JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Sjelden skift-heving for mat- og drikkevareindustrien: – Vi løfter de lavest lønte

Mål oppnådd, konkluderer forbundssekretær Tove Berit Berg i NNN etter årets lønnsforhandlinger på en særdeles variert tariffavtale.
De ansatte som lager fiskebollene til Vesteraalens omfattes av forhandlingene som ble ferdige natt til 1. mai.

De ansatte som lager fiskebollene til Vesteraalens omfattes av forhandlingene som ble ferdige natt til 1. mai.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Det er en til dels brokete forsamling som tilhører den vidt-fattende mat- og drikkevareindustri-overenskomsten til NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).

På den går større matindustrifyrtårn som Orkla-eide Toro, men det er også «hjemmet» til mange små bedrifter.

Det er derfor stor variasjon i lønn og lokale særavtaler. Fokuset i de sentrale lønnsforhandlingene var derfor tydelig: Løfte dem som ligger lavest.

– Vi skal være fornøyd med dette. Vi fikk løfta satsene med 1,50 kroner for alle over seks måneders ansiennitet. Det er viktigst for de som tjener minst. Vi fikk også hevet skifttilleggene for første gang siden overenskomsten ble opprettet i 2010. Men satsene er fortsatt dårligere sammenlignet med mange andre, så vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier forbundssekretær Tove Berit Berg til NNN-arbeideren.

Les også: Orkla-sjefen tjente 25,5 millioner: – Skaper forventninger til lønnsoppgjøret

Tok ut mer sentralt

Dermed oppnådde de også målet om å hente ut mer av den økonomiske ramma i de sentrale forhandlingene, som uttalt i forkant.

Men det er fortsatt rom i de lokale forhandlingene, og ramma fra frontfaget er ikke noe tak, minner forbundssekretær Berg om.

– Det er de fire kriteriene som skal ligge til grunn så de ansatte får ut sin del av verdiskapinga, understreker hun.

Alle som ikke går på minstelønn får sju kroner i tillegg i timen. Tilleggene gis fra 1. mai, såframt det blir ja-flertall når overenskomsten går ut på uravstemning med frist 31. mai.

Her er resten tallene:

• Justering av 6 måneders ansiennitet: Ny sats 4 kroner timen (opp fra 2,50)

• Justering av prosentsatsen på skifttillegg for annet skift med to prosentpoeng fra 18 opp til 20 prosent

• Prosentsatsen på skifttillegg for tredje skift med øker fra 25 til 27 prosent

Les mer i enighetsprotokollen.

Minstelønna i NNN ble hevet i forkant av lønnsoppgjøret.

Årlig sjekk for forhandlingsrett

I enigheten står det også at det anbefales en årlig sjekk av hvem som i arbeidsstokken hører inn under overenskomsten.

Mest av alt for å sikre at man har kontroll under de lokale forhandlingene.

– En årlig gjennomgang gjør at vi mer kontroll på lønna og forhandlingsretten vår, understreker forbundssekretær i Berg.

Les også: Potetpermitteringer i Bama

Arbeidstøy og sammenslåing

Punktet om verneutstyr er også skjerpet, nå står det at det skal være tilpasset den enkelte – og ikke bare egnet.

NHO Mat og Drikke vil også gjerne slå sammen denne overenskomsten med to andre, nemlig Idun Fabrikker og Margarinfabrikker. Det aksepterer NNNs delegasjon innenfor Mat- og drikkevareindustrien – såframt det blir enighet om dette i de to andre overenskomstenes forhandlinger.

De forhandlingene kommer litt senere i år, se oversikten her:

Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?

22.–23. april: Bryggerier og mineralvannfabrikker

24.–25. april: Kjøttindustrien

29.–30. april: Meieriindustrien

29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien

2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene

6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*

7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)

7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)

7.–8. mai: Fiskeindustrien (Sjømat Norge)

13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare og snacksindustrien

21.–22. mai: Melkebearbeidende industri

21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier

22. mai: Margarinfabrikkene

22. mai: Idun

29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien

10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen

* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse