Fagbevegelsen
Eirik og Kjell Ivar har et smakfullt triks for å nå ut til medlemmene
Mens andre tyr til TikTok og Snapchat for å vise seg fram, har Arbeidsmandsforbundet et ess i ermet: En pølsevogn på fire hjul.
– Vi vil vise fram organisasjonen. Grillpølsene er virkemiddelet vårt, sier Eirik Wangen Næss og Kjell Ivar Slettmoen i Arbeidsmandsforbundet.
Camilla Yndestad
camilla.yndestad@lomedia.no
– Denne har vært med på mye – alt fra streiker til opprettelse av tariffavtaler, sier Kjell Ivar Slettmoen mens han sender varme blikk mot tilhengeren ved siden av.
Slettmoen er anleggssekretær i Arbeidsmandsforbundet, og tilhengeren er ikke en hvilken som helst: Her snakker vi rullende kjøkken av ypperste slag – en pølsevogn, med alt man skulle trenge for å gjøre grillfesten komplett.
I dag står tilhengeren godt plassert inni en rubbhall på Hæhre sitt anleggsområde på Sørli. Et steinkast fra Tangen stasjon. Midt ute i skogen.
Det jobbes med videreføring av dobbeltspor nordover til Hamar. Bane Nor er byggherre, og jobben stor.
Men nå er det onsdag og skiftbyttedag. Snart begynner det å haste med å få alt klart: Klokken 11 er det pause, og rundt hundre personer er ventet innom den provisoriske pølsebua.
– Arbeidsmandsforbundet har mange medlemmer i Hæhre og Isachsen, og blant underentreprenørene. De må få kjenne litt på tilhørigheten til forbundet og fagbevegelsen. Vi må være synlige for dem, sier Slettmoen.
Han smiler:
– Vi vil vise fram organisasjonen. Grillpølsene er virkemiddelet vårt.
Fra Danmark til Tangen
Hengeren tømmes. En tung jerngrill bæres ut, og et slags partytelt med NAF-logo blir lagt på betonggulvet.
– Husker du den gangen vi fikk en teltduk der navnet på forbundet var feilstavet? Det var en skikkelig skitjobb å få endret duken, ler Slettmoen mot anleggskoordinator Eirik Wangen Næss.
– De sto midt i Kragerø med stavefeil, mimrer Næss, som smører den enorme jerngrillen inn med olje samtidig som han sjonglerer en samtale i mobiltelefonen.
Næss har for anledningen fått tittelen «grillmester».
Det siste er ikke tilfeldig: På hjemmebane har anleggssekretæren slitt ut utallige griller, og har nettopp gått til innkjøp av en ny.
Historien om pølsevogna derimot, går helt tilbake til da Næss satt i ungdomsutvalget i avdeling 2 Oslo/Akershus.
Ungdommene var på tur til Danmark, og hørte om de danske malerne som slet med å få folk på kurs. Malerne kjøpte seg en semitrailer som var innredet som et kurslokale, så da malerne var ferdige på jobb, kunne de bare gå inn i traileren på kurs.
– Der fikk de servert mat, og malerne fikk flere deltakere på kurset. Det var der ideen om pølsehengeren startet. Vi oppdaget at for å være synlige, så måtte vi være mer mobile enn det vi hadde vært, sier Næss.
Det er ingen liten grill som skal i aksjon når 100 anleggsarbeidere skal spise seg mette.
Camilla Yndestad
– Ikke noe Michelin-måltid
Ute avløser den ene regnbygen den andre, men været skjemmer ingen, og i rubbhallen er stemningen på topp.
Snart tropper også representanter fra Help Forsikring og Sparebank 1 opp, og alt fra beachflagg til små dropspakker med logo blir hentet fram for å friste anleggsfolket til en prat.
Anleggssekretær Slettmoen forteller at det er tillitsvalgt Stig Morten Hardeland, nestleder i Hæhre-klubben, som fremmet forslaget om samlingen i dag.
I dag er Hardeland med på forhandlinger, og glimrer med sitt fravær, men Slettmoen ser likevel optimistisk på frammøtet.
– Jeg håper folk vil kose seg. Vi har kjøpt inn 300 pølser og lomper. Det blir ikke noe Michelin-måltid, men målet er å komme i snakk med folk, kanskje noen har noe på hjertet. Dette er et virkemiddel for å treffe medlemmene og snakke med dem, sier han.
– Trivelig med pølsesamling
Etter hvert strømmer det på med folk med Hæhre-logo på bryst og rygg.
Det er pølser nok til alle i rubbhallen.
Camilla Yndestad
Åsmund Utushagen og Petter Bjørnøy, er to av dem som nå har tatt turen til grillen i rubbhallen. Utushagen jobber med boring og sprenging, mens Bjørnøy er bergsprenger.
– Vi hørte at det var tilstelning med grilling og at forbundet skulle være her, sier Uthushagen til nikk fra arbeidskameraten.
– Man må jo gå når det skjer noe her ute på anlegget. Det er jo faglig påfyll, og så er det godt å vite dersom noe skulle skje, så har vi forbundet i ryggen, sier Bjørnøy.
Åsmund Utushagen (til venstre) og Petter Bjørnøy, er to av dem som nå har tatt turen til grillen i rubbhallen.
Camilla Yndestad
Litt lengre utpå plassen står det en gutt og smiler fra øre til øre. Han heter Emil Aune Sørli, og har nettopp tatt fagbrev i fjell og bergverk.
– Det er trivelig med pølsesamling. Det er ikke gærent å få mat i magen midt i arbeidsdagen. Jeg er ikke medlem, men at det var så trivelig her, hjelper jo på, sier han.
Emil Aune Sørli har nettopp tatt fagbrev, og syntes det vra "trivelig med pølsesamling".
Camilla Yndestad
Fikk AFP på tampen
Inni hallen går praten lett. Ketsjupen flyter og pølsene fortæres.
Anleggssekretær Slettmoen er på jakt etter noe å skrive med. En arbeider har gått med på å melde seg inn i forbundet, og innmeldingsskjemaet må fylles ut.
Arbeideren heter Rune Rolstad, og nå har «fellesskapet mast sånn» at han må ta steget med å bli medlem.
Selv ble Rolstad ansatt i Hæhre 3. januar i år, tre dager før han fylte 55 år.
Hæhre er en bedrift med tariffavtale, og om han hadde ventet tre dager til, hadde han mistet muligheten til å kunne få tilleggspensjonen APF.
– Jeg var klar over det, og det var også en av grunnene til at jeg byttet jobb, forteller han, mens han insisterer på at kollegaen Ecke Skoknes skal være med på bildet.
Sistnevnte kan forresten forsikre Rolstad at det kan være ganske all right å være medlem.
– Jeg er ikke så personlig engasjert, men det er godt å ha dem i ryggen. Det er en trygghet i det, sier han.
Rune Rolstad og Ecke Skoknes. Rolstad ble ansatt i Hæhre tre dagar før han fylte 55, og fikk dermed AFP på tampen.
Camilla Yndestad
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.