LO-lederen krever opprustning av Nav og massiv investering i karbonfangst
Smålige kutt ruster ikke Norge for framtida, ifølge LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tror karbonfangst blir det nye industrieventyret.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Vi risikerer å forspille sjansen til å ha et godt land å leve i hvis vi ikke ruster opp Nav og fatter beslutningen om å investere massivt i å utvikle teknologien for karbonfangst, ifølge LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Regjeringens prosjekt tar Norge i feil retning, advarer Gabrielsen.
– Istedenfor å gjøre det enhver fornuftig regjering ville gjort etter finanskrisen, styrke Nav, har regjeringen svekket det. Får vi 110.000 unge under 30 år uten jobb, kommer vi til å få et stort problem, sa LO-lederen på Kartellkonferansen på Gol onsdag.
p
Han ramset opp det LO ser som alvorlige feilskjær i det siste statsbudsjettet: Kutt på 100 millioner kroner til Nav, kutt Arbeidstilsynet. Fortsatt i innskrenkingen i arbeidsavklaringer, blant de viktigste verktøyene for å hanke inn de som faller utenfor arbeidslivet.
Produserer ulikhet
Kuttpolitikken rammer arbeidsfolk hardest, påpeker Gabrielsen.
– Vi har en regjering som bidrar til økte forskjeller. Dette er villet politikk.
Vi har en næringsminister som har sagt at vi tåler større forskjeller. En statsminister som ikke bekymrer seg over ulikheter. En regjeringsplattform som vier plass til å si at den anerkjenner den uorganiserte delen av arbeidslivet.
p
Gabrielsen er bekymret for de sektorene i arbeidslivet der organisasjonsgraden og andelen tariffbedrifter er svært lav.
– Det er ved å få tariffdekningen at vi hegner om juvelen i den norske modellen. Men da må også myndighetene bidra. Det gjør de ikke ved å bruke plass i regjeringserklæringen på å anerkjenne det uorganiserte arbeidslivet. Ord betyr noe.
Etter oljen
Gabrielsen mimret tilbake til da han fikk seg jobb i prosessindustrien på starten av 1980-tallet. Nesten alle arbeidsplassene for alle som ikke var fagarbeidere, er borte.
I et arbeidsliv med akselererende krav til kompetanse, risikerer vi at enda flere faller utenfor om vi ikke klarer å utvikle kompetansen fort nok. Overgangen ut av oljealderen byr på store muligheter, ifølge Gabrielsen. Gjennom å utvikle teknologi for å fange karbonutslipp kan skape negative utslipp ved å ta CO₂ ut av atmosfæren.
– Vi maser om at investeringsbeslutningen må tas i 2020. Det blir dyrt, men det vil være dyrere å ikke gjøre det.
Denne nye industrien vil ifølge LO-lederen være en nøkkel til å videreføre arbeidsplasser for dagens fagarbeidere i petroleumsindustrien og nå klimamålene.
– Vi skylder det til dem som kommer etter oss.