JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blind fields

Horten fengsel har spesialisert seg på de med spesielle behov: – De ansatte er helt fantastiske, sier blinde «Tommy»

Samtidig som «Tommy» mistet synet, fikk han en fengselsdom. Det har resultert i et fengselsopphold utenom det vanlige.

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg har aldri vært i fengsel før. Da dommen kom, ble jeg først nervøs og deretter veldig redd. Jeg var mest engstelig for hvordan de andre innsatte ville ta imot meg, innrømmer «Tommy» da vi møter han i luftegården i Horten fengsel. «Tommy» er ikke hans egentlige navn. Han ønsker å være anonym.

Hyggelig

– Velkommen til verdens hyggeligste fengsel, sier verksmester Terje Haugan.

Han er i ferd med å forberede minigolfanlegget de har anlagt i den trange bakgården. Her har de også bygd en liten scene av tremøbler. På veggen henger ulike produkter de har laget i verkstedet.

– Vi får kun 35.000 kroner i året til å kjøpe inn utstyr for, men vi har vært kreative og inngått et samarbeid med skolen og biblioteket i kommunen, forteller Haugan stolt.

Sammen med innsatte lager Haugen insektshotell av kongler, bark, flis og andre ting fra naturen.

– Selv om vi har lite ressurser, er alle innsatte i arbeid. Det er viktig at fangene har meningsfylte aktiviteter, sier han.

p

Slo hole-in-one

Blinde «Tommy» kan ikke få fullrost de ansatte nok for tilretteleggingen. Han har til og med fått en liten ringeklokke som han kan bruke når han trenger hjelp eller må følges ut på taket for å røyke.

Han har også lært å spille golf.

Den blinde mannen slår sammen sin hvite stokk, putter den i lomma og erstatter stokken med golfkølla.

– Jeg er blitt ganske god. I går slo jeg hole-in-one, sier han selvsikkert og ler.

– Det er faktisk sant, bekrefter Haugan.

Han hjelper «Tommy» med å finne den riktige posisjonen og forteller hvor hullet er. Ingen av de ansatte har jobbet med blinde før, så dette var helt nytt for dem.

– Vi har ikke fått noen utdanning om ledsagerteknikk og hvilke behov en blind innsatt trenger, men sammen med «Tommy» har vi vært kreative. Nå er han like aktiv som de andre, forteller Haugan.

Spesielle behov

Det lille fengselet som ligger midt i Horten sentrum, har spesialisert seg på å ta imot innsatte med spesielle behov. Mange sliter psykisk med traumer og har fått tøff medfart før de kom hit. Målet til de ansatte er at alle innsatte skal bli sett. De skryter av det gode arbeidsmiljøet og at alle de 18 ansatte jobber tett på innsatte. Ifølge Alf Håvard Nilsen, NFF-tillitsvalgt i Horten fengsel, er det absolutt behov for en anstalt som Horten fengsel.

– Det sitter flere isolerte innsatte rundt omkring i kriminalomsorgen som kunne hatt det mye bedre i et lite fengsel som Horten, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Blinde «Tommy» får også god hjelp ansatte og fanger.

– De ansatte er helt fantastiske og er alltid der om jeg har spesielle behov, men også de innsatte følger med og støtter meg. Så dette har gått over all forventning, sier han.

Ettersom han ble blind sent i livet, kan han verken lese blindeskrift eller bruke hjelpemidler. Han liker derimot lydbøker og musikk godt. «Tommy» har hatt besøk av kona flere ganger. Hun er glad for at han trives i fengselet.

– Forvitrer

I en av cellene holder den tidligere brannmannen Frank (49) på å male hyllene. Den innsatte liker å jobbe og bidra til å modernisere det gamle fengselet. I åtte år har han sittet bak lås og slå, i fengslene i Oslo, Halden og Ringerike og tre og et halvt år i Bastøy fengsel hvor han tok kokkeutdanning. Like før jul i fjor kom han til Horten fengsel. Han har sett hvordan kriminalomsorgen har utviklet seg de siste åtte årene.

– Jeg synes utviklingen er veldig trist. Den første gangen jeg kom i fengsel, var det mange aktiviteter. Nå er det nesten ingen tilbud, og det er masse sinne blant de innsatte, sier han.

Frank mener kriminalomsorgen har mistet mye av omsorgen.

– En flatskjerm og PlayStation gjør oss ikke glade i det lange løp. Det gjør bare de gode mellommenneskelige realsjonene, sier han.

Fengselsbetjent Vegard Tørrisplass nikker og klapper Frank på skulderen.

– Du har rett. Jeg har også sett utviklingen, og det blir verre, bekrefter han.

Tillitsvalgt Alf Håvard Nilsen tror det ligger mer til rette for tette forhold mellom ansatte og innsatte i mindre fengsler. Han mener de innsatte blir mer sett her, og at trusler og vold i innsattmiljøet blir lettere fanget opp når man er tett på.

– I store enheter blir innsatte fort bare et innsattnummer. De begynner å isolere seg, sier Nilsen.

Han mener politikerne ikke bør erstatte små fengsel med store enheter.

– Det trenger begge deler i dette landet, sier Nilsen, som har 32 års erfaring som fengselsbetjent i store og mellomstore anstalter.

p

Hele mennesket

I Horten fengsel er tonen god.

– Da jeg kom hit, så ansatte meg og tok vare på meg. Det føles godt, og jeg er imponert over kreativiteten til fengselsbetjentene som klarer å skape aktiviteter med svært få ressurser, sier Frank.

– Jeg har aldri hatt det så bra som her i Horten. Da jeg kom hit før jul, drømte jeg om å få permisjon for å feire julen sammen med familien. Det fikk jeg med det samme uten problem. Jeg ble så glad for tilliten, sa han.

Frank opplever at ansatte ser på han som et helt menneske.

– Det var helt spesielt og en god følelse. De gav meg selvtillit, sier han.

Han har allerede omskolert seg og fått fast jobb som kokk. Frank synes det er litt trist å forlate fengselet.

– Det sier litt når også min samboer tar med kake til fengselet. Ikke til meg, men til de ansatte fordi hun synes de er så flinke, sier Frank, som slapp ut 1. mai.

Horten fengsel

Heter egentlig Nordre Vestfold fengsel, Horten avdeling

Høysikkerhetsfengsel for menn i Horten

16 plasser fordelt mellom varetekstinnsatte og domfelte

18 ansatte

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss