sommersesongen har ikke hjulpet virksomhetene tilstrekkelig, og en av fire virksomheter oppgir å ha store problemer med å dekke utgiftene sine de neste tre månedene.

Det haster med en avklaring. Derfor ber LO og Virke om et snarlig møte med statsråden med tanke på videreføring av tiltak, skriver Peggy Hessen Følsvik.

Rundt 80.000 nordmenn kan få kutt i dagpengene når kriseordningen går ut. Da må arbeidsgiver velge om ansatte skal tilbake i jobb som normalt, eller om de må gå til oppsigelse.

Mye delt: Koronapermitterte frykter for varig ledighet. Nicholas (28) er en av dem

Møter på fredag

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil imidlertid ikke ta hensyn til at det nå skal være et flertall på Stortinget for å øke permitteringslengden utover 1. oktober for visse yrkesgrupper.

Da han svarte FriFagbevegelse tidligere på dagen mandag, var han ikke klar over brevet fra Virke og LO som ble sendt på sein ettermiddag.

– Det aller viktigste vi gjør nå er å sørge for at flere som står uten jobb har etterspurt kompetanse og kan komme inn igjen i arbeidslivet. Utvidet permittering kan forsinke omstillinger og gjøre at det tar lengre tid før folk kommer tilbake til ordinært arbeid, sier Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

– Vi har hatt jevnlig dialog med partene i arbeidslivet gjennom hele koronapandemien. Det har vi også denne uken, blant annet gjennom et møte førstkommende fredag, legger han til.

Kommentar: «Koronakrisen er ennå ikke over. Permitterte må derfor hjelpes»

Lønnsstøtte

Arbeidsministeren viser til at regjeringen flere ganger gjennom pandemien har endret permitteringsreglene for å unngå unødvendige oppsigelser. Og til at Stortinget tok stilling til dagens regler så sent som i juni.

– Nå går ledigheten kraftig ned, og vi prioriterer tiltak for å hjelpe bedriftene til å ta tilbake sine ansatte, slik som lønnsstøtte på opp mot 25 000 kroner per arbeidstaker som kommer tilbake i jobb. Vi har også sørget for at muligheten for permittering blir reell etter 1. oktober også for de med lange permitteringsperioder gjennom pandemien, sier Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

Aktuelt: LO mener krisetiltakene må vare så lenge krisa varer

Annonse
Annonse