JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra postbud til ombudsmann:

Eilif har parkert postbilen for godt. Nå er han ordfører i Brønnøy

– Erfaringen som tillitsvalgt og postbud er verdifull, sier Eilif Trælnes.
LANGE AVSTANDER: Som postbud vet jeg godt hvor lange avstander man må forholde seg til på Helgeland. De lengste rutene i Brønnøy er på 22 mil. I politiske saker som handler om skolestruktur, sykehuslokalisering eller kutt i antall Tingrett-er er det viktig å ikke glemme avstandene og konsekvensene, sier Eilif Trælnes - som er opptatt av å beholde et godt servicetilbud.

LANGE AVSTANDER: Som postbud vet jeg godt hvor lange avstander man må forholde seg til på Helgeland. De lengste rutene i Brønnøy er på 22 mil. I politiske saker som handler om skolestruktur, sykehuslokalisering eller kutt i antall Tingrett-er er det viktig å ikke glemme avstandene og konsekvensene, sier Eilif Trælnes - som er opptatt av å beholde et godt servicetilbud.

Alf Ragnar Olsen

26.11.2019
12:14
21.08.2023 17:14

alf@lomedia.no

Brønnøy kommunes nye ordfører har gått i rød post­uniform i en mannsalder. Politisk er han imidlertid ikke rød, og heller ikke samarbeidspartnerne etter høstens brakvalg har den valøren. Eilif og partifellene i Brønnøy Sp har valgt samarbeid med Høyre.

– Vi snakket med Ap også, men sånn ble det. Uansett er skillelinjene lokalt mindre tydelige enn i rikspolitikken. Så det er ingen dramatikk i dette. Alle partiene ønsker å ivareta kommunen og innbyggerne på beste vis. Vi har bare ulike inngangsverdier, smiler han i det vi forlater flyplassen.

Signal til Stortinget

Turen går inn til sentrum. Brønnøysund, fjellene og skjærgården ut mot havet ligger badet i høstsol. På broen stanser Trælnes og peker mot fjellet Torghatten i sør, Brønnøys landemerke nummer én.

– Der skal det komme et besøkssenter i regi av Nasjonal Turistvei, forteller den påtroppende ordføreren – som har tro på at dette sammen med andre satsinger skal gi oppsving.

– Det skjer flere ting. I sentrum skal en ny gangbro knytte sammen havnepromenaden. Det blir flott, og optimistene mener Brønnøy kan bli det nye Lofoten. Økt turisttrafikk vil gagne hele næringslivet, slår han fast.

Senterpartiet ble lokal valgvinner i høst, og Eilif Trælnes utelukker ikke at tendensen kan forplante seg til stortingsvalget om to år.

– Nei, jeg tror absolutt det kan skje. Særlig om Høyre, Frp og Ap ikke tar misnøyen blant velgerne på alvor. Regjeringspartiene og Ap har vært veldig passive i alt fra omstridte forsvarssaker til utdanningsstruktur og kutt i antall tingretter, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

LOKALPATRIOT: Eilif Trælnes er lokalpatriot og tilhenger av en sterk Helgelandsregion. – Sammen står vi sterke, og det regionale samarbeidet blir viktig fremover. Senterpartiet har ordførerne i de fleste kommunene her, og det bør borge for godt samarbeid, sier han.

LOKALPATRIOT: Eilif Trælnes er lokalpatriot og tilhenger av en sterk Helgelandsregion. – Sammen står vi sterke, og det regionale samarbeidet blir viktig fremover. Senterpartiet har ordførerne i de fleste kommunene her, og det bør borge for godt samarbeid, sier han.

Alf Ragnar Olsen

Et arbeidsjern

Han er på vei inn i en ordførergjerning som vil bli en livsstil. Det er han klar over. Som folkevalgt ombudsmann må man være tilgjengelig 24/7.

Trælnes ser ikke mørkt på det. Å jobbe mye er han vant til. Det har han «alltid» gjort. Som oftest «kobler Eilif av» med gårdsarbeid på farsgården, som han og brødrene drev sammen, og som nå drives av en nevø.

– Gårdsarbeid har jeg i blodet, det går nærmest av seg selv. Det har jeg holdt på med siden jeg var guttunge, sier Eilif.

I oppveksten var ikke barnearbeid ulovlig, tvert imot var det utbredt. Og Eilif debuterte tidlig i arbeidslivet.

– I 14-15-årsalderen drev jeg sauklipping i hele regionen. For hånd. Det var tider, smiler Eilif.

Noen store hobbyer har han ikke, men han har ikke problem med å få fridagene til å gå.

– Nei, slett ikke - om jeg har tid, blir det ofte litt snekring. Med et gammelt hus som snart er 100 år, er det både nyttig og trivelig. Ellers pleier jeg å delta som driver under elgjakta. Da blir det fine dager i godt selskap i marka, smiler Eilif.

Uklok sentralisering

Han mener dagens ungdom har godt av å lære verdien av arbeid tidlig.

– Arbeid gjør dem selvstendig og gir viten om hva som ligger bak alt man vil kjøpe seg. Utdanning er blitt viktigere og viktigere, helt klart - men vi må ha rom for dem som er mer praktisk anlagt, og som vil jobbe seg opp. Gode lærlingeordninger er viktige, sier Eilif.

Eilif er opptatt av at distriktskommuner landet over bør ha gode utdanningstilbud så nært som mulig. Han viser til at bare 20 prosent av ungdommene som reiser ut for å ta utdanning, vender tilbake.

– I Helgelandsregionen og mange andre steder pågår en evig kamp mot fylkeskommunene for å beholde utdanningstilbudene. Den kampen skal og må fortsette, lover Eilif Trælnes.

Hans evner innen forhandlinger, som mangeårig tillitsvalgt, blir utvilsomt verdifull når saker som sykehusstrukturen i regionen skal avgjøres. Der ligger det an til lokaliseringsdebatt, noe som ofte trigger uenighet. Men Eilif røper at han og hans ordførerkolleger har en plan.

– Vi skal stå samlet. At Sp har ordførerene i nær sagt hele Helgelandsregionen, gjør det enklere. Statsråd Bent Høie (H) går inn for en todelt løsning – der ett sykehus skal ha akuttberedskap, det andre skal ikke. Det er ikke godt nok. Avstandene og hensynet til liv og helse taler for to likeverdige sykehus. Sp sentralt vil fremme forslag i Stortinget om to likeverdige sykehus, sier han - og slår fast at det er en viktig sak.

– Absolutt! Det skal være godt å bo her i alle livsfaser, og sykehus kan vi alle trenge, sier Trælnes.

Klar for utfordringer

Han sier det ikke skorter på utfordringer. En av dem er å få kontroll på kommuneøkonomien. Den har svingt voldsomt, og Brønnøy har stått på Robek-lista; registeret over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse.

– Jeg håper vi ikke havner der på min vakt. Det er ikke noe fasitsvar på hvordan vi skal lykkes med det, men disiplin, kontinuerlig fokus og god økonomistyring blir viktig, sier Eilif – som også varsler fortsatt kamp mot sentralisering.

– Det meste kan løses godt ute i distriktene. Vi må kjempe for å beholde det vi har, og for å få nye arbeidsplasser lagt hit. Det er vinn-vinn for storsamfunnet. I distriktene er kostnadene ofte lavere, og AS Norge er tjent med at det er bosetting i hele landet. Mye av verdiskapningen skjer i distriktene, poengterer han.

Brønnøy er i så måte et godt eksempel. Kommunen har et mangfoldig næringsliv som spenner fra industri og transport til primærnæringer og innovative teknologibedrifter. Samtidig er statlig sektor viktig. Men regjeringens politikk skaper utfordringer.

– Tingretten vil de legge ned, med tap av arbeidsplasser og økte byrder for folk flest som resultat. Utdanningstilbudene er stadig truet av kutt, og nå er 50-60 arbeidsplasser ved Brønnøysundregistrene i fare. Til tross for at de tilrettelegger for etableringer som skaper milliardinntekter for staten. Innen fiskeri og oppdrett er det også utfordringer. Det er tøv når det hevdes at Sp er sidrumpet. Hvis det gagner folk, er vi for det meste. Men sentralisering uten mål og mening er jeg i mot. Det er uklokt, sier Eilif Trælnes.

Privatisering og oppsplitting

Som postansatt siden ’86 har han sett dramatiske endringer. Eilif har prøvd det meste.

– Jeg har vært alt fra assisterende poststyrer til vikar på renhold, men hovedsaklig postbud. I tillegg har jeg vært tillitsvalgt i en årrekke, og sett endringene skje fryktelig fort. Da A og B-posten ble slått sammen, skjøt den negative trenden fart. Jeg håper Posten Norge ikke rammes av mer oppsplitting og privatisering, for enkelte ting bør være et statlig ansvar. Å sikre et stabilt posttilbud til alle innbyggere i hele landet er definitivt en av dem, mener Eilif.

Han understreker at Posten har vært en god arbeidsplass.

– Tidvis har det vært tøffe tak, men lokalt har nedbemanninger ofte løst seg med naturlig avgang. Men for hver runde blir det tøffere, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

POSTKOM-HYTTENE: – Når jeg gir meg blir det vel fort du som må overta ansvaret for Postkomhyttene, sier Eilif til kollega Arne Richard Rørmark, som er i ferd med å laste postbilen.

POSTKOM-HYTTENE: – Når jeg gir meg blir det vel fort du som må overta ansvaret for Postkomhyttene, sier Eilif til kollega Arne Richard Rørmark, som er i ferd med å laste postbilen.

Alf Ragnar Olsen

Den pågående nedbemanningen, der cirka 2000 stillinger kuttes, blir vanskelig – også for avdelingen i Brønnøy. Det bekrefter postsjef Arne Lande.

– Vi skal ned fra 18 ansatte til 10. Noe løses med naturlig avgang, men ikke alt, dessverre, sier han.

Eilif betegner seg selv som heldig.

– Jeg har søkt om og fått gavepensjon, og fratrer et stykke ut i folkevalgt-permisjonen jeg nå tar. Men brevpostvolumet faller fortsatt, og det venter nok mer omstilling, sier han - og uttrykker bekymring for arbeidspresset på budene.

– De lengste postrutene her er 22 mil, og også ellers trengs det folk til å få jobben gjort, påpeker Eilif.

Ingen tvil. Selv om postuniformen nå er byttet med pentøy og politikk; posthjerte vil Eilif Trælnes alltid ha.

Det skal være godt å bo her i alle ­livsfaser.

Eilif Trælnes