JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Sosial dumping i luftfarten

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Jo Bjørn Skatval i Norsk Flygerforbund er bekymret for flysikkerheten, etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic sparket 11 organiserte flygere, for å åpne opp for såkalte selvstendige piloter.23.02.2021
10:03
24.02.2021 10:24

helge@lomedia.no

Jo Bjørn Skatval er første nestleder i Norsk Flygerforbund, pilot i SAS og har ansvar for nasjonale og internasjonalt flysikkerhetsarbeid både i forbundet og LOs luftfartsutvalg. Han er svært bekymret for en stadig mer utbredt sosial dumping av luftfarten og hva det vil si for flysikkerheten.

Lista har blitt lang. «Verdens beste flyselskap» bryter grunnleggende menneskerettigheter overfor de ansatte, anerkjente flyselskap har piloter uten flysertifikat, og aner ikke hva tariffavtale er. Her hjemme har debatten rast rundt Wizz Air.

Nå rettes blikket mot et islandsk flyselskap, Bluebird Nordic, som skal ha sparket 11 ansatte piloter som var organisert i det islandske pilotforbundet FIA, for å åpne opp for såkalte selvstendige piloter.

– Det er kort vei til Norge. Det er ikke bare billige billetter som blir konsekvensen, hvis dette får fotfeste. Det vil gå utover flysikkerheten, sier Jo Bjørn Skatval til FriFagbevegelse.

Kilder forteller FriFagbevegelse at selskapet har rute fra København til Stavanger og Bergen fra mandag til fredag.

Det var nettstedet Luftfart.nu som først omtalte denne saken.

Wizz Air til Norge: Frankrike har allerede gjort det. Nå mener Flygerforbundet at Norge også må stille krav til utenlandske flyselskap

Fra fire land

De 11 oppsagte pilotene kommer fra Island, Danmark, Tyskland og Belgia. Alle var organisert i den islandske fagforeningen FIA.

– FÍA har hatt tariffavtale med Bluebird siden selskapet ble grunnlagt. Vi har alltid hatt et godt forhold uten konfrontasjoner, men i 2020 skulle overenskomsten fornyes. Vi har forhandlet, men den 30. desember sa det islandske flyselskapet opp alle organiserte piloter. Selskapet har begrunnet det med at de fast ansatte pilotene er for dyre, sier Jón Pór Porvaldsson, formann i FÍA.

Selskapet planlegger å beholde 44 piloter, som «self-employed contractors», eller det som fagbevegelsen kaller falske selvstendige.

Bluebirds såkalt «selvansatte» piloter er nemlig ansatt gjennom et nederlandsk rekrutteringsbyrå, og selskapet vil framover utelukkende bruke selvstendige piloter, ifølge nettstedet A4 Arbejdsliv.

Det er snakk om piloter uten sosiale rettigheter. De må selv sørge for å betale inn til pensjon, avgifter og sosiale rettigheter. Rettigheter som arbeidsgivere normalt står for i Norden.

Saken fortsetter under bildet.

FRAKTFLY: Det islandske flyselskapet Bluebird Nordic er et cargo-firma som opererer med frakt.

FRAKTFLY: Det islandske flyselskapet Bluebird Nordic er et cargo-firma som opererer med frakt.

Helge Rønning Birkelund

Avslørt: Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

Bluebird Nordic bekrefter konflikten

Det var i midten av februar de islandske pilotene gikk til streik til støtte for de danske pilotene i Bluebird. De streikende har fått støtteerklæringer fra det danske pilotforbundet, ifølge nettstedet A4 Arbejdsliv.

Norsk Flygerforbund støtter også FIA, og frykter at selskapet skal spre enda mer sosial dumping i luftfarten i Norden.

Jo Bjørn Skatval er spesielt bekymret for flysikkerheten.

– De danske pilotene har allerede mistet jobben. Det er kort vei til Norge. Det er ikke bare billige billetter som blir konsekvensen hvis dette får fotfeste. Det vil gå kraftig utover flysikkerheten, mener Jo Bjørn Skatval.

Administrerende direktør i Bluebird Nordic, Siggi Ágústsson, bekrefter overfor FriFagbevegelse at selskapet er i en konflikt med FIA (det islandske pilotforbundet) og at de organiserte pilotene i forbundet er i streik.

Denne skaper debatt: 1.000 ansatte i bakkeselskapene er helt eller delvis sagt opp: – For jævlig

Samtidig vil han ikke la seg sitere, nettopp fordi Luftfartstilsynet på Island nå jobber med å løse konflikten mellom Bluebird og den islandske pilotforeningen FIA. Han velger likevel å svare på noen spørsmål.

Ágústsson benekter at de danske pilotene måtte slutte fordi de var organisert, og hevder at alle ansatte i selskapet er medlemmer av «en eller annen forening».

Men ifølge Jo Bjørn Skatval er det bare ett aktuelt flygerforbund for piloter på Island.

Direktøren hevder også at de 11 pilotene måtte gå fordi de krevde for høy lønn, og at selskapet ikke er i stand til å være konkurransedyktige med et slikt lønnsnivå. Han skylder på dårlige økonomiske resultater for både 2019 og 2020.

Men ifølge A4 Arbejdsliv har fraktindustrien hatt en boom i 2020. Det har aldri vært en større avkastning for frakt.

Ágústsson bekrefter at selskapet for tiden bare har piloter på kontrakt, eller selvstendige piloter, men mener det skyldes at de organiserte pilotene er i streik.

FIA på sin side mener det er streikebryteri å erstatte streikende piloter med innleid arbeidskraft.

Mye delt: Regjeringen venter på Norwegian. Det kan bli skjebnesvangert for Widerøe og SAS

Kan få bøter

Mest av alt frykter Jo Bjørn Skatval punktet i kontraktene til de nye pilotene i selskapet som sier at pilotene bøtelegges hvis de rapporter feil.

– Vi er totalt avhengig av at folk rapporterer og melder inn feil. Hvis flyet er lastet feil, eller piloter gjør en feil, vil det vanligvis blir rapportert. Hvis det svir på lommeboka å rapportere avvik, vil terskelen for det bli høy, mener han.

Ágústsson kaller påstanden om at piloter blir bøtelagt ved rapportering for «bullshit» og at en slik påstand er nonsense.

FriFagbevegelse har imidlertid fått tilgang til et eksemplar av kontrakten, hvor det fastslås en straff på 5000 euro for «any statements to third parties», som gjelder Confair (vikarbyrået) eller Bluebird (flyselskapet).

Beløpet øker med 500 euro per dag hvis det fortsetter. Det gjelder blant annet hvis kontrakten brytes eller om en deler informasjon fra kontrakten.

Den islandske pilotforeningen avkrefter også at alle pilotene i selskapet er medlem av en fagforening. Kun de 11 som er sagt opp er medlem av fagforeningen.

I lønnsforhandlingene ønsket Bluebird at lønna til pilotene skulle settes ned med 53 prosent. Samtidig som selskapet skylder på koronakrisen for dette, opererer Bluebird med alle sine seks fly, har åpnet en ny rute fra Island til Canada, og transporterer vaksiner fra Europa til Island.

Flyselskapet Bluebird var i sin tid et datterselskap av Icelandair, men skal være kjøpt opp av et kypriotisk baserte «Avia Solutions Group».

Kronikk: «2021 kan dessverre bli like helsvart. Det haster for norsk luftfart»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.02.2021
10:03
24.02.2021 10:24Mest lest

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Ole Palmstrøm

LO Stat vil ha slutt på at de høytlønte alltid kommer best ut: – Nå må staten ta ansvar for alle statsansatte

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Hørselen til Trine Strømnes har blitt dårligere med årene.

Hørselen til Trine Strømnes har blitt dårligere med årene.

Anita Arntzen

Støy på jobben tok hørselen fra Trine. Nå advarer hun yngre kolleger


Flere saker