Nei til Frps handlingsregel
Økonomer rister på hodet av Fremskrittspartiets «handlingsregel» som forutsetter at oljefondet tappes gjennom to kraner: en til forbruk og en til investeringer.
Samtidig vil partiet sette et tak på 2 prosent for offentlig bruk av oljepenger.
Mens Høyres nestleder Jan Tore Sanner ser positivt på Frps landsmøtevedtak denne helgen, sier ledende økonomer til NTB at forslaget bare er en omvei til å bruke mer oljepenger enn handlingsregelen tilsier. De peker samtidig på at dette skjer på et tidspunkt da Norges Bank klart har sagt fra til regjeringen at den forventede realavkastningen i fondet ligger rundt 3 prosent og ikke 4 prosent slik handlingsregelen forutsetter.
Komplisert, uklart og meningsløst er betegnelser som sitter løst hos fagfolk som likevel har merket seg at Frp for første gang tar ordet prioritering inn i sitt vokabular.
– Les også: Frp med ny handlingsregel
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets sier det i prinsippet kan være mulig å dele statsbudsjettet inn i poster for forbruk og investeringer, men han forstår ikke hvilken hensikt det skulle ha.
– Investeringer må også finansieres, og i noen tilfeller kan det kanskje være hensiktsmessig å benytte den vanlige avskrivningsmetoden over et visst antall år. Det fundamentale er imidlertid at de penger vi bruker nå, kan vi ikke bruke en gang til. Oljeformuen skal benyttes til å betale fremtidige pensjoner. Det vi kan diskutere er om vi heller skulle bruke 3 enn 4 prosent slik Norges Bank mener, men da er vi over i politikkens verden, sier Dørum.
– Les også: Slår et slag for industrien
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities synes ikke det har noe for seg å lage et skille mellom bruk av oljepenger til investeringer og forbruk.
– Å sette et slags tak på 2 prosent til offentlig forbruk vil i praksis være umulig fordi det ikke lar seg gjøre å sette et skille som det kan være enighet om. Hva er forskning, utdanning, helse og barnehager for den saks skyld. Er det forbruk eller investering? spør han.
Andreassen er dessuten redd for at et mer løssluppent forhold til investeringer lett fører til feilinvesteringer.
– Det er ikke primært inflasjonseffekten jeg er redd for ved Frps pengebruk, det er like meget faren for feilinvesteringer. Systemet som nå er foreslått virker som en omvei til å få tak i mer penger nå, sier sjeføkonomen.
– Les også: Vil endre handlingsregelen
Heller ikke sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets forstår hensikten med å dele inn bruken av oljepenger i investeringer og forbruk.
– Investeringer må betales. Det man kan variere er avskrivningstiden. Ideen bak oljefondet og handlingsregelen er at vi skal avsette midler til fremtidige generasjoner. Tekniske endringer i budsjettering for å omgå handlingsregelen får ingen annen effekt enn at det blir mindre penger igjen i fondet, sier Bruce.
Han minner om at hele tankegangen bak handlingsregelen og oljefondet er at vi ikke skal bruke opp alle pengene nå, men la storparten av oljeformuen overføres til finansiell formue til glede for kommende generasjoner.
– Frp-forslaget vil ikke bidra til det, sier Bruce
Tar kritikken med stor ro
Stortingsrepresentant Ketil Solvik Olsen, som er arkitekten bak Frps nye handlingsregel, sier til NTB at han tar kritikken fra økonomene med stor ro.
– Frp legger vekt på at neste generasjon skal arve mer enn penger investert i utlandet. Veier, jernbane og annen infrastruktur har også en verdi og varer i lang tid. Pengene brukes ikke opp, de investeres i realverdier. Økonomene er mer opptatt av å bringe videre finanspapirer, sier Solvik-Olsen.
Han mener det er besynderlig at økonomer kritiserer Frp for å ville bruke mer oljepenger til samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer, men forholder seg tause når regjeringen bruker ekstra oljepenger til vindmøller og oljeutvinning.
– Hvor var DNBs sjeføkonom da banken hans ble tilført fem milliarder oljekroner utenfor handlingsregelen, spør Solvik-Olsen. (ANB-NTB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum