JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Æresseminar for Bjørn Erikson

I dag samlet Norges fremste yrkeshygienikere og arbeidsmedisinere seg til seminar for å hylle Bjørn Erikson.

torgny.hasaas@lomedia.no

Erikson gikk av med pensjon som leder av LOs arbeidsmiljøavdeling 1. september. Hans historie er tett knyttet opp til historien om yrkesmedisin i Norge. Det viste tidligere leder for Direktoratet for Arbeidstilsynet, John Erik Bjerk. Han gjennomgikk historien og viste at det var med arbeidsmiljøloven i 1976 at gjennombruddet for å anerkjenne kjemisk helsefare som et arbeidsmiljøproblem. Den tidligere arbeidervernloven var ikke opptatt av denne faren.

Det var Arbeidsmedisinsk forening og Norsk yrkeshygienisk forening som hadde gått sammen om å arrangere seminaret som ble holdt i lokalene til Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i Oslo.

Helge Kjuus som selv er lege fremhevet yrkeshygienikeren, og dermed Bjørn Eriksons yrkesgruppe, ved at det er de som arbeider med å forebygge og peker på mangler i arbeidsmiljøet. Legene er mer opptatt av sykdommer og syklighet som har oppstått.

Vemund Digernes fra Norsk Industri har ofte sammen med Bjørn Erikson representert norsk arbeidsliv i den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO. Hans budskap var at når partene samarbeider så skjer det noe.

Solveig Føreland fra arbeidsmedisinsk avdeling på St. Olavs hospital ga et interessant innblikk i nye utfordringer for å måle luftforurensninger når forurensningen og arbeidsmiljøproblemet besto av nanopartikler.

Avslutningen av seminaret sto Erikson selv for. Han hadde plukket ut noen høydepunkt. Borregaards rayonullfabrikk i Sarpsborg hadde et svært dårlig arbeidsmiljø. Det trengtes investeringer og arbeiderne sa at hvis vi ikke får støtte til å bedre arbeidsmiljøet så går vi inn for å legge ned bedriften.

– De valgte helse foran sine egne arbeidsplasser, sa Erikson.

Erikson fortalte også om sitt arbeid med å få fjernet asbesten, og ikke bare forbud mot å bruke den, men også et omsetningsforbud. Han var også sentral i den internasjonale kampanjen mot bruk og produksjon av asbest. Blant annet har han vært med å henvende seg til daværende president i Brasil, Lula, for å få landet til å redusere asbestproduksjonen.

Det kanskje mest tragiske eksempelet Erikson trakk fram var det som hendte i Bhopal i India. Der fabrikken til Union Carbide slapp ut en giftagass som drepte 4000 umiddelbart. Med de som døde etter hvert omkom det 20 000 mennesker i den ulykken. Erikson var med i en gruppe som gikk igjennom hva som gikk galt.

– Alt, absolutt alt gikk galt, var konklusjonen.

Et av Eriksons store nederlag er fjerningen av YL-merkingen. YL-merkingen var en nasjonal merking av løsemiddelbaserte produkter. Men som en følge av EØS-avtalen måtte norske regler tilpasses det europeiske. De tok ikke hensyn til de langvarige løsemiddelskadene. Høyre-statsråd Arne Rettedal støttet kravet om å ha en særnorsk merkeordning. Men da Victor Normann overtok statsrådsposten var det slutt på ordningen.

– Jeg orker egentlig ikke å snakke om det, var Eriksons dyptfølte kommenter. Men uansett YL-merkingens nederlag, så har kampen mot løsemiddelskader vært et viktig område og et område hvor det har vært vist framgang.

– Men hvis jeg skal si noe om høydepunktet i mitt yrkesliv så har det daglige arbeidet vært viktigst. Det å hver dag kunne få jobbe i en organisasjon som LO med så meningsfullt arbeid, har vært høydepunktet, avsluttet Erikson.

Annonse
Annonse