JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det har vært gode samtaler

Partilederne gjentok forslitte budskap om «gode samtaler, raushet og respekt» da de avsluttet tiende møtedag.

Ingen lekkasjer kom ut fra møterommet hvor de forskanset seg hele torsdagen.

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) satt på sitt stortingskontor og jobbet til rundt klokken 21 torsdag.

– Jeg er alltid fornøyd når det har vært en fin dag med gode konklusjoner, sa Solberg til NTB på vei ut av Stortinget.

Hun bekreftet at det har vært en slik «fin dag» denne dagen, men hun ville ikke kommentere detaljene i sonderingssamtalene.

– Les også: Hareide i heisen

Enkelte partiledere og medlemmer av deres delegasjoner gikk torsdag spissrotgang mellom journalister og fotografer som etter beste evne forsøkte å dekke alle utganger fra Stortingets komitehus, der samtalene ble holdt, og der det meste var stengt for pressen.

Frp-leder Siv Jensen tok seg tid til å stanse opp, men hadde ikke annet å melde enn god stemning og ryddige samtaler. Hun ytret håp om å bli ferdig «i løpet av uken», men utelukket ikke bruk av helgen.

De fire partilederne og deres nærmeste møtes igjen fredag klokken 10 også da i den avskjermede 5. etasje i komitehuset, et av Stortingets kontorbygg.

– Les også: Erna hindret sonderingshavari

Samtalene torsdag fikk et betydelig sterkere alvorspreg enn tidligere dager, en konsekvens av at de fire partienes styrende organer kvelden før hadde analysert utsiktene til tap og gevinst.

Fra flere hold ble det meldt at det særlig i KrF, men også i Venstre, er grunnleggende skepsis til å gå inn i regjering med Høyre og Frp, men at partilederne har ryggdekning for å føre samtaler hele veien ut, så lenge det gir håp om en felles plattform.

– Mye trekker i samme retning, men samtidig er det fire partier som kjemper for sine hjertesaker. Frp slåss for sine, men er samtidig innstilt på å finne et fellesskap. Vi drøfter både KrF–saker og andre partis saker, og det er en prosess som er like krevende for alle, sa Jensen da pressen kastet seg over henne i en av de underjordiske gangene som løper under Wessels plass, og som knytter Stortinget og de omliggende bygningene sammen.

– Les også: – Har partiet bak oss

KrF-leder Knut Arild Hareide var noe mer meddelsom da han tok heisen ned fra den stengte etasjen.

– Det har vært gode samtaler. Det var viktig å møtes i dag for å ta med innspill fra gårsdagens møter. Vi fortsetter samtalene i morgen, sa han.

Partilederen trakk fram familiepolitikk, menneskeverd og distrikts- og landbrukspolitikk som kjernesaker under forhandlingene.

Sonderingene er ennå ikke i dramatisk tidsnød, men dagene løper fort. Det er allerede brukt flere dager i denne fasen av regjeringsforhandlingene enn det Høyre la opp til rett etter valget. Solberg har bare to uker på seg til å legge hele regjeringskabalen, inkludert fordelingen av statsrådsposter mellom de partiene som skal gå med.

Det er en utbredt oppfatning at det hele må være klart senest fredag 11. oktober, for øvrig dagen for tildeling av Nobels fredspris. Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen legger fram sitt siste budsjett mandag 14. oktober, og regjeringen går av like etter.

Stadig uklart

Det er rimelig å anta at partene er kommet lenger enn det de velger å opplyse omverdenen om. Men det er stadig høyst uklart hvilken regjeringskonstellasjon som påtroppende statsminister Solberg vil presentere om få dager.

Det eneste som ble meddelt omverdenen torsdag ettermiddag, var at partidelegasjonene hadde fått levert mat og drikke, trolig også sine doser med nødvendig godteri. Sms-forespørsler til pressekontaktene om framdrift og tidsplan ble ikke besvart med annet enn «ja» eller «nei».

Flere observatører merker seg at all oppmerksomhet de siste dagene er blitt knyttet til de betingelser som Venstre og KrF stiller for å gå med i prosjektet. Hvordan tautrekkingen går mellom Høyre og Frp, som skal danne ryggeraden i den kommende regjeringen, er det ikke noe substansielt nytt om. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse