Renholder
Millionprosjekt skal få renholdere til å trives og stå i jobben
Ren Tilstedeværelse skal løfte renholderes status og flytte mer av renholdet over til dagtid. Ti renholdsbedrifter er med i prosjektet.
Colourbox.com
ane.borrud@lomedia.no
– Det handler selvfølgelig om arbeidsglede. Et godt samarbeid mellom ledelse og ansatte gir økt tilfredshet. Det bidrar til mer friskenærver og lavere turnover, sier konserndirektør Line Molland i Toma.
Toma Facility er en av ti renholdsbedrifter som er med i Ren Tilstedeværelse. Bak prosjektet står Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel.
Toma-direktøren og hovedtillitsvalgte Monica Hauge Aarsund er samstemte i rosen av prosjektet.
– Kjempespennende og interessant
Toma Facility er en av Toma-gruppens selskap som driver med renhold, om har om lag 2.700 ansatte. Bedriften har vært med på Ren Tilstedeværelse siden oppstart i fjor vår.
– Det at prosjektet inkluderer så mange av de største og mest seriøse renholdsbedriftene gjør det helt fantastisk. Hittil har vi hatt tre samlinger med ledere og tillitsvalgte, to teams-arrangementer for lederne og en samling kun for tillitsvalgte. Vi deler utfordringer og løsninger, og det er veldig inspirerende å høre hvordan andre bedrifter jobber og løser sine utfordringer, sier hovedtillitsvalgt Monica Hauge Aarsund.
Konserndirektør i Toma, Line Molland (til venstre), og hovedtillitsvalgt i Toma Facility, Monica Hauge Aarsund
Ane Børrud
Og minst like viktig er det at det å være med i prosjektet forplikter bedriften.
– Vi får konkrete oppgaver av prosjektlederen Jon Samuelsen, som vi må gjøre før hver samling. Det hjelper oss å strukturere oss og å ha fokus, mener Aarsund.
Neste samling, både for ledere og tillitsvalgte, er i Oslo i november.
Fornye samarbeidsavtalen
Hver av de ti bedriftene har valgt sine egne mål i prosjektet. I Toma er det partssamarbeid som er i fokus. Det vil si samarbeidet mellom partene i bedriften: renholderne og lederne. På alle nivåer.
Det finnes mange spilleregler for hvordan arbeidsfolk og ledere i en bedrift skal samarbeide.
Hovedavtalen, som alle bedrifter med tariffavtale skal følge, er en av de viktigste avtalene som er inngått mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne om hvordan de skal samarbeide.
Kort fortalt så har tillitsvalgte – på vegne av sine medlemmer – rett til å delta i alle beslutninger som påvirker arbeidstakernes liv og arbeidssituasjon.
Det betyr ikke at de tillitsvalgte har vetorett.
En bedrift har en styringsrett, som gjør at den i mange saker har siste ordet. Men bedriften skal drøfte sakene med de tillitsvalgte i god tid, og skal sørge for at de tillitsvalgte har en reell innflytelse.
En samarbeidsavtale er en skriftlig avtale mellom de tillitsvalgte og bedriften om hvordan de skal samarbeide.
Det er denne Toma jobber med.
Målet er at lokale tillitsvalgte skal ha møter med sine lokale ledere en gang i måneden, de regionale lederne skal ha møter med de regionale lederne en gang i måneden, og det samme på sentralt nivå.
– Det var en samarbeidsavtale i bedriften, men den har gått ut. Så nå jobber vi med å få på plass en ny avtale, forklarer Aarsund.
En del av lederopplæringen
På sentralt nivå er de kommet godt i gang.
Hovedtillitsvalgt Monica Hauge Aarsund har møte med ledelsen en gang i måneden. Uansett om det er noen viktige tema på dagsordenen eller ei.
– Det er viktig å ha de møtene, uavhengig av om det er noe på agendaen eller ikke, slår Aarsund fast.
For noe å snakke om, har de alltid.
Toma har mye av sin opplæring på digitale plattformer. Nå jobbes det med å lage et kurs i partssamarbeid. I første omgang skal alle ledere i bedriften ha dette kurset, fra mellomledere til konserndirektører.
– Det skal blant annet gi en innføring i hovedavtalen, og ta for seg når de tillitsvalgte skal involveres i en beslutning, og når verneombudet skal kobles på, forteller Aarsund.
I tillegg blir det lagt inn nye moduler i eksisterende opplæring, blant annet en modul om Hovedavtalen.
– Dette er et direkte resultat av Ren Tilstedeværelse, sier konserndirektør Line Molland.
Ifølge Aarsund har mellomledernes kunnskap om partssamarbeid alt å si for at Ren Tilstedeværelse skal bli en suksess i Toma.
– Hvis dette skal fungere er de nødt til å ha den kunnskapen. Jeg tror ikke alle mellomlederne har denne kunnskapen i dag. Når de lærer hvordan samarbeidet med tillitsvalgte skal være, vil vi bli en naturlig del i bedriften.
Må få på plass flere tillitsvalgte
Selv om samarbeidet på sentralt hold begynner å få struktur og retning, er det utfordringer. Det er ikke nok tillitsvalgte over alt. For å få til et partssamarbeid i hele bedriften, må det være to parter i hele organisasjonen.
– Vi er nødt til å få på plass flere tillitsvalgte lokalt aller først. Så kan vi velge regionstillitsvalgte.
Men enkelt er det ikke. I 2020 var 59 prosent av de sysselsatte i renholdsbransjen ikke-vestlige innvandrere. Det gjør det ekstra utfordrende å organisere og å rekruttere tillitsvalgte, slår AFI-rapporten «Partssamarbeid i renholdsbransjen. En rapport fra prosjektet Ren Tilstedeværelse», fast.
Derfor må de som er tillitsvalgt ut å møte renholderne. Det er ressurskrevende.
– Vi var for eksempel med på sommerfesten til renholderne på Color Line. Der fikk vi to kandidater, som i etter tid har blittvalgt til tillitsvalgt og nestleder. Vi får også hjelp fra Arbeidsmandsforbundet til å sende ut digital informasjon til medlemmene, om hva det innebærer å være tillitsvalgte, og om noen vet om noen kandidater. Og så ønsker vi å bli invitert på personalmøter, forteller Aarsund.
Målet er ikke bare å få på plass samarbeidsavtalen – men også å få den til å fungere.
– Vi som er tillitsvalgte, skal bli en naturlig del av bedriftens beslutningsprosess i alle ledd. Vi skal ikke løpe etter dem og minne dem på at vi er her, slår Aarsund fast.
Forankring, forankring og forankring
I en bedrift med 2700 renholdere sier det seg selv at det holder ikke at Monica Hauge Aarsund og Line Molland er dedikerte og engasjerte.
– For å lykkes må prosjektet forankres fra øverst til nederst, påpeker Aarsund.
Line Molland er helt enig.
– Forankring og involvering er min kjepphest. Det er det jeg ser skal til for å få effekt og gevinst ut av dette prosjektet. Det hjelper ikke at bare Monica og jeg er engasjerte.
Nå er Ren Tilstedeværelse tatt inn i HR-arbeidet til Toma. Og det er ikke bare Line Molland som deltar på samlingene på Ren Tilstedeværelse. Flere fra ledelsen er blitt involvert.
– Vi er på skikkelig god vei. Ord blir gjort til handling. Nå som vi er halvveis i prosjektet er vi veldig godt fornøyd, sier Molland.
Aarsund mener prosjektet gir enorm drahjelp.
– Nå er partssamarbeidet i Toma på agendaen, og vi har vind i seilene. Vi er ikke i mål, og jeg skulle gjerne hatt prosjektet i flere år til. Men jeg er veldig glad for at Toma er med. Det hjelper oss å holde fokus!
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.