SKATTEREFORM: Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network mener vi må sikre oss riktig skatt fra de multinasjonale selskapene.
Nina Hanssen
– Det haster med en skattereform for å redde velferdsstaten
Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network mener Norge må gjøre mer for å stoppe skatteflukt til utlandet.
nina.hanssen@lomedia.no
– Behovet for en ny skattereform er presserende. Dagens skattesystem er bygd på et fundament som er nær 100 år gammelt da selskapene drev på en helt annen måte enn i dag, sa Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norway, på Svart økonomi-konferansen arrangert av NTL og Fagforbundet i dag.
Nettverket som Jacobsen leder en del av den internasjonale Global Alliance for Tax Justice og målet for det norske nettverket er å jobbe for global skatterettferd. Ifølge Jacobsen innebærer dette et demokratisk og åpent skattesystem der innbyggerne har demokratisk kontroll over skattelegging, og stans av hemmelighold som tilbys av skatteparadis.
– Det var også salg over landegrensene tidligere, men det foregikk på en helt annen måte der et produskjonssted i et land solgte varer til et annet land. Det vi har fått nå er en oppblomstring av skatteparadis som ikke har en reell funksjon i verdiskapingen, men er nyttig for å flytte profitt mellom selskaper eller internt. Det viser seg å være ekstremt effektivt å flytte overskuddet du tjener i andre land inn i skatteparadis for så ikke å bli skattet, sa hun, og la til at det finnes mange metoder å gjøre dette på.
– Kreativiteten for å flytte penger er helt enorm, sa hun.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Skattesystemet må henge med
På konferansen i dag oppfordret hun både fagbevegelsen og politikerne til å gjøre endringer.
– Selskapene er globale og flytter. Da må skattesystemet henge med og vi trenger en skattereform. Den reformen må ta utgangspunkt i hvor selskapene er og hvor de tjener penger som en stor enhet og ikke som enkeltselskap i land. Ta for eksempel Google Norway og Facebook Norge. De er jo en del av et globalt selskap og da må vi skatte dem ut fra hele overskuddet, og se hvor mye som er tjent i for eksempel Norge. Så kan vi skattelegge ut fra det, sier hun.
Klæboe Jacobsen mener EU er flinkere enn Norge:
– EU ligger foran oss med å prøve og endre skattereglene. At Norge ikke er i forkant, er absurd. I dag ligger vi i etterkant, sa hun.
Hun mener Norge bør utbytte det at vi er utenfor EU, og er et av verdens rikeste land, til å gå foran på dette området.
– Potensialet for at vi skal lede an er enormt. Norge må trykke på gassen, sa hun.
Hennes jobb som daglig leder er å hamre på dørene til alle politiske partiene og si at dette er viktig hvis vi skal beholde vår velferdsstat.
• Disse yrkene får trene i arbeidstiden
Mener skattenivået ikke er det viktigste
– Vi har snakket med Finansdepartementet i årevis og svaret er stort sett det samme: vi må bli konkurransedyktige, konkurrere på skattenivåer og for Guds skyld ikke innføre noen norske særregler. Det har vært standardsvaret i alle år. Men når vi ser på hva investorer ønsker seg, så kommer jo skattenivået langt ned på listen. De er mer opptatt av et godt styresett, et utdannet arbeidskraft og en god infrastruktur. Så frykten til politikere er overdrevet, sier hun.
– Fagbevegelsen kan spille en stor rolle for å sette dette på den politiske dagsorden. En grunn til at vi har lav ulikhet i Norge er fagbevegelsen og at vi kan forhandle via trepartssamarbeidet. Jeg håper faglige tillitsvalgte spør om hvordan de store selskapene tar ut store deler av overskuddet til utlandet, spør hun.
Hun håper at folk i fagbevegelsen etter denne konferansen tar dette opp i alle fora.
– Her har fagbevegelsen en nøkkel til å synliggjøre hvordan dette systemet slår beina under hele det velferdssystemet som Norge og Norden er kjent for. Gjør vi ikke noe nå så kommer vi til å rase i utforbakke, advarte hun.
De grønne og Googleskatten
Jacobsen er glad for at det blir debatt hver gang et politisk forslag om skatt blir lagt på bordet. Hun ser nå fram til at representantforslaget til Une Bastholm i Miljøpartiet de Grønne skal diskuteres i Stortinget 7. februar.
– Miljøpartiet vil at Stortinget skal utrede en norsk skatt for selskaper med digitale inntektsmodeller, som de har kalt en «Google-skatt». Dette er veldig bra, for det har vært utredet alt for få skatteforslag. Det er ikke overraskende at dette kommer fra MDG, sier hun, og legger til:
– I Frankrike har Eva Joly fra De grønne stått i front for å få på plass lovverk etter avsløringene fra «Panama papers» og vært en ledestjerne i Europa. Jeg er glad for at miljøpartiene er offensive rundt dette. Så får vi håpe at også de andre partiene kommer etter, sier hun.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte får beholde jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox