Spenningen stiger om dansk lønnsoppgjør
I dag starter lønnsforhandlingene i offentlig sektor. Sju av ti medlemmer av FOA (tilsvarer Fagforbundet i Norge) tror forhandlingene bryter sammen, og ni av ti er parate til konflikt.
Ifølge FOA (Fag og Arbejde) selv har det aldri hersket en så utbredt streikevilje blant medlemmene som den ferske undersøkelsen påviser. Ifølge FOA-leder Dennis Kristensen henger kampviljen i høy grad sammen med negative signaler fra de kommunale arbeidsgiverne de siste ukene.
Enorm konfliktvilje - Medlemmene ønsker store lønnsøkninger, men mange tviler på at arbeidsgiverne vil honorere kravene, og det avspeiler seg i en vilje og forventning til konflikt som vi aldri har sett maken til, uttaler Kristensen.
Ifølge Kristensen har de offentlig ansatte et lønnetterslep på halvannen prosent i forhold til privatansatte, noe forbundene i offentlig sektor krever utlignet, i tilegg til markante lønnsøkninger.
Stramt statsbudsjett Det har forsterket den spente stemningen at regjeringen nylig la fram et statsbudsjett som setter kommunene i en økonomisk spennetrøye. Kontrasten er stor til valgkampen i november i fjor, der de politiske partiene nærmest stod i kø for å love et skikkelig lønnsløft til de offentlig ansatte.
Siden valget og spesielt etter nyttår har en rekke førende økonomer advart om at dansk økonomi står foran en nedtur som kan bli forsterket av stor lønnsvekst i offentlig sektor.
Stort press Fjorårets kommunereform og store problemer med rekrutteringen til de dårligst betalte yrkene i offentlig sektor setter i forveien stort press på de ansatte. I fjor sommer krevde rundt 100.000 deltakere i massedemonstrasjoner i de største byene ”mer lønn” og ”flere hender” innenfor spesielt barne- og eldreomsorgen.
Ifølge denne ukas utgave av LOs ukebrev A4, er forventningene blant offentlig ansatte blitt dempet av de politiske signalene de siste ukene.
Valgløfter - De offentlig ansatte har innsett at politikerne som utstedte løfter til dem i valgkampen, ikke kan eller vil innfri løftene. Og det har trolig gjort et visst inntrykk på mange at de konstante økonomiske oppgangstidene ser ut til å endre seg, forklarer arbeidsmarkedsforskeren Jørgen Steen Madsen, Københavns Universitet. Han påpeker at forventningsnivået stadig ligger svært høyt i forhold til tidligere lønnsoppgjør.
Ambisjonsnivået ligger nå, etter at forventningene har falt noe, ifølge A4 på en lønnsøkning rundt 5000 kroner om måneden i de ufaglærte omsorgsyrkene og 7500 om måneden hos sykepleierne – 12-20 prosent lavere enn før jul.
Truer med oppsigelse
- Det er forutsigbart når regjeringen og det private næringslivet konstant sier at de offentlig ansatte må dempe seg, for ellers vil vi havne på en økonomisk nedtur. Men jeg merker stadig full oppbakning til kravet om at vi vil ha mer enn de privatansatte fikk i fjor, sier Dansk Sygeplejerforbunds leder Connie Kruckow. Sykepleierne har tidligere vært ute med en trussel om kollektiv oppsigelse om de ikke får sine krav innfridd, en metode de finske kollegene brukte med suksess i fjor.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen