JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse syv tillitsvalgte er årets norske deltakere på Geneveskolen

ILO-konferansen i Geneve er ikke bare for toppene. Sju norske tillitsvalgte fra grasrota får delta.
Norske deltakere på Geneve-skolen i år: Fra venstre Eivind Johansson (Handel og Kontor, LO), Anette Sandvær (Utdanningsforbundet, Unio), Stig Arne Bøe (Negotia, YS), Sindre Ryan (Finansforbundet, YS), Are Strand (NTL, LO). Anders Hellestveit (NTL, LO) og Linn Karen Carlsen (Jernbaneforbundet, LO)

Norske deltakere på Geneve-skolen i år: Fra venstre Eivind Johansson (Handel og Kontor, LO), Anette Sandvær (Utdanningsforbundet, Unio), Stig Arne Bøe (Negotia, YS), Sindre Ryan (Finansforbundet, YS), Are Strand (NTL, LO). Anders Hellestveit (NTL, LO) og Linn Karen Carlsen (Jernbaneforbundet, LO)

Helge Rønning Birkelund

13.06.2019
07:27
13.06.2019 10:31

helge@lomedia.no

GENEVE: Blant presidenter og arbeidsmarkedseliten finnes en gruppe nordiske tillitsvalgte som lærer hvordan FN-organet ILO fungerer. De er elever ved Geneve-skolen, som arrangeres av studieforbundet AOF og har 27 deltakere fra hele Norden (se faktaboks).

De syv er:

Eivind Johansson (Handel og Kontor, LO)

Anette Sandvær (Utdanningsforbundet, Unio)

Stig Arne Bøe (Negotia, YS)

Sindre Ryan (Finansforbundet, YS)

Are Strand (NTL, LO)

Anders Hellestveit (NTL, LO)

Linn Karen Carlsen (Jernbaneforbundet, LO)

Forholdene er enorme. I FN-bygningen er delegatene og statsråden samlet.

I ILO-hovedkvarteret sitter komiteene. Korridorene er lange og praten om konvensjoner går høyt. Det eneste som er felles for alt er at myndighetene sitter i midten, med arbeidstakere og arbeidsgivere på hver sin side.

p

I FN-sammenheng er ILO en unik organisasjon med tre parter – fagbevegelsen, arbeidsgivere og staten som møtes og kommer til enighet om gode arbeidsvilkår i verden. Med et fint ord kalles det trepartssamarbeid.

Bare for toppene

Sindre Ryan, som kommer fra Finansforbundet i YS, mener Geneve-skolen er en unik mulighet for deltakerne.

– Det er hovedsaklig bare toppene i fagforeningene, arbeidsgiverorganisasjonene og regjeringene som får oppleve dette. Derfor er det helt unikt at vi kan ta med oss den opplevelsen det er å møte alle delegatene, oppleve hva som skjer og ta det med oss videre. Det er også nesten unikt i verdenssammenheng. Det er ikke mange andre land som får delta på samme måten som oss. Og Geneve-skolen har et positivt rykte på seg, sier Sindre Ryan til FriFagbevegelse.

p

– Ofte snakker vi om at vi har så mange goder i Norge og at fagbevegelsen er så bra. Her ser man at det er veldig viktig. For det kan vi ta med oss hit og spre det. Slik at det får betydning også for andre, sier han.

En ny arbeidshverdag

Are Strand og Anders Hellestveit kommer fra NTL.

– Jeg har søkt meg hit for å lære om det internasjonale samarbeidet knyttet til arbeidstakeres rettigheter. Det er kjempespennende å se hvordan de tingene jeg trodde var unike for Norge, stammer herfra i en stor grad, sier Are Strand.

– Lover mot slaverarbeid, barnearbeid, likestiling kommer jo herfra. Akkurat nå følger jeg arbeidet til komiteen som jobber med framtidens arbeidsliv. Roboter og nye arbeidsplattformer utfordrer arbeidslivet. Det er behov for nye regler for å tilpasse seg denne framtiden, mener han.

Geneveskolen

• Nordisk folkehøyskolen i Genève, Sveits, startet i 1931. Arrangeres av studieforbundet AOF, men nå uten statsstøtte.

• Gir kunnskap til nordiske fagforeninger om globalisering og rettferdige arbeidsvilkår.

• Målet er å øke kunnskapen om internasjonalt samarbeid og regelverk, stimulere til faglige aktiviteter nasjonalt og internasjonalt, og øke språkforståelsen og fellesskapet i Norden.

• Arrangeres hvert år ned et fire uker langt kurs, hvorav en uke foregår i Sverige, og tre uker i Geneve i forkant av, under og i etterkant av ILO-konferansen.

• Av årets 27 deltagere er sju norske.