Kampklar Bakke
Fellesforbundet og Arve Bakke er først ut i vårens lønnsoppgjør med krav om mer til de lavtlønte, betalt pappaperm ved fødsel og sikring av kjøpekraften.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Når vi snakker om at vi i år skal sikre medlemmenes kjøpekraft, så betyr det alle medlemmene våre. Det betyr selvsagt at noen også får økt kjøpekraft. Men ingen skal få svekket kjøpekraften, slår Fellesforbundets leder Arve Bakke fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Fredag klokken 12 går startskuddet for årets lønnsoppgjør, som er et hovedoppgjør. I likhet med forrige hovedoppgjør, det såkalte likelønnsoppgjøret i 2010, er det mørke økonomiske skyer rundt oss på alle kanter. I enda større grad enn sist er det bred enighet hos både politikere, arbeidsgivere og fagbevegelse om at oppgjøret må bli moderat av hensyn til den konkurranseutsatte industrien og kronekursen. Definisjonen av moderat er imidlertid forskjellig hos de enkelte parter.
I år er det et forbundsvist oppgjør, og etter den såkalte frontfagsmodellen er det den konkurranseutsatte industrien som går i front fredag når kravene utleveres mellom Fellesforbundet og motparten Norsk Industri. Her legges rammene og føringene for store deler av vårens lønnsoppgjør. Det betyr allikevel ikke at det må bli noe tilnærmet et nulloppgjør, som NHO har antydet, av hensyn til konkurranseutsatt sektor.
– LES OGSÅ: Prioriterer likelønn
For Arve Bakke er det nemlig et svært viktig poeng at store deler av Norge, først og fremst den oljesmurte delen, går veldig bra. Han er derfor helt klar på at arbeidstakerne skal ha sin del av verdiskapningen, framfor at eierne tar det som utbytte.
I petroleumssektoren medfører dette blant annet et krav om at leverandørene skal få samme arbeidstid og tillegg som operatørene på sokkelen. Av hensyn til konkurranseutsatt sektor vil de økonomiske prioriteringene for øvrig bære preg av mer til de lavtlønte.
– Tariffoppgjør handler om å fordele og omfordele verdiene som er skapt, sier Bakke til ANB.
– LES OGSÅ: Krever løft for lavtlønte
Noe av det viktigste for Fellesforbundet i år, uavhengig av striden rundt vikarbyrådirektivet, er kampen mot det useriøse arbeidslivet.
– Vi har sett et arbeidsliv rundt oss i Europa som har utviklet seg fra å ha mange faste ansatte som hovedregel, til å få færre faste ansatte og flere midlertidige ansatte via bemanningsbyråer. Denne utviklingen vil vi ikke ha i Norge. Derfor vil vi være føre var og sørge for at alle tariffavtaler har avtalebestemmelser som regulerer både mengden og bruken av innleid arbeidskraft og bortsetting av arbeid, forklarer Bakke.
Han vil også bruke allmenngjøringsordningen for å få den uorganiserte delen av arbeidslivet til å være mer i balanse med den organiserte delen.
– Det beste er jo hvis partene, vi og arbeidsgiverne og myndighetene, får dette til, sier han.
– LES OGSÅ: Utfordrer gutta i industrien
– Tiden er også kommet for at alle fedre må ha rett til inntekt under de 14 dagene de har rett til fri i forbindelse med fødsel. Offentlig sektor har dette, 20 prosent av privat sektor har det, men da gjerne i de større konsernene, konstaterer Bakke.
– De familiene som har de laveste inntektene, velger å ikke ta denne permisjonen. De har ikke råd, legger han til.
Skal folketrygden dekke dette, også for de som har det i dag, vil det koste om lag en milliard, ifølge Fellesforbundet. I dag er det altså slik at 80 prosent av de ansatte i privat sektor ikke har rett til betalt to ukers pappaperm ved fødselen.
– Vi reiser kravet til arbeidsgiverne, selv om vi prinsipielt mener dette bør dekkes av folketrygden. Dette er et av de punktene vi ikke kommer til å slippe, garanterer Bakke. Enkelte kilder mener myndighetene her kan bidra med denne milliarden, mot at partene går med på et moderat lønnsoppgjør.
Når det gjelder likelønn vil Fellesforbundet fortsette arbeidet fra 2010. Det innebærer blant annet at alle bedriftene er forpliktet til å vurdere skjevheter mellom kjønnene og økt likelønn lokalt. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad