Gruveavgang fra Titania skal brukes i klimavennlig sement
Nå er det første lasset kjørt fra bruddet i Sokndal til en pilotfabrikk i Sandnes.
Blir prosjektet en suksess, håper Titania på å bruke så mye som halvparten av gruveavgangen fra dagbruddet i Sokndal til å lage sement.
Leif Egil Midtbø
merete.holtan@lomedia.no
Hva skal man gjøre med avgangsmassene – det noen vil kalle avfall – fra gruvedrift?
Spørsmålet er omstridt, og avgangsmasser blir sett på som et miljøproblem om de ikke håndteres riktig.
Nå tester bergverksbedriften Titania ut en ny type gjenbruk fra dagbruddet i Sokndal i Rogaland. Gruveavgangen, som i all hovedsak er partikler av knust stein som blir igjen etter at de verdifulle mineralene er hentet ut, skal brukes i en type sement som gir langt lavere CO₂-utslipp enn det som er vanlig.
Titania har i ti år vært i dialog med bedriften Saferock, som nå heter Cemonite, om prosjektet. I midten av mai gikk det første lasset fra dagbruddet i Sokndal til en pilotfabrikk i Sandnes.
Utslippene reduseres
Produksjon av betong står for mellom 6 og 8 prosent av verdens totale CO₂- utslipp. Den viktigste ingrediensen i betong er sement, og det er denne som står for det store utslippet.
I pilotfabrikken i Sandnes skal Cemonite ta i bruk en blanding av knust stein og såkalte geopolymer for å lage en annen type sement.
Denne kan ifølge bedriften redusere utslippene av CO₂ opp mot 80 prosent.
– Endre viljen
Cemonite håper å ha de første produktene fra pilotfabrikken klare til neste år. Hvis produkt og etterspørsel er bra, kan det være aktuelt å bygge en fabrikk i Jøssingfjord, skriver Dalane Tidende.
Titania tror markedspotensialet kan være stort nok til at bedriften kan bruke opp mot halvparten av den avgangsmengden bedriften i dag deponerer på land, det vil si 800.000 tonn i året. Det bekrefter hovedtillitsvalgt Tron Stene.
Frank Toks, tidligere hovedtillitsvalgt i Titania og nå forbundssekretær i NAF, har tidligere sagt dette om prosjektet:
– I årene framover vil det bli enda større behov for alle typer mineraler i folks hverdag, men gruvedrift byr også på sår og konsekvenser for naturen. Om man får utnyttet mest mulig av både gråberg og avgangsmasse, vil det være helt nødvendig for viljen til å åpne gruver.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.