JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på lønnstrekk

Sjefen bøyer av. De ansatte på Shell-stasjonen på Verdal må ikke lenger punge ut når kundene stikker fra regninga. Det er LO fornøyd med.

Lokale medier slo det stort opp da det ble kjent av de ansatte ved bensinstasjonen i Nord-Trøndelag måtte betale når kundene ikke gjorde opp for seg. Både Arbeidstilsynet og den lokale HK-foreninga gjorde det klart at praksisen var i strid med arbeidsmiljøloven. Fagforeningen var også svært kritisk til at en slik praksis foregikk på en Shell-stasjon. LO har en avtale med Shell om at alle de 840.000. medlemmene får rabatt på bensin.

Shell tok kontakt

LO tok kontakt med Shell etter at HK-Nytt stilte spørsmål ved saken. Nå informerer Shell om at de ansatte ikke lenger vil bli trukket i lønn ved såkalte ”stikk”.

– Forhandleren har selv arbeidsgiveransvaret på stasjonen, men vi synes det var en merkelig praksis, og tok kontakt med ham da vi hørte om saken. Våre forhandlere skal selvfølgelig følge lover og regler, opplyser Mahsa Sina ved Shells informasjonsavdeling.

Sina benekter imidlertid at Shell har vært under press fra LO i denne saken, eller at Shell har lagt press på Nils Aune, forhandleren på Verdal.

– Forhandleren ønsker heller ikke å bryte lover og regler, sier hun.

I grenseland

Shell-forhandler i Verdal, Nils Aune, ønsker ikke å snakke med HK-Nytt, og sender oss videre til advokat Anders Kjøren.

– For det første er det ikke sånn at de ansatte har betalt for andres tyveri. Det har vært mange stikk, men svært få trekk i lønn. Det er bare de gangene hvor de ansatte har vært uoppmerksomme og opptrådt grovt uaktsomt at de har blitt trukket i lønn. Det har de skrevet under på, og de har blitt informert om, og akseptert trekk i lønn i hvert tilfelle, sier Kjøren, som hevder at flere bensinstasjoner har lignende praksis.

Advokaten bekrefter likevel at praksisen nå er en saga blott.

– Praksisen har opphørt. Når man får slik kritikk så ønsker man å opptre ryddig og ordentlig. Aune var ikke kjent med at en slik praksis kanskje ikke var tillatt, sier Kjøren, som selv mener ordningen ”er i grenseland”.

LO fornøyd

– Ingenting er bedre enn dette, sier Bente Halvorsen, hovedkasserer i LO, fornøyd.

– Vi ønsker ikke en sånn situasjon, i strid med lover og regler. Nå har vi gjort det vi kunne gjøre, sier Halvorsen.

Hovedkassereren skulle likevel sett at de ansatte på bensinstasjonen var organisert og hadde tariffavtale.

Annonse
Annonse