JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Torbjørn Bongo (t.v.) i Norges Offisers- og spesialistforbund og Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret er blant de som har skrevet under brevet til Forsvarets ledelse.

Torbjørn Bongo (t.v.) i Norges Offisers- og spesialistforbund og Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret er blant de som har skrevet under brevet til Forsvarets ledelse.

Anders Hauge-Eltvik

Felles brev til Forsvarets ledelse:

Forsvarsansattes organisasjoner krever at Forsvaret ansetter egne renholdere igjen

Fagforeningene i Forsvaret er lei av dårlig renhold og krever at det ansettes egne renholdere i Forsvaret.

may.berg@lomedia.no

I et skriv til Forsvarets ledelse krever seks arbeidstakerorganisasjoner, som til sammen representerer 16.000 ansatte i Forsvaret, en endring i organiseringen av renholdstjenestene.

«De ansatte i Forsvaret har sett seg lei på de negative erfaringene med dagens løsning og krever at det ansettes egne renholdere», heter det i skrivet fra Norsk Tjenestemannslag, Norges Offisers- og spesialistforbund, Befalets Fellesorganisasjon, Krigsutdannede offiserers landsforbund, Fellesforbundet og Parat forsvar.

Ansatt ved Skjold leir anklager ISS for bedrageri: – Fakturerer Forsvaret for renhold som ikke er utført

Renholdet i Forsvaret ble konkurranseutsatt i 2014, og ISS vant anbudskonkurransen. Siden har misnøyen med kvaliteten på renholdet vært stor.

Tidligere i år ble det kjent at ISS ikke får forlenget kontrakten i Nordland og Troms, hvor det skal utlyses ny anbudskonkurranse.

Heller ikke Forsvarets ledelse har vært fornøyd med ISS. Forsvarsdepartementet sa i fjor høst opp kontrakten med ISS for sine egne kontorer i Oslo og besluttet å ansette egne renholdere til å gjøre jobben.

«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Organisasjonene påpeker at det er «et paradoks at operative avdelinger er pålagt å kjøpe tjenestene i markedet når konsekvensene av dårlig renhold er langt større i disse enn i kontorbygg i Oslo».

Dokumenterte mangler

Leder av NTL Forsvaret Tom Rune Klemetsen påpeker i brevet at Forsvarets driftsenheter gjennom flere år har dokumentert mangelfullt renhold og at det ligger bak felleskravet fra organisasjonene.

«Vi vet hva som fungerer for Forsvaret og det er egne renholdere som vi selv har ansatt, som er sikkerhetsklarert og som vi selv har kontroll over», heter det i skrivet fra organisasjonene.

Torbjørn Bongo, leder av Norges Offisers- og spesialistforbund, viser til at manglende kvalitet i ytterste konsekvens kan føre til alvorlige driftshendelser som svekker Forsvarets kampkraft.

«Jeg håper at signalet vi som organisasjoner nå sender vil medføre en reell endring», uttaler Johan Hovde, leder av Parat forsvar.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss