JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kongen av campingplassen:

Når Kviltorp Camping er full av smilende feriegjester, kjenner vaktmester Asle Nakken på en grunnleggende glede

Asle Nakkens familie har driftet campingplassen siden 1957.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

22.09.2021
08:16
30.09.2021 14:36

ane.borrud@lomedia.no

Kviltorp camping er et rolig sted. Men uka før Arbeidsmanden var på besøk, var det hektisk. En gjest fikk hjertestans. Kona åpna døra på bobilen og ropte på hjelp. I nabobilen var det et par som jobbet i Nordsjøen, som var drilla på førstehjelp. De satt i gang hjertekompresjon, og fikk liv i ham igjen. Ambulansen var på plass etter få minutter. Mannen ble sendt til Trondheim med ambulansefly. Etter et døgn ble han sendt tilbake til Molde, og lå på sykehuset der en natt.

– Han kom rett tilbake hit da han ble skrevet ut av sykehuset. Til bobilen og kona, forteller Asle Nakken og smiler.

For det er sånn der er, forteller han. Når gjestene først har kommet til campingplassen, så kommer de tilbake. Igjen og igjen.

Hva er lønna i ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker

Endrede ferievaner

Det var Asle Nakkens besteforeldre som åpna campingplassen i 1957. Allerede den gang var det Norges Automobil-Forbund (NAF) Molde og Omegn som eide campingplassen, og besteforeldrene driftet campingplassen for NAF. De første åra var det en teltplass.

I 1965 ble det bygd 14 campinghytter, alle på 9 kvadratmeter.

For smått: Da de små campinghyttene ble bygget i 1965 var det toppen av campinglykke å leie en slik. I dag er det ingen nordmenn som vil leie hytter uten bad.

For smått: Da de små campinghyttene ble bygget i 1965 var det toppen av campinglykke å leie en slik. I dag er det ingen nordmenn som vil leie hytter uten bad.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

– Den gang var det det aller ypperste av camping. Det var to køyesenger, strøm, varme og lys, sier Nakken.

For 15 år siden tok de ut en av køyesengene, sånn at det ble bedre plass i hytta. I dag har hyttene gode madrasser, kjøleskap, stressless, internett og TV. Men man må fortsatt ut for å gå på do.

– Det er ingen nordmenn som vil leie de hyttene. Det er ingen som vil gå ut for å gå på do. Nå er planen å rive dem og bygge leiligheter isteden, forteller Nakken.

64 år etter at campingplassen ble etablert, har det skjedd en enorm utvikling. Både i nordmenns inntekter, ferievaner – og på Kviltorp Camping.

Far og sønn: Asle Nakkens besteforeldre åpnet Kviltorp Camping i 1957.  I dag drifter han campingplassen sammen med sin far Terje. Også sønnen og datteren til Asle jobber på campingplassen. Dermed er det fire generasjoner som har tatt seg av campinggjester på Kviltorp.

Far og sønn: Asle Nakkens besteforeldre åpnet Kviltorp Camping i 1957. I dag drifter han campingplassen sammen med sin far Terje. Også sønnen og datteren til Asle jobber på campingplassen. Dermed er det fire generasjoner som har tatt seg av campinggjester på Kviltorp.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

Konkurrerer mot hotell

I dag har campingplassen 180 sengeplasser. I tillegg til de 14 hyttene fra 1960-tallet, er det ti store hytter med to soverom, stue, kjøkkenkrok og bad. Det er elleve leiligheter og ni sjøhus. De største sjøhusene har fire soverom, to bad og godt utstyrt kjøkken. Og alle har stor terrasse med utsikt mot havet og fjellene.

– Det er 222 fjelltopper i horisonten. Jeg kaller dem Romsdalsalpene. Men sunnmøringene kaller dem Sunnmørs-alpene, ler Nakken.

Husk: Du kan takke fagbevegelsen for ferien

I tillegg er det plass til 50 bobiler, 20 campingvogner og 30 telt.

Beliggenheten er fire kilometer fra Molde sentrum. Kviltorp er den eneste campingplassen så nær Rosenes by. Det er 4,5 mil til neste campingplass.

– Jeg pleier å si at det eneste du ikke får her, men som du får på hotell, er frokost. Men du kan kjøpe varmmat i Mix-kiosken eller gå på butikken som ligger 100 meter unna.

Mix-kiosken: Det har vært kiosk på campingplassen siden den ble åpnet i 1957. Dagens kiosk ble bygget i 1994. Asle Nakkens tante på 71 år var daglig leder fram til i fjor. Nå leies kiosken ut.

Mix-kiosken: Det har vært kiosk på campingplassen siden den ble åpnet i 1957. Dagens kiosk ble bygget i 1994. Asle Nakkens tante på 71 år var daglig leder fram til i fjor. Nå leies kiosken ut.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

På Kviltorp er det hårfønere på badet, såpe og sjampo i dusjene. Fra 1. januar i fjor kunne ikke lenger gjestene ha med seg eget sengetøy og håndklær, men må leie på stedet.

– Den ene grunnen var hygiene. Vi så jo at flere gjester ikke la på eget laken, fordi de kanskje trodde at stretchlakenet som ligger og beskytter alle madrassene var nok. Og det er det jo ikke.

Den andre grunnen var målet om å komme så nær et opphold på hotell som mulig.

– Det er hotellene i Molde vi konkurrerer mot, ikke andre campingplasser.

Å leie et sett sengesett samt håndkle koster 70 kroner. Alle firmakunder får sengene oppredd. Private gjester får et tilbud om å få senga oppredd før de kommer, men det koster 30 kroner ekstra.

– Det er noen få som bli sure fordi de må betale for sengetøy. Men de aller fleste setter pris på det. De slipper å ha med sengetøy hit, og ikke minst slipper de å drasse på våte håndklær videre!

Egne bilder: I alle hytter, leiligheter og hus henger de bilder fra turistattraksjoner i området. Det er Asle Nakkens kone, Elin, som har tatt bildene. De er tenkt som reisetips til gjestene på campingplassen. Bildene på veggen her er fra øya Ona og utsikten fra Varden i Molde.

Egne bilder: I alle hytter, leiligheter og hus henger de bilder fra turistattraksjoner i området. Det er Asle Nakkens kone, Elin, som har tatt bildene. De er tenkt som reisetips til gjestene på campingplassen. Bildene på veggen her er fra øya Ona og utsikten fra Varden i Molde.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

Vaktmester

Det er altså dette som er Asle Nakkens rike. I tillegg til å drifte campingplassen sammen med sin far Terje, jobber han som vaktmester om lag 50 timer i måneden på campingplassen. Oppgavene er blant annet å klippe gress, vanne, feie – rett og slett å holde området rent og pent. Om vinteren er det mye snømåking og vedlikehold av hytter og hus. Det er NAF avdeling Molde og Omegn som er arbeidsgiver for vaktmesterjobben.

– Jeg fører timer, og jobber det som trengs. Noen måneder kan det bli over 100 timer i måneden, andre 30.

Det er i jobben som vaktmester han er organisert i Arbeidsmandsforbundet. I tillegg til de to jobbene på campingplassen har han nemlig en 50 prosent jobb som kirketjener i Domkirken i Molde. Som kirketjener er han organisert i Delta, og da han så hvilke fordeler det var med å være organisert, meldte han seg også inn i Arbeidsmandsforbundet, som organiserer vaktmestere.

Rent og pent: Som vaktmester er det Asle Nakkes oppgave å holde campingplassen ren og pen. Båthusene i bakgrunn tilhører lokale moldenser.

Rent og pent: Som vaktmester er det Asle Nakkes oppgave å holde campingplassen ren og pen. Båthusene i bakgrunn tilhører lokale moldenser.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

Helårsåpent

Campingen på Kviltorp er åpen hele året. Men det er ikke en av campingplassene der campingvognene brukes som hytter, med treplatting og blomsterkasser.

– Vi har ikke plass til helårscampere, det er så enkelt som det.

Om sommeren syder det av feriegjester, mens fra september til mai er leilighetene og sjøhusene stort sett leid ut til arbeidsfolk, der firmaene de er ansatt i betaler.

– Det er mange fra bygge- og anleggsbransjen som heller vil bo her enn på hotell når de er på jobb, forteller Nakken.

– Her er det fine leiligheter med alt i; kjøkken, bad og soverom. Det er stille og rolig, og man kan gå turer og fiske, leie båt eller sykkel. Det er litt annerledes å bo her enn på hotell.

I tillegg er det flere forsikringsselskap som tipser om Kviltorp Camping til kunder som ikke kan bo hjemme, for eksempel på grunn av brann- eller vannskader.

– Jeg vil si at gjennomsnittsgjesten er en mann mellom 30 og 60 som jobber i bygge- og anleggsbransjen.

På vinterstid er det vesentlig mindre stress å jobbe på campingplassen.

– Da kommer de fleste på mandag, og drar igjen torsdag eller fredag. Da skjer det lite før mot enden av uka. Mens om sommeren er det fullt trøkk hele tiden. Om sommeren er det mest jobb – og det er også den sesongen som gir mest penger.

Sommergjestene

Dessuten er sommergjestene litt mer krevende enn firmagjestene.

– Hvis en anleggsarbeider oppdager en peanøtt under en seng, hører du ingenting. Hvis det mangler en teskje, bruker de en stor skje. Vi hører ingenting. Men skjer det med en privat gjest, da får vi høre det!

Nakken ler. Og forteller at gjennomsnittsklageren er en husmor på rundt 60 år.

– Hvis hun oppdager at det er et hakk i en stekepanne eller en flekk på et speil, må hun informere om det. Gjerne i utsjekkingskøen. Men hvis det er en mann som kommer for å klage, da er han sendt av kona. Ikke har han fått med seg hva klagen gjaldt, og ikke har han lyst til å klage, fortsetter han.

Alle som bor på campingplassen, må betale for obligatorisk sluttrenhold. De har egne renholdere til det. Det koster 150 kroner for hyttene og 300 kroner for sjøhus.

– Når vi får klager, hører vi på klagen, beklager og trekker fra 100 kroner på sluttrenholdet. Da er som regel lykken lagt, ler han.

Men legger til mer alvorlig.

– Vi prøver å ha veldig velutstyrte hytter og leiligheter, så det ikke blir noen klager.

At noen har stukket fra regninga eller ødelagt mye, har aldri skjedd.

– Det hender jo at noen knuser et glass eller noe sånt. Det kan jo skje alle. Men utover det har vi ikke opplevd at noe er blitt ødelagt.

Camping: Det er plass til 50 bobiler, 20 campingvogner og 30 telt på campingplassen. For noen år siden ble campingområdet forlenget utover mot havet med 30 meter, og hevet med en meter.  Det gikk med 1.000 lastebillass med stein. Før oppgraderingen kunne havet slå innover området og gjøre store ødeleggelser når det var springflo. Det skjer ikke lenger.

Camping: Det er plass til 50 bobiler, 20 campingvogner og 30 telt på campingplassen. For noen år siden ble campingområdet forlenget utover mot havet med 30 meter, og hevet med en meter. Det gikk med 1.000 lastebillass med stein. Før oppgraderingen kunne havet slå innover området og gjøre store ødeleggelser når det var springflo. Det skjer ikke lenger.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

Naive nordmenn

Nakken anslår at 99 prosent av bobilgjestene er pensjonister. I campingvognene er det mange familier. Klokken 23:00 skal det være ro.

– Bråk etter klokka 23 er helt fraværende. Hvis det kommer en guttegjeng fra Lillehammer med lavvo, og vi hører at det klirrer i kassene, da gjør vi oppmerksom på at dette er en campingplass der det er arbeidsfolk som skal tidig opp og familier med barn – og at det skal være stille klokka 23:00.

I en vanlig turistsesong kommer det mange gjester fra Europa.

– Sydeuropeerne liker å sitte på benkene ut mot havet og se på utsikten. De er ikke her for å få fint vær. De er her for den friske lufta og ikke minst det skiftende lyset. Nedover i Sør-Europa er det jo mørkt om kveldene. Her blir det ikke mørkt om sommeren.

Han forteller at det også er en god del turister fra Israel. De flyr til Norge og leier seg bobil og drar på tur. For to år siden var det en israelsk turist som kjørte feil i rundkjøringa ved flyplassen, og endte med å kjøre inn til avgangsterminalen.

– Han var helt rystet over at det var mulig å kjøre helt inn til flyplassen. Da kunne det jo kjøre biler med dynamitt helt inn. Jeg forklarte at her i Norge har vi hverken politi, vakthold eller militære i gatene. Sannsynligheten for et terroranslag mot Molde flyplass er veldig, veldig liten. Han mente at vi er naive.

Sjøhusene: Det er ni sjøhus på campingplasser. De største har fire soverom og to bad. Og panoramautsikt til hav og fjell.

Sjøhusene: Det er ni sjøhus på campingplasser. De største har fire soverom og to bad. Og panoramautsikt til hav og fjell.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

All time high

Da Norge stengte i fjor på grunn av koronapandemien, ble Nakken litt bekymret. Hva ville konsekvensene bli?

Fra mars til mai ble sanitæranleggene stengt. Folk i småhyttene uten vann fikk egne nøkler til hver sine bad. De få bobilene som var, måtte bruke egne bad.

– Dette var jo vintertid, så det var ikke så mange turister her.

I mai kunne de åpne sanitæranleggene igjen. Det ble lettelser i koronarestriksjoner. Og ved skoleslutt i juni eksploderte det. Av norske turister.

– Det var stappfullt i hele juli. Det eneste gjestene ba om, var å få en plass. Det var helt fullt på gressplenen ut mot E39 og mellom campinghyttene.

I tillegg leide de et område av Tøndergård båthavn, en snau kilometer fra Kviltorp Camping.

– Det er dit Molde-folk drar når de skal bade. Det var en veldig fin ordning. Jeg håper vi får anledning til det i framtida også.

Omsetningen i 2020 ble den beste noensinne.

– Det var mange norske turister, i tillegg til at vi fikk en stor kunde utenfor ferien: Statnett. Da koronaen kom, ville de ikke ha alle arbeiderne sine på samme hotell, på grunn av smitterisiko. De ville heller leie her, med krav om at alle arbeiderne skulle ha eget bad. De la beslag på mye av det vi leide ut.

Leilighetene har også blitt brukt av folk i karantene.

– Flere av firmaene i Molde-område har ansatte som må reise ut av landet for å få gjort jobben sin. Etter at reglene om karantene ble innført, har mange gjennomført karantenen her. Da har de holdt seg inne i leilighetene hele tiden, og fått noen til å handle mat for seg.

Nakken har ikke blitt stressa for smitte av denne grunn.

– De har jo blitt testa både før og etter flyreisen, påpeker han.

Og hittil har det ikke vært noen smittede gjester ved campingen som han vet om.

– Og jeg tror vi hadde fått beskjed om det via smittesporingen dersom det hadde vært tilfelle, sier han.

Båtutleie: På campingplassen kan gjestene leie små båter. Da gjelder det å sørge for at det er nok bensin på motorene før ferden settes mot havs.

Båtutleie: På campingplassen kan gjestene leie små båter. Da gjelder det å sørge for at det er nok bensin på motorene før ferden settes mot havs.

Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

– Har nesten alt

Etter en omvisning på området setter vi oss ned for en prat i resepsjonsområdet.

Telefonen ringer. Nakken tar den.

– Jeg ser at dere skal ha med hund. Er du blitt informert om at vi tar dobbelt renholdsgebyr når gjestene har med seg hund? Ikke det? Hvis du lover dyrt og hellig at du tar en ekstra runde med støvsugeren sjøl for dere drar, da kan du få slippe, sier han til sommergjesten.

Han legger på. Inn kommer et par i 60-årene.

– Vi skulle bare bli ei natt, men det var så fint her at vi blir ei natt til, sier mannen.

Det skjer ofte at gjestene blir lengre enn de opprinnelig hadde planlagt.

– Vi er så heldige at vi har nesten alt i nærheten. Vi har Trollstigen, Romsdalseggen, Trollkirka og Atlanterhavsvegen. Vi har Ona fyr, fiskeværet Bud og Romsdalsmuseet, ramser Nakken opp.

Og når gjestene til slutt reiser videre, vet han at det er stor sannsynlighet for at de kommer tilbake.