JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TØFF TID: Hovedtillitsvalgt Anne Alstad har bistått medlemmene sine i Insr som skal legges ned.

TØFF TID: Hovedtillitsvalgt Anne Alstad har bistått medlemmene sine i Insr som skal legges ned.

Ylva Seiff Berge

Arbeidsledighet

Tillitsvalgt Anne hjalp kolleger til ny jobb. Sin egen måtte hun gi opp

Forsikringsselskapet Insr legger ned, og selger porteføljen til konkurrenter. Så langt har bare halvparten av de ansatte fått jobb hos kjøperne.04.11.2020
12:52
05.11.2020 09:37

lene.svenning@lomedia.no

Det er nesten folketomt i lokalene til Nemi/Insr Insurance Group på Brynseng i Oslo. De aller fleste ansatte sitter på hjemmekontor. Om et års tid vil lokalene være helt tomme. Selskapet skal nemlig legge ned, og forsikringsselskapene Storebrand og Sedgwick overtok både forsikringskunder og halvparten av de ansatte fra 1. november.

Akkurat nå ser det ut til at 76 ansatte blir stående uten arbeid.

Kritikk fra Finanstilsynet

Bakgrunnen for at Insr Insurance Group ASA legger ned virksomheten, er at Finanstilsynet i juni varslet at de vurderte å kalle tilbake selskapets tillatelse til å drive skadeforsikringsvirksomhet. På sine nettsider skriver tilsynet at de «vurderer at det foreligger vedvarende og alvorlige mangler ved styring og kontroll av virksomheten».

Som en følge av dette bestemte forsikringsselskapet seg for å avvikle driften. Til Finansavisen sier konsernsjef Espen Husstad at styret er rykende uenig med Finanstilsynet, men at de mener det vil være sikrere å foreta et salg for å i møtekomme tilsynet, og at et salg vil gi størst aksjonærverdi. Dermed droppet Finanstilsynet å fatte vedtak i denne saken, og har godkjent Insrs søknad om å overdra forsikringsporteføljen sin til Storebrand forsikring.

Hundrevis rammet av konkurs: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning: – Her har staten sviktet

Virksomhetsoverdragelse

Storebrand og Sedgwick har altså overtatt både forsikringskundene og de ansatte som har jobbet med disse kundene, de foretar en såkalt «delvis virksomhetsoverdragelse». Det betyr at ansatte har rett til å bli med videre i det selskapet som overtar virksomheten. Arbeidsmiljøloven regulerer hvordan det skal gjøres. Anne Alstad, hovedtillitsvalgt i Insr, har sittet i forhandlinger med sin arbeidsgiver om dette.

Resultatet er at 68 av de 144 ansatte i Inrs får ny jobb i forsikringsselskapene Storebrand eller Sedgwick. Det er flere enn hovedtillitsvalgt Anne Alstad turte å håpe på da denne prosessen startet, men hun er langt fra fornøyd. Av de 35 medlemmene i LO Finans HK, har 21 fått jobb i Storebrand eller Sedgwick, mens 14 ikke har fått det.

Ingen av dem som jobber i støttefunksjoner, altså ikke direkte mot kundene, blir overdratt til Storebrand eller Sedgwick. Og verken ansiennitet eller sosiale forhold er vektlagt.

– De var helt steile, sier en skuffet Alstad.

Jubler over regjeringens snuoperasjon: – Dette betyr mye for meg og min familie, sier permitterte Magne (55)

Konkret vurdering

Medina Mahic, juridisk rådgiver i HK, forklarer:

– Hovedregelen ved virksomhets­over­dragelse er at alle arbeidstakere skal overføres til ny virksomhet. Ved delvis virksomhetsoverdragelse kan det oppstå spørsmål om hvilke arbeidstakere som omfattes av overdragelsen. Problemstillingen kan for eksempel oppstå i tilfeller der en bedrift ikke har klare organisatoriske rammer, eller hvor noen arbeidstakere utfører oppgaver både for avdelingen som overdras, og for andre avdelinger. Dette kan typisk være personer i ulike stabs- eller støttefunksjoner. Her må det foretas en konkret vurdering av hvilke arbeidstakere som skal følge med, der man blant annet tar stilling til om arbeidstakerne har sin primære tilknytning til avdelingen som overføres, og om avdelingen som overføres, fra et organisatorisk synspunkt, danner rammen om deres arbeidsforhold, sier Mahic.

Fått med deg denne? Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Dommen kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt

LO vil vurdere saken

Ansatte i Insr som ikke blir overført, men som mener at de burde bli det, kan bestride avgjørelsen og gå til sak mot Storebrand og Sedgwic, sier Mahic.

De 14 HK-medlemmene som konkurrentene ikke har tenkt å overdra, kan få hjelp av HK.

– Vi støtter og veileder våre medlemmer i prosessen. Hvis vi finner det nødvendig etter en konkret vurdering å gå rettens vei, vil vi gjøre det med bistand fra LO-advokatene, sier Medina Mahic.

Hun har nylig vært i møte med HK-medlemmene i bedriften, og informert dem om deres rettigheter. Men ingen av dem vil gå til rettssak for å få bli med over til de kjøpende selskapene, tror Anne Alstad.

– Det er det ingen som vil. Vi har fått en avtale med Storebrand som gjør at vi kan søke på jobber som blir utlyst internt. De fleste synes det er en bedre løsning, sier hun.

Smittetala auker igjen: Arbeidsfolk treng ei ny korona-krisepakke, meiner Raudt. Desse 4 tiltaka vil partiet ha på plass

– Tragisk, sier tillitsvalgt

Juridisk korrekt eller ei, hovedtillitsvalgt Anne Alstad synes ikke dette er rettferdig. 58-åringen er selv en av dem som ikke får tilbud om bli med til Storebrand, selv etter 38 år i bransjen. Alstad begynte å jobbe i nettopp Storebrand i 1982, og har jobbet i Insr siden 2012. Hun jobber på «back-office», med ulike støttefunksjoner. Det gjelder også de seks medlemmene som etter planen ikke skal bli med til Storebrand eller Sedgwic.

– Dette er ikke rettferdig, det er alle her enige om. Folk er fortvila og lurer på hvorfor ikke de får bli med videre, sier hun.

Spesielt ille synes hun situasjonen er for de eldste kollegene.

– De har til og med tatt med folk som fremdeles er i prøvetid, mens folk som har vært her i mange år, ikke får bli med. Det er tragisk, sier hun.

Etter planen vil de 70 som ikke blir overdratt til konkurrentene fortsatt ha arbeid i Insr et stykke fram i tid. Selskapet har anslått at det vil ta et års tid å rydde opp i selskapet. Kundene vil nemlig bli overført til Storebrand ettersom den enkeltes forsikring forfaller.

Skaper debatt: Fått med deg denne? Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE NYHETER: 21 av medlemmene i LO Finans HK har så langt fått jobb i de overtakende forsikringsselskapene. Her snakker Anne Alstad med et lettet medlem på Teams.

GODE NYHETER: 21 av medlemmene i LO Finans HK har så langt fått jobb i de overtakende forsikringsselskapene. Her snakker Anne Alstad med et lettet medlem på Teams.

Ylva Seiff Berge

– Sjeleglad

HK-medlem Stina Hultcrantz Dyrkorn ventet i spenning siden det ble kjent at Insr skal legges ned og Storebrand ta over kundene. Ville hun få bli med til Storebrand? Da det nylig ble kjent hvem forsikringsselskapet ville ta med seg, sto Dyrkorn på lista. Hun pustet lettet ut.

– Dette har vært en vanskelig tid for oss alle, men jeg har fokusert på at vi har gode folk som Anne til å jobbe for oss. Jeg har prøvd å la være å være usikker og urolig, men det har vært vanskelig å gå og vente, sier hun.

Nå har hun blandede følelser.

– Jeg er bekymret for kollegene mine, spesielt for dem som er i slutten av 50-årene og begynnelsen av 60-årene. Samtidig er jeg sjeleglad for at jeg ble med over, sier hun.

For Dyrkorn blir ikke alt nytt.

– Jeg har jobbet i Storebrand i 15 år tidligere, og vet at det er et veldig godt firma. Jeg gleder meg til å begynne der igjen, sier hun.

Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene

– Alt er gjort riktig

Ulike deler av virksomheten selges til ulike aktører, forklarer Bård Standal, HR-direktør i Insr. Storebrand kjøper den delen som har solgt vanlige forsikringer til privatkunder og næringsliv under merkevaren Nemi, mens Sedgwick tar over en del av Insrs skadeoppgjørsavdeling. De ansatte som har jobbet med dette, blir overført til de to forsikringsselskapene. De som blir igjen i Insr, er dem som har jobbet med andre oppgaver, som IT, økonomi og andre støttefunksjoner, forklarer han.

– Er dette gjort helt riktig?

– På alle sett og vis, sier Standal.

Han forstår imidlertid frustrasjonen de ansatte som ikke blir virksomhetsoverdratt opplever.

– Det har jeg stor forståelse for. Det er jo ikke sånn at man ved virksomhetsoverdragelse vurderer ansiennitet og sosiale forhold. Det skaper reaksjoner, sier HR-direktøren.

Også Tove Selnes, konserndirektør for personal i Storebrand, mener denne prosessen er gjennomført på korrekt vis.

– Vi er opptatt av å gjøre dette på en riktig og god måte, og gleder oss til å få over de ansatte fra Insr, sier hun.

Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Virksomhetsoverdragelse:

Et helt kapittel i arbeidsmiljøloven er viet dette temaet. Her er noen elementer:

Tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiveren.

Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder ikke hvis ny arbeidsgiver senest innen tre uker etter overdragelsestidspunktet skriftlig erklærer overfor fag­foreningen at de ikke ønsker å bli bundet. De overførte arbeidstakerne har likevel rett til å beholde de individuelle arbeidsvil­kårene som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av.

Arbeidstakernes rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon i henhold til kollektiv tjenestepensjon, overføres til ny arbeidsgiver. Ny arbeidsgiver kan velge å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger gjeldende for de overførte arbeidstakerne.

Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.11.2020
12:52
05.11.2020 09:37Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»


Flere saker