JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Freja Hjønnevåg var bare 15 år da hun fikk sin første sommerjobb på Tusenfryd. Nå har hun ansvaret for is-kiosken Isslottet og fire medarbeidere.

Freja Hjønnevåg var bare 15 år da hun fikk sin første sommerjobb på Tusenfryd. Nå har hun ansvaret for is-kiosken Isslottet og fire medarbeidere.

Jan-Erik Østlie

Rettigheter i arbeidslivet

Her er Frejas (17) tips til unge i sommerjobb

Da Freja Hjønnevåg fikk sin første sommerjobb på Tusenfryd som 15-åring, visste hun ingenting om hva hun gikk til.

camilla.yndestad@lomedia.no 

jan.erik@lomedia.no

Freja Hjønnevåg har et vinnertriks når hun står bak disken i iskiosken: Maska.

Når hun kommer på jobb, er det alltid med et smil. 

– Vårt uttrykk er gjestenes inntrykk. For meg handler det om å se det fra gjestenes perspektiv, forteller hun, og legger til:

– Hvordan hadde jeg opplevd det om jeg kom på Tusenfryd og så at ansatte var skikkelig sure og frekke mot meg? Det er jo ikke noe hyggelig. Mottoet vårt er «Norgesmester i glede». Så det er jo det vi prøver å oppnå her. 

Dette er Freja Hjørnevågs tredje sommer i fornøyelsesparken Tusenfryd, som ligger på Vinterbro utenfor Oslo. I år har hun ansvaret for hele is-kiosken Isslottet og fire medarbeidere.

 – Jeg føler at jeg har blitt en skikkelig god leder her, forteller hun, før hun gladelig drar fram topp-tre-lista med sine beste tips til hvordan lykkes i sommerjobben.

Se tipsene i videoen:

God match

– Det handler om å se de viktigste problemene først. Om det er skikkelig lang kø og vi er tomme for alt, så er du nødt til å fylle på før du går og tar køen. Du må bare klare å beholde roen, sier Hjønnevåg.

Hun var bare 15 da hun gikk til jobb på Tusenfryd første gang. Du kan få jobb i fornøyelsesparken fra det året du fyller 16.

For Hjønnevåg var det en god match – selv om hun bruker en time med buss hver vei.

– Det er så vanskelig for unge å finne sommerjobb! Jeg kan ikke si at Tusenfryd er nærme og tilgjengelig. Om jeg skal jobbe, så tar det hele dagen – selv om jeg har en kort vakt. 

Hun drar den kokkelignende lua litt tilbake, og forteller at gjestene ofte spør om «skikkelig morsomme ting». 

Da hun en periode jobbet oppe på vertshus-restauranten, var det blant annet salg av alkohol. Da må man være 18 år eller eldre for å skjenke.

Om det var lang kø og ingen over 18 på jobb, hendte det at Hjønnevåg måtte spørre kundene om å vente i fem minutter mens hun hentet en som kunne ta tappekrana.

– Da var det flere som spurte om de kunne komme bak og gjøre det selv.

Arbeidsavtalen: Fra 1. juli skal ti opplysninger være med i alle nye arbeidsavtaler

Ofte stilte spørsmål fra ungdom:

Hva er vanlig å få i lønn i en sommerjobb eller deltidsjobb som ungdom?

Lønn avtales mellom deg og arbeidsgiveren din i arbeidsavtalen. Er du ikke fornøyd med lønna, må du snakke med arbeidsgiver om bedre lønn. Noen steder har tariffavtaler som bestemmer lønna, og noen bransjer har minstelønn.

Kan jeg takke nei til ekstravakter hvis jeg blir spurt, eller må jeg si ja?

Arbeidsavtalen din sier hvor mye du skal jobbe hver dag og hver uke. Du må jobbe like mye som det står i arbeidsavtalen din, men du kan velge om du vil ta ekstravakter i tillegg. Arbeidsgiver kan kreve at du jobber ekstra hvis det trengs, for eksempel om det er underbemanning, men du kan ikke jobbe overtid hvis du er under 18 år.

Har jeg rett til lønn for vakter som blir avlyst av arbeidsgiver?

Hvis en vakt er avtalt, skal du få lønn selv om den blir avlyst. Noen steder kan ha egne regler, for eksempel å betale 30-50 % av lønna for avlyste vakter. Dette må stå i arbeidsavtalen, og du skal vite om det på forhånd.


Svarene er forenklet med hjelp av KI, men har vært gjennom journalistisk vurdering.

For flere spørsmål og svar, se her: Ofte stilte spørsmål fra ungdom | Arbeidstilsynet (ntb.no)

Kilde: Arbeidstilsynet 

Visste «nesten ingen ting»

Den første arbeidsdagen for tre år siden husker 17-åringen godt.

Hun kjente ingen, syntes det var skummelt med alt det nye, og visste, ifølge seg selv, «nesten ingen ting».

– Jeg hadde aldri jobba i kasse eller butikk. Jeg var redd for at jeg ikke skulle gjøre det bra. Men vi fikk veldig grundig opplæring. Og det er så lett å få seg venner i et sånt miljø – så det er egentlig ingenting å være redd for. 

Hun drar lokket av en svær boks med krokan-is:

– Det eneste jeg visste var at jeg er veldig glad i å jobbe, og dette var et sted som ville ansette en 15-åring.

– Hva skulle du ønske at du visste, da?

– At det krever ganske mye av deg. Du skal jobbe hele sommeren, så du må gå inn i jobben med riktige forventninger. Det kan være veldig slitsomt, og du får ikke utrolig mye fritid. Da er det viktig å bruke den fritida du har godt og tenke på seg selv.

Mister tålmodigheten

Det er en halvtime til Isslottet åpner, og Hjønnevåg forteller at hun synes det er litt stressende å tenke på at dersom noe går feil, så vil lederne komme til henne og spørre om hva som skjedde.

– Det er på en måte jeg som får skylda, da, om jeg ikke har alt i orden. 

– Hvordan reagerer du da?

– Jeg blir litt skuffa, det skal jeg ikke lyve om. Men det handler mer om at man må kunne ta tilbakemeldinger i stedet for å bli skikkelig, skikkelig skuffa. Det tar det litt tid å lære seg, sier Hjønnevåg.

Hun forteller videre at det er skikkelig lavterskel å kontakte sjefene, dersom det er noe man lurer på. Akkurat den biten bekymrer hun seg ikke for – der er det heller andre ting som får kjørt seg.

– Jeg mister tålmodigheten nesten hele tiden! Hver dag, nesten!

– Hva er det som gjør at du mister den, da?

– Når det er alt for mye på en gang. Men jeg prøver å holde oppe et lite image, og være litt «boss». 

– Jeg mister tålmodigheten nesten hele tiden! Hver dag, nesten, forteller Freja Hjønnevåg.

– Jeg mister tålmodigheten nesten hele tiden! Hver dag, nesten, forteller Freja Hjønnevåg.

Jan-Erik Østlie

Kjemper for unges rettigheter

Hjønnevåg synes ikke at elevene lærer nok om å hvordan det er å ha en jobb på skolen. 

Selv har hun vokst opp med en mamma som jobber i Norsk Arbeidsmandsforbund. Det er en fagforening for folk som jobber i forskjellige typer jobber, som blant annet anlegg, vakt, renhold og fornøyelsesparker.

En fagforening er en gruppe mennesker som jobber i samme yrke eller bransje, som har gått sammen for å passe på rettighetene sine på jobben. 

Alle arbeidskontrakter har blitt sjekka av mora før de har blitt underskrevet.

– Det er vanskelig å få grep om det når man er helt ny, forteller hun.

17-åringen har selv vært medlem i Arbeidsmandsforbundet siden hun startet hos Tusenfryd for tre år siden. Etter en skoledebatt i fjor, meldte hun seg også inn i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.

Nå er hun nestleder i AUF i Bjerke, der kjernesaken hennes er unge arbeideres rettigheter.

– Vi i AUF har vedtatt at vi skal jobbe tettere i samarbeid med fagforeninger, for å lære unge om arbeidslivet. Grunnen er at det er så lett å havne i en felle der arbeidsgiver misbruker makten mot unge arbeidstakere som er nye og ikke vet hvilke rettigheter de har. 

– Hvorfor er det så viktig å engasjere seg, da?

 – Det er så viktig for oss unge å lære om det før vi blir 18 og kan stemme. Du trenger ikke melde deg inn i fagforeninga/partiet, men det er så utrolig viktig at du lærer seg det du trenger å vite for å kunne ta selvstendige valg, sier Hjønnevåg og går bak disken.

Klokka er straks 11, og arbeidsdagen banker på døra om fem.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss