JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Koronakrisen er ennå ikke over. Permitterte må derfor hjelpes»

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har flertallet mot seg på Stortinget.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har flertallet mot seg på Stortinget.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Rundt 80.000 nordmenn vil få kutt i dagpengene når krisetillegget i dagpenger forsvinner 1. oktober.

kjell.werner@anb.no

Det ønsker flertallet på Stortinget å forhindre. Nå håper Ap-leder Jonas Gahr Støre at regjeringen tar signalet. Alternativet er at Stortinget blir hasteinnkalt og overkjører regjeringen.

Vanligvis får permitterte 62,5 prosent av tidligere lønn i dagpenger, men under pandemien ble regelverket endret slik at dagpengene nå utgjør 80 prosent av tidligere inntekt opptil 300.000 kroner. Stortinget vedtok i vår at det blir normal dagpengesats etter 1. oktober, men nå er det flertall for å presse på plass en videre forlengelse.

– Frp vil ikke sitte stille og se på at vi mister arbeidsplasser som ellers kunne vært reddet. Derfor mener Frp at vi må ha en bransjespesifikk utvidelse av permitteringsordningen, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp). Reiselivet er en av bransjene som fortsatt er hardt rammet av koronapandemien.

Samtidig som dagpengesatsen går ned til det normale 1. oktober, blir også andre deler av regelverket endret. Over 16.000 permitterte vil da ikke lenger ha rett på dagpenger. Arbeidsgiver må da ta tilbake de ansatte fullt og helt. Alternativet er at arbeidsgiver går til oppsigelse og betaler lønn i oppsigelsestiden. De som sies opp på grunn av korona, har to års fortrinnsrett til samme jobb og oppgaver dersom behovet oppstår igjen.

De aktuelle bedriftene kan få inntil 25.000 kroner i måneden i lønnsstøtte fra staten for å ta permitterte tilbake i jobb. Dette mener arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er en kraftig pakke. Ministeren mener at en forlengelse av den ekstraordinære permitteringsordningen vil føre til at flere mennesker blir gående lenger ledig, og at det blir enda tøffere å få seg ny jobb dersom den opprinnelige jobben er borte. Han minner om at enkelte bransjer sliter med å få tak i folk.

Arbeidsministeren har et poeng, men det blir altfor skjematisk. Mange permitterte opplever at det er lettere sagt enn gjort å komme seg i ny jobb. Og det er fortsatt utsikter til at det er liv laga for permitterte å få komme tilbake på egen arbeidsplass. Reiseaktiviteten vil for eksempel ta seg betydelig opp i løpet av ett års tid.

Ledigheten har riktignok sunket fra et toppunkt på 400.000 for halvannet år siden, men det er fortsatt 150.000 nordmenn som enten er arbeidsledige eller permitterte. Flere bransjer er ennå ikke tilbake til normalen, og for noen bedrifter dreier det seg om å tilpasse seg en ny normal. Samtidig er det tøft for mange arbeidstakere å bli satt på vent. Derfor synes det klokt å forlenge og tilpasse permitteringsordningen til den nye situasjonen. Krisen er ennå ikke over. De som er hardest rammet må hjelpes over kneika.

Warning
Annonse
Annonse