JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen nye løfter fra statsministeren

Statsminister Jens Stoltenberg forsøkte å overbevise Fellesforbundets landsmøte til å godta EUs vikarbyrådirektiv. Men det kom ingen nye løfter eller garantier.

eline@lomedia.no

Statsministeren kunne ikke love annet enn å lytte til Fellesforbundets forslag til skjerpelser i reglene rundt innsynsrett og solidaransvar, og forsikre fortsatt ryddige og regulerte forhold i norsk arbeidsliv, da han talte til landsmøtet tirsdag morgen. I løpet av landsmøtet har kritikken mot direktivet haglet, og det har vært gjentatt utallige ganger at direktivet vil undergrave selve bærebjelken i den norske arbeidslivsmodellen: den faste ansettelsen.

- Fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen. Men nå har det kommet inn 56 svar i høringsrunden om direktivet, og de skal vi gå grundig gjennom, sa Stoltenberg. Han understreket at ettersom regjeringen ikke har behandlet direktivet, kunne han verken svare på om de kommer itl å si ja eller nei til direktivet, eller kommentere eventuelle tiltak som kan bli foreslått for å "dempe eventuelle uheldige sider ved direktivet".

Det har ennå ikke skjedd at en norsk regjering har nektet å innføre et EU-direktiv, selv om EØS-avtalen i prinsippet åpner for det. Tvert imot er tusenvis av EU-direktiver innført i norsk lov.

- EØS-avtalen har flere fordeler enn ulemper, kommentere Stoltenberg.

Likebehandlingsprinsippet

Han trakk fram likebehandlingsprinsippet i direktivet som et viktig gjennombrudd.

- Det skal sikre vikarer og innleide minst like gode vilkår som fast ansatte. Det er bra både for vikaren og fordi det vil begrense bruken av vikarer, påpekte Stoltenberg.

Statsministeren nevnte ikke arbeidsmiljølovens bestemmelser om fast ansettelse eksplisitt, men sa mer generelt at "vi skal forsikre oss om at vi kan videreføre våre lovregler på området".

- Forslagene fra Arve (Bakke) er konstruktive, og virkemidlene er på ingen måte fremmede for denne regjeringen, sa Stoltenberg.

- Legg ned veto

Første taler som tok ordet til saken var Jens Ingvald Olsen.

- Det nytter ikke å pynte på denne kaka, du må legge ned veto, sa han.

Olsen sa at kjernen i direktivet er at de ansatte i vikarbyråene per definisjon er midlertidig ansatte.

- Mellom oppdrag fristilles eller demobiliseres de, og får ikke ledighetstrygd før etter lang karantene.

Forbundsstyrets Arne Hagen sluttet seg til:

- Arbeidsinnvandrere tilbys slavekontrakter, det er nå sosial dumping på hver eneste byggeplass. Vi må si nei til dette direktivet.

- Statsministeren beskrev hvordan vi skal ta vare på arbeidsmiljøloven og tariffavtalene. Men vi trenger ikke direktivet for å få til det. Tvert imot, vi skal kjempe for det i to faser. Først skal landsmøtet i Fellesforbundet kreve veto. Fase to får statsministeren og kompani ta seg av, var meldingen fra namdalingen Knut Skåle.

Den norske modellen

Deretter bare fortsatte de kritiske innleggene å komme. Klubbleder ved Aker Verdal Ståle K. Johansen viste til de fire omtalte EU-dommene som etter hans mening har svekket fagbevegelsens virkemidler mot sosial dumping.

- Likebehandlingsprinsippet kan vi innføre uten direktivet. Jeg oppfordrer til å beskytte den norske modellen - si nei til direktivet, sa Johansen.

Annonse
Annonse