Sjokolade- og snacksindustrien: Ny lønn, økte skiftsatser og en dæsj mental helse
Ansatte ble enige i sitt sentrale lønnsoppgjør natt til onsdag.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Årets lønnsoppgjør er godt over halvveis for ansatte i mat- og drikkevareindustrien, når nok en bransje i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) nå er ferdig med sitt lønnsoppgjør.
Sent natt til onsdag ble NNN og NHO Mat og Drikke enige om årets sentrale oppgjør for overenskomsten Sjokolade, Sukkervare og Snacksindustrien. For de rundt 660 NNN-medlemmene er dette de kalde fakta:
• Som for resten av bransjene er minstelønnssatsen økt til 216,15 kroner (inkludert det generelle tillegget på kr 7 kroner)
• Generelt tillegg til alle på 7 kroner
• Justering av samtlige ansiennitetstrinn med 1 krone
• Skifttilleggene økes: Opp fra 20 til 21 prosent på annet skift, og opp fra 32 til 33 prosent på tredje skift
Alle tillegg gjelder fra 1. mai 2024. Resultatet skal ut på uravstemning med frist 14. juni.
Her kan du lese hele protokollen fra forhandlingene.
Tillitsvalgte fornøyd
Forbundssekretær Ingunn Vambeseth i NNN er fornøyd etter å ha signert enighetsprotokollen. Begrepet «her-og-nå-penger», som har blitt brukt mye i NNN-sfæren, stammer fra tariffkonferansen til denne bransjen.
Fra venstre forbundssekretær Ingunn Vambeseth, nestleder Bjørn Tore Kyllo, Pål Fredrik Haugaard (Nidar), Egil Bekkevold (Kims), Gøran Nilsen (Nidar), Gøran Nyberg (Freia) og Ivar Disenbroen (Maarud).
Erlend Angelo
Og det målet mener Vambeseth og forhandlingsutvalget er nådd med årets resultat.
– De tillitsvalgte er særlig fornøyd med å ha fått justert opp skifttilleggene. Det er veldig mye skiftgang i bransjen, så dette treffer en stor andel av arbeidsstokken, sier Vambeseth til NNN-arbeideren.
• Les også: Orkla-sjefen tjente 25,5 millioner: – Skaper forventninger til lønnsoppgjøret
Samtidig skal det forhandles lokalt, understreker forbundssekretæren.
I 2022-oppgjøret fikk man inn en tydelig presisering om at den sentrale rammen kun er et gjennomsnitt, og dermed ikke bestemmende for de lokale forhandlingene i den enkelte bedrift.
– Det er fortsatt rom opp til ramma fra frontfaget på 5,2 prosent. Uansett er det verken tak eller gulv; det er de fire kriteriene og situasjonen i den enkelte bedriften som er avgjørende, sier Vambeseth.
• Les også: Næringsministeren på Freia-besøk: – Vi må lage mer av maten i Norge
I protokollen er det også understreket at den ordinære arbeidstida er fra mandag til fredag.
– Det er noen som har opplevd diskusjoner om dette der ute, forklarer Vambeseth.
Psykisk helse
Utover det følger også denne bransjen teksten fra «NNNs frontfag» for bransjeutvalg om etter- og videreutdanning.
En nyvinning blant årets NNN-oppgjør er derimot denne setningen: «Partene har diskutert psykisk helse og understreker betydningen av å fremme mer åpenhet om dette temaet på arbeidsplassen.»
– Heldigvis er ikke dette temaet så tabubelagt lenger, og nå har de tillitsvalgte med seg en setning som gjør at de lettere kan sette dette på dagsorden lokalt. Arbeidsgiverne var også positive til å ta inn dette, sier Vambeseth.
Mental helse er også ventet i et senere NNN-oppgjør, når møller- og fôrblanderier forhandles neste uke.
Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?
22.–23. april: Bryggerier og mineralvannfabrikker
24.–25. april: Kjøttindustrien
29.–30. april: Meieriindustrien
29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien
2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene
6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*
7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)
7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)
7.–8. mai: Fiskeindustrien (Sjømat Norge)
13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare og snacksindustrien
21.–22. mai: Melkebearbeidende industri
21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier
22. mai: Margarinfabrikkene
22. mai: Idun
29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien
10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen
* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.