– Dyrt med løse vikarer
Utenlandske vikarer på lange vakter blir dyrt for samfunnet.
Saken oppsummert
kjell.werner@anb.no
Det er budskapet fra partisekretær Raymond Johansen foran Arbeiderpartiets landsmøte som starter torsdag.
– Bruk av vikarbyråer griper om seg på mange hold. Løse vikarer på midlertidige kontrakter fra utlandet ønsker ofte å jobbe lange vakter. Da blir de fort utslitte, ønsker seg senere tilbake til Norge og ender opp på trygd her i landet. Det blir til slutt dyrt for det norske samfunnet, sier Ap-sekretær Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Ap-sekretæren peker på det som for mange i utgangspunktet kan synes å være en billig løsning, i lengden vil være dyrt for samfunnet. Adecco-skandalen og angrep på vikarbyråer innen helse og omsorg vil ventelig prege Ap-landsmøtet i helgen.
Lokalt ansvar
– Det blir galt dersom vikarer jobber for arbeidsgivernes gunst, for deretter å bli utslitt. Derfor er det så viktig å slå ring om arbeidstakernes rettigheter, sier Raymond Johansen og benytter anledningen til å presisere at kandidatene til kommunestyrene ved høstens lokalvalg står foran et stort arbeidsgiveransvar.
– Norge blir et dårligere samfunn når arbeidsgivere gir fra seg arbeidsgiveransvaret ved å hyre inn vikarbyråer. Det er ikke bra verken for de ansatte eller brukerne når de ansatte jobber over 80 timer i uka. Derfor må vi sette brukerne i sentrum, sier Johansen.
Han minner om at det allerede i den første tariffavtalen, i form av verkstedsoverenskomsten fra 1907, ble gitt klar beskjed om at ingen skulle jobbe mer enn 57 timer i uka.
Høyrepartiene
På denne bakgrunn tar Johansen et krast oppgjør med Høyre og Fremskrittspartiet.
– Høyre seiler under falsk flagg med Frp som nissen på lasset. Disse partiene har avslørt sine holdninger og standpunkter gjennom stemmegivning i Stortinget. Her har høyrepartiene gått inn for å svekke arbeidstakernes rettigheter i arbeidsmiljøloven. Det dreier seg om helt unike rettigheter, som i mine øyne er et bevis på vår sosialdemokratiske samfunnsmodell. Høyres snakk om valgfrihet og fleksibilitet går i en helt annen retning, sier Johansen.
– Vi ser eksempler på slik politikk i Sverige, Tyskland og Storbritannia hvor det legges opp til å tjene penger på å utnytte arbeidstakere. Høyrepartiene i Norge vil ha et samfunn hvor mange arbeidstakere har en løsere tilknytning til arbeidslivet, hevder Ap-sekretæren.
Fleksible turnuser
– Så du vil ikke være med på at turnuser med lengre vakter kan redusere omfanget av deltid?
– Jeg skal ikke avvise det. Det er en myte at fagforeningene stritter imot. Det er allerede en stor grad av fleksibilitet i dagens system, sier Johansen og viser til forsøksprosjekter i Bergen og Harstad.
– Men det er viktig at partene i arbeidslivet er med på slike opplegg. Fagbevegelsen har vist vilje til å ta ansvar. Men hvis dette skal bli tema på hver enkelt arbeidsplass, så vil man lokalt bli utsatt for et enormt press. Det er derfor en styrke at fagforeningene vil være med å ta ansvar, sier Johansen.
Han kommenterer forslaget om såkalt Nordsjøturnus på denne måten:
– Hvis to svenske helsearbeidere vil ha en slik turnus, skal da de andre åtte på samme avdeling bli tvunget til å jobbe på samme måte? Og i Nordsjøen er alle andre forhold lagt til rette for slike turnuser. Der sover man ikke i bomberom, sier han med ny henvisning til Adecco-saken. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser