JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

tariffoppgjøret 2024:

Sentrale tillegg sentralt for mat- og drikkearbeidere: – Mange får ikke ut noe lønnsøkning lokalt

Mat- og drikkevareoverenskomsten varierer stort i både type bedrift og lønn. Derfor ønsker NNN å sikre lønnsveksten ved å ta ut mer i de sentrale lønnsforhandlingene.
Line Solhaug, NHO Mat og Drikke (til venstre), mottar NNNs krav av forbundssekretær Tove Berit Berg.

Line Solhaug, NHO Mat og Drikke (til venstre), mottar NNNs krav av forbundssekretær Tove Berit Berg.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Mandag startet forhandlingene mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke om tariffavtalen med det nokså generelle navnet «Mat- og drikkevareindustrien».

Den omfatter alt fra tomatsuppene til Toro og fiskebollene fra Vesteraalens, fra pommes frites-produsenten Hoff til saftprodusenten Lerum.

Drøyt 1000 ansatte fordelt på cirka 45 bedrifter omfattes av oppgjøret. Et oppgjør der målet til NNNs forhandlingsdelegasjon først og fremst er, vel, penger.

– Det er det største kravet i år. Og vi har med oss et klart mandat fra tariffkonferansen om at vi skal få ut mest mulig gjennom de sentrale forhandlingene, sier forbundssekretær Tove Berit Berg til NNN-arbeideren.

Store lokale forskjeller

Det er nemlig ikke bare type arbeid på overenskomsten som varierer. Det gjør også viljen til å forhandle lokalt. Dermed er det mange på sikt som sakker akterut rent lønnsmessig.

– Vi fikk inn 22 protokoller for lokale lønnsforhandlinger i fjor. Og blant dem var det flere som ikke fikk ut noe eller veldig lite lokalt. Så i år krever vi at mer av den økonomiske rammen tas sentralt, men det er krevende å treffe riktig når det er såpass store forskjeller, fortsetter Berg.

Også kjøttindustrien prioriterte å hente ut mer gjennom de sentrale forhandlingene i år.

«Utgående effekt»

For å sikre at alle løftes, så er det ett sentralt begrep i forhandlingene mellom NNN og NHO Mat og Drikke: Nemlig «utgående effekt». Uten dette begrepet kan tilleggene «spise opp» lokale tillegg.

I verste fall kan det ene begrepet sende oppgjør til Riksmekleren. Men først er det satt av to dager til forhandlinger.

– Vi må løfte de i bånn, så dette er viktig for oss, understreker Berg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse