JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TØFF TID: Hovedtillitsvalgt Anne Alstad har bistått medlemmene sine i Insr som skal legges ned.

TØFF TID: Hovedtillitsvalgt Anne Alstad har bistått medlemmene sine i Insr som skal legges ned.

Ylva Seiff Berge

Arbeidsledighet

Tillitsvalgt Anne hjalp kolleger til ny jobb. Sin egen måtte hun gi opp

Forsikringsselskapet Insr legger ned, og selger porteføljen til konkurrenter. Så langt har bare halvparten av de ansatte fått jobb hos kjøperne.04.11.2020
12:52
05.11.2020 09:37

lene.svenning@lomedia.no

Det er nesten folketomt i lokalene til Nemi/Insr Insurance Group på Brynseng i Oslo. De aller fleste ansatte sitter på hjemmekontor. Om et års tid vil lokalene være helt tomme. Selskapet skal nemlig legge ned, og forsikringsselskapene Storebrand og Sedgwick overtok både forsikringskunder og halvparten av de ansatte fra 1. november.

Akkurat nå ser det ut til at 76 ansatte blir stående uten arbeid.

Kritikk fra Finanstilsynet

Bakgrunnen for at Insr Insurance Group ASA legger ned virksomheten, er at Finanstilsynet i juni varslet at de vurderte å kalle tilbake selskapets tillatelse til å drive skadeforsikringsvirksomhet. På sine nettsider skriver tilsynet at de «vurderer at det foreligger vedvarende og alvorlige mangler ved styring og kontroll av virksomheten».

Som en følge av dette bestemte forsikringsselskapet seg for å avvikle driften. Til Finansavisen sier konsernsjef Espen Husstad at styret er rykende uenig med Finanstilsynet, men at de mener det vil være sikrere å foreta et salg for å i møtekomme tilsynet, og at et salg vil gi størst aksjonærverdi. Dermed droppet Finanstilsynet å fatte vedtak i denne saken, og har godkjent Insrs søknad om å overdra forsikringsporteføljen sin til Storebrand forsikring.

Hundrevis rammet av konkurs: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning: – Her har staten sviktet

Virksomhetsoverdragelse

Storebrand og Sedgwick har altså overtatt både forsikringskundene og de ansatte som har jobbet med disse kundene, de foretar en såkalt «delvis virksomhetsoverdragelse». Det betyr at ansatte har rett til å bli med videre i det selskapet som overtar virksomheten. Arbeidsmiljøloven regulerer hvordan det skal gjøres. Anne Alstad, hovedtillitsvalgt i Insr, har sittet i forhandlinger med sin arbeidsgiver om dette.

Resultatet er at 68 av de 144 ansatte i Inrs får ny jobb i forsikringsselskapene Storebrand eller Sedgwick. Det er flere enn hovedtillitsvalgt Anne Alstad turte å håpe på da denne prosessen startet, men hun er langt fra fornøyd. Av de 35 medlemmene i LO Finans HK, har 21 fått jobb i Storebrand eller Sedgwick, mens 14 ikke har fått det.

Ingen av dem som jobber i støttefunksjoner, altså ikke direkte mot kundene, blir overdratt til Storebrand eller Sedgwick. Og verken ansiennitet eller sosiale forhold er vektlagt.

– De var helt steile, sier en skuffet Alstad.

Jubler over regjeringens snuoperasjon: – Dette betyr mye for meg og min familie, sier permitterte Magne (55)

Konkret vurdering

Medina Mahic, juridisk rådgiver i HK, forklarer:

– Hovedregelen ved virksomhets­over­dragelse er at alle arbeidstakere skal overføres til ny virksomhet. Ved delvis virksomhetsoverdragelse kan det oppstå spørsmål om hvilke arbeidstakere som omfattes av overdragelsen. Problemstillingen kan for eksempel oppstå i tilfeller der en bedrift ikke har klare organisatoriske rammer, eller hvor noen arbeidstakere utfører oppgaver både for avdelingen som overdras, og for andre avdelinger. Dette kan typisk være personer i ulike stabs- eller støttefunksjoner. Her må det foretas en konkret vurdering av hvilke arbeidstakere som skal følge med, der man blant annet tar stilling til om arbeidstakerne har sin primære tilknytning til avdelingen som overføres, og om avdelingen som overføres, fra et organisatorisk synspunkt, danner rammen om deres arbeidsforhold, sier Mahic.

Fått med deg denne? Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Dommen kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt

LO vil vurdere saken

Ansatte i Insr som ikke blir overført, men som mener at de burde bli det, kan bestride avgjørelsen og gå til sak mot Storebrand og Sedgwic, sier Mahic.

De 14 HK-medlemmene som konkurrentene ikke har tenkt å overdra, kan få hjelp av HK.

– Vi støtter og veileder våre medlemmer i prosessen. Hvis vi finner det nødvendig etter en konkret vurdering å gå rettens vei, vil vi gjøre det med bistand fra LO-advokatene, sier Medina Mahic.

Hun har nylig vært i møte med HK-medlemmene i bedriften, og informert dem om deres rettigheter. Men ingen av dem vil gå til rettssak for å få bli med over til de kjøpende selskapene, tror Anne Alstad.

– Det er det ingen som vil. Vi har fått en avtale med Storebrand som gjør at vi kan søke på jobber som blir utlyst internt. De fleste synes det er en bedre løsning, sier hun.

Smittetala auker igjen: Arbeidsfolk treng ei ny korona-krisepakke, meiner Raudt. Desse 4 tiltaka vil partiet ha på plass

– Tragisk, sier tillitsvalgt

Juridisk korrekt eller ei, hovedtillitsvalgt Anne Alstad synes ikke dette er rettferdig. 58-åringen er selv en av dem som ikke får tilbud om bli med til Storebrand, selv etter 38 år i bransjen. Alstad begynte å jobbe i nettopp Storebrand i 1982, og har jobbet i Insr siden 2012. Hun jobber på «back-office», med ulike støttefunksjoner. Det gjelder også de seks medlemmene som etter planen ikke skal bli med til Storebrand eller Sedgwic.

– Dette er ikke rettferdig, det er alle her enige om. Folk er fortvila og lurer på hvorfor ikke de får bli med videre, sier hun.

Spesielt ille synes hun situasjonen er for de eldste kollegene.

– De har til og med tatt med folk som fremdeles er i prøvetid, mens folk som har vært her i mange år, ikke får bli med. Det er tragisk, sier hun.

Etter planen vil de 70 som ikke blir overdratt til konkurrentene fortsatt ha arbeid i Insr et stykke fram i tid. Selskapet har anslått at det vil ta et års tid å rydde opp i selskapet. Kundene vil nemlig bli overført til Storebrand ettersom den enkeltes forsikring forfaller.

Skaper debatt: Fått med deg denne? Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE NYHETER: 21 av medlemmene i LO Finans HK har så langt fått jobb i de overtakende forsikringsselskapene. Her snakker Anne Alstad med et lettet medlem på Teams.

GODE NYHETER: 21 av medlemmene i LO Finans HK har så langt fått jobb i de overtakende forsikringsselskapene. Her snakker Anne Alstad med et lettet medlem på Teams.

Ylva Seiff Berge

– Sjeleglad

HK-medlem Stina Hultcrantz Dyrkorn ventet i spenning siden det ble kjent at Insr skal legges ned og Storebrand ta over kundene. Ville hun få bli med til Storebrand? Da det nylig ble kjent hvem forsikringsselskapet ville ta med seg, sto Dyrkorn på lista. Hun pustet lettet ut.

– Dette har vært en vanskelig tid for oss alle, men jeg har fokusert på at vi har gode folk som Anne til å jobbe for oss. Jeg har prøvd å la være å være usikker og urolig, men det har vært vanskelig å gå og vente, sier hun.

Nå har hun blandede følelser.

– Jeg er bekymret for kollegene mine, spesielt for dem som er i slutten av 50-årene og begynnelsen av 60-årene. Samtidig er jeg sjeleglad for at jeg ble med over, sier hun.

For Dyrkorn blir ikke alt nytt.

– Jeg har jobbet i Storebrand i 15 år tidligere, og vet at det er et veldig godt firma. Jeg gleder meg til å begynne der igjen, sier hun.

Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene

– Alt er gjort riktig

Ulike deler av virksomheten selges til ulike aktører, forklarer Bård Standal, HR-direktør i Insr. Storebrand kjøper den delen som har solgt vanlige forsikringer til privatkunder og næringsliv under merkevaren Nemi, mens Sedgwick tar over en del av Insrs skadeoppgjørsavdeling. De ansatte som har jobbet med dette, blir overført til de to forsikringsselskapene. De som blir igjen i Insr, er dem som har jobbet med andre oppgaver, som IT, økonomi og andre støttefunksjoner, forklarer han.

– Er dette gjort helt riktig?

– På alle sett og vis, sier Standal.

Han forstår imidlertid frustrasjonen de ansatte som ikke blir virksomhetsoverdratt opplever.

– Det har jeg stor forståelse for. Det er jo ikke sånn at man ved virksomhetsoverdragelse vurderer ansiennitet og sosiale forhold. Det skaper reaksjoner, sier HR-direktøren.

Også Tove Selnes, konserndirektør for personal i Storebrand, mener denne prosessen er gjennomført på korrekt vis.

– Vi er opptatt av å gjøre dette på en riktig og god måte, og gleder oss til å få over de ansatte fra Insr, sier hun.

Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Virksomhetsoverdragelse:

Et helt kapittel i arbeidsmiljøloven er viet dette temaet. Her er noen elementer:

Tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiveren.

Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder ikke hvis ny arbeidsgiver senest innen tre uker etter overdragelsestidspunktet skriftlig erklærer overfor fag­foreningen at de ikke ønsker å bli bundet. De overførte arbeidstakerne har likevel rett til å beholde de individuelle arbeidsvil­kårene som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av.

Arbeidstakernes rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon i henhold til kollektiv tjenestepensjon, overføres til ny arbeidsgiver. Ny arbeidsgiver kan velge å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger gjeldende for de overførte arbeidstakerne.

Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.11.2020
12:52
05.11.2020 09:37Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL)  er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL) er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Anders Hauge-Eltvik

Øyvind Reidar og 148.000 LO-medlemmer er ikke i tvil: Faste jobber er viktigst

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte


Flere saker