JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I INNSATS: Etter ti år som røyk- og kjemikaliedykker opplever Ingunn Selvåg at hun stryker på nye tester. Ny veileder har skapt usikkerhet blant brann- og redningsarbeidere.

I INNSATS: Etter ti år som røyk- og kjemikaliedykker opplever Ingunn Selvåg at hun stryker på nye tester. Ny veileder har skapt usikkerhet blant brann- og redningsarbeidere.

Werner Juvik

Nye krav til røykdykkere

Ingunn er blant landets sprekeste kvinner, men strøk på ny røykdykkertest

Forrige lørdag tok røyk- og redningsdykker Ingunn Selvåg (38) NM-sølv i en av Norges tøffeste idretter. Men jobben er hun ikke skikket til, dersom nye testkrav blir realitet.02.10.2021
07:00
04.10.2021 08:49

ola.tommeras@fagbladet.no

Et utkast til ny veileder for testing av røyk- og kjemikaliedykkere har skapt furore blant brann- og redningsarbeidere. Kravene er urealistiske og skyhøye, synes mange.

Veilederen gikk nylig ut til alle landets brann- og redningsvesen og skal innføres fra 1. februar neste år. Forsøkene på å bestå testene har endt med omfattende stryk.

Ikke sterk nok

Etter ti år som røyk- og redningsdykker må topptrente Ingunn Selvåg konstatere at dersom disse kravene blir realitet, så er hun ikke sterk nok til å gå på jobb i Oslo brann- og redningsetat lenger – selv om hun forrige helg dro av gårde med sølvmedaljen i NM for veteraner i en særdeles fysisk utfordrende sportsgren.

– Jeg strøk på roing og benkpress, forteller Selvåg. (I ettertid har Arbeidstilsynet justert kravet til roing. Hun er nå akkurat innenfor.)

Nå gjør hun seg klar for verdensmesterskap i Functional Fitness, for de fleste kjent som crossfit, i Egypt i desember, men gruer seg til neste periodetest av fysisk nivå på jobben dersom dette innføres.

Mye lest: Elise Sofie (25) slutter: – Ingen fremtid i å jobbe som resepsjonist

– Begynn på nytt!

Store deler av Brann-Norge har dømt utkast til nasjonal veileder for testing av røykdykkere nord og ned. Den er utarbeidet av Arbeidstilsynet og er basert på innspill fra fagmiljøet, men den bommer fullstendig, mener brannkonstabler Fagbladet snakker med.

– De burde skrote alt de har laget til nå og begynne på nytt. Disse kravene er hinsides og reflekterer ikke jobben vi gjør, mener Selvåg.

Ambulansearbeider Linn: – Geværet pekte rett mot meg, og han brølte: «Kom dere ut!»

Ingunn Selvåg er topptrent, og vant nylig sølv i NM i crossfit.

Ingunn Selvåg er topptrent, og vant nylig sølv i NM i crossfit.

Werner Juvik

Bekymret for kvinnerekruttering

– Vi skal være sterke som røykdykkere, men dette nivået oppleves krevende for både kvinner og menn, sier Lill-Marit Overvik, leder av nettverk for kvinner i beredskap og medlem i Fagforbundets faggruppe for brann- og redningsarbeidere.

– Det vil bli nesten umulig å rekruttere og beholde kvinner med slike krav. Også menn rundt femti opplever disse testene som veldig krevende. Det bryter med målet om en livslang karriere i beredskap, sier hun.

Da Fagforbundets faggruppe reagerte, ble kravet om å ro 2000 meter på sju minutter og 30 sekunder justert til åtte minutter. Det opprinnelige kravet tangerte verdensrekorden for kvinner 55 år.

– Det er urealistisk å tro at ansatte skal holde seg på et slikt nivå til pensjonsalder, kommenterer Overvik.

Mye delt: Andreas (27) er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Slakter testene

Veilederen beskriver tre tester – trøndertesten og Fredrikstad-testen, i tillegg til en kombinasjonstest som ligner dagens. Ingunn Selvåg slakter begge.

– Mange stryker på trøndertesten. Fredrikstad-testen er mye nærmere arbeidssituasjonen, men er tilpasset vognhallen i Fredrikstad, sier Selvåg og gir et eksempel på hvordan dette slår ut:

– En av oppgavene er å dra en to og en halv tommer vannslange fylt med vann 30 meter alene. Resultatet blir helt forskjellige ettersom slangen dras på betong eller på tørr eller våt asfalt. Mange elementer i testen vil variere etter forhold og sted.

Denne skaper debatt: Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

Risikerer skader

Fagbladet møter vaktlaget til Ingunn Selvåg i treningsrommet på Marienlyst brannstasjon i Oslo. Resten av vaktlaget er tre veltrente, unge menn. De strøk også på en eller flere oppgaver i den nye testen.

– Vi risikerer jo å pådra oss skader for å gi tilstrekkelig til å bestå en slik test, sier de.

– Dessuten, hvordan skal Per på 20 år eller Lise på 19, som ønsker seg en karriere i brann og redning, klare å trene seg opp til å bestå disse testene? Sats har ikke brannslanger eller røykdykkerutstyr.

Fått med deg denne? Henriette Steenstrup er fornøyd med at ansatte i barnevernet opplever at «Pørni» er troverdig. Det kan hun takke søsteren sin for

Jobben betinger høyt nivå

Selvåg understreker at hun ønsker høye krav til helse og fysisk styrke for røyk- og redningsdykkere. Yrket krever et høyt nivå av hensyn til både deres egen og andres sikkerhet.

– Men verken biceps eller muskler alene gir seier over en brann eller redder mennesker. Det er lagarbeid som gir resultater, sier Selvåg og forklarer litt oppgitt på Fagbladets spørsmål om å være sterk nok til å bære et menneske i en brannsituasjon:

– I virkeligheten blir ikke folk båret ut på skulderen til en supersterk helt. Alle som har forsøkt å løfte et bevisstløst menneske, som i tillegg kan være såpeglatt av smeltende klær og brannskader, vet at det er nær umulig med rå kraft alene. Oppgavene blir løst med teknikk, lagarbeid og hjelpemidler.

Aktuelt: Nav avslutter nå en rekke koronatiltak. Se oversikten her

GOD NOK: - Det er lagarbeid som løser oppgavene, ikke rå styrke alene, sier Ingunn Selvåg.

GOD NOK: - Det er lagarbeid som løser oppgavene, ikke rå styrke alene, sier Ingunn Selvåg.

Werner Juvik

Frykter skader på ansatte

Brannsjef Bjørn Rønning ved Værnes-regionens brann- og redningsvesen bruker ikke trøndertesten, ikke slik den er per i dag.

– Jeg ser ingen hensikt. Vi kommer bare til å miste folk med slike krav, sier han.

Han legger til at for å yte tilfredsstillende for å bestå testen, må det instruert trening til.

– Her dreier det seg om mye vektløfting. Hvis denne type trening gjøres feil, så blir det lett skader.

Oversikt: Her er helseplagene vi får av jobben

Oppleves høyere for enkelte

Seniorrådgiver Lisbeth Tveit i Arbeidstilsynet svarer Fagbladet at veilederen vil bli evaluert og justert.

– Vi er klar over at kravene til styrke i trøndertesten oppleves som høyere for enkelte grupper av arbeidstakere, skriver Tveit i svar til Fagbladet.

Hun understreker viktigheten av at ansatte i brann og redning er i spesielt god form.

– Å trene opp og vedlikeholde nødvendig fysisk kapasitet er en forutsetning for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø som røyk- og kjemikaliedykker. Særskilt god fysisk kapasitet kan sannsynligvis redusere risiko for arbeidsrelatert helseskade, skriver Tveit.

Mye lest: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Store deler av Brann-Norge har dømt utkast til nasjonal veileder for testing av røykdykkere nord og ned.

Store deler av Brann-Norge har dømt utkast til nasjonal veileder for testing av røykdykkere nord og ned.

Werner Juvik

Skal evaluere

– Viser evalueringene at testkravene er urealistisk høye i forhold til oppgavene dykkerne skal utføre, vil vi ta en ny vurdering av nivået. Vi ønsker at testmetodene prøves ut, og at gjennomføring, resultat og evaluering dokumenteres, slik at dette kan følges opp ved tilsyn eller annen rapportering og dialog, opplyser hun.

Tveit viser også til muligheten den ansatte har til å velge mellom tre testmetoder mot tidligere én. Stryker de på trøndertesten, kan de be om å gjennomføre en av de to andre.

Se Arbeidstilsynets beskrivelse av de tre testmetodene i faktaboks

Bekymret for framtiden

– Vi erstatter erfaring og gode kompetanse med fysisk styrke dersom vi skal kreve et slikt nivå. Det gir ikke en bedre tjeneste, mener Lill-Marit Overvik. Hun setter likevel sin lit til at dialog med Arbeidstilsynet skal gi en justert veileder enn den de er forelagt.

På Marienlyst brannstasjon går alarmen. På sekunder er vaktlaget ferdig utrustet og klar i bilen. Få minutter senere er de på plass i sentrum og løser oppgavene, fortsatt sterke nok, men med uro for hva som kan komme.

Klarer du?

Fra en av testene brannkonstabler kan bli nødt til å bestå:

• Knebøy med vektbelastning 1,2 ganger egen vekt. Åtte repetisjoner.

• Markløft med vektbelastning 1,1 ganger egen vekt. Åtte repetisjoner.

• Benkpress med vektbelastning lik egen vekt. Seks repetisjoner.

• Militærpress med vektbelastning 0,55 av egen vekt. Seks repetisjoner.

• Kroppsheving med overtak og hake opp til stang. Seks repetisjoner.

• Romaskin 2000 meter på 7,5 minutter. (senere justert til åtte minutter)

• Tradisjonell tredemølletest med fullt utstyr i åtte minutter.

Røyk- og kjemikaliedykkertesten

• For å være operativ må en røyk- og kjemikaliedykker jevnlig bestå en test. Den skal sikre at helse og styrke er tilstrekkelig for utfordringene på jobben.

• Arbeidstilsynet har utarbeidet en veileder som beskriver hvilke krav som skal stilles for at røyk- og kjemikaliedykkere skal være skikket til jobben.

• Ny nasjonal veileder har skapt furore i brann-Norge. Brannkonstabler mener kravene er satt urealistisk høyt.

Dette sier Arbeidstilsynet om det enkelte testalternativet:

Alt. 1 Fredrikstad-testen er en ren funksjonell test. Funksjonelle testmetoder som gjenspeiler relevante arbeidsfunksjoner og oppgaver man utfører i arbeidet er vurdert som best egnet til å kontrollere om dykkeren har nødvendig fysisk kapasitet.

Alt. 2 Trøndertesten inneholder både en funksjonell del, som gjenspeiler arbeidsoppgavene, og en utholdenhet og styrke del. Vi er klar over at kravene til styrke i Trøndertesten oppleves som høyere for enkelte grupper av arbeidstakere.

Alt. 3 «Kombinasjonstester», inkluderer tester av utholdenhet, styrke, bevegelighet og andre relevante arbeidsfunksjoner. Tredemølletesten er tilsvarende den som er beskrevet i gammel Veiledning. Det er i tillegg beskrevet alternative tester av utholdenhet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.10.2021
07:00
04.10.2021 08:49Mest lest

Stein Inge Stølen

Selskap stjal lønn fra ansatte, men fikk likevel nye oppdrag av Postnord

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Šiuos metodus Norvegijoje nesąžiningi darbdaviai naudoja norėdami išnaudoti užsienio darbuotojus

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Jan-Erik Østlie

Norge kan miste rundt 50.000 oljejobber. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Knut Viggen

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

Knut Viggen

Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør

Kronikk

Nicolai Bod Helgesen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Da arbeiderne streiket mot slavemerket», skriver Jonas Bals

Kommentar

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Fredrik Hagen / NTB

«Kommunene må fratas friheten til å kunne senke formuesskatten lokalt»


Flere saker