JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får skryt av valgforsker

Valgforsker Hanne Marthe Narud sier det vitner om godt politisk håndverk, når regjeringspartiene står samlet i en så vanskelig sak som klimameldingen.

Hun mener at kompromisser er statsminister Jens Stoltenbergs foretrukne arbeidsform, snarere enn konfrontasjoner og overkjøring av de små regjeringspartnerne. Så får heller prosessen ta litt tid.

Både mediene og opposisjonspartiene har hausset opp klimameldingen som vårens desidert vanskeligste sak for regjeringen, kanskje til og med selve skjebnemelding for regjeringssamarbeidet.

– Akkurat det har jeg ikke trodd så mye på. Det er bare et drøyt år til valget, så noen sprekk nå virker ikke sannsynlig. Jeg kan heller ikke se hvilken sak som i dette tidsrommet skulle utløse en regjeringskrise, sier Narud til NTB.

– Les også: Smitteeffekt av brutte løfter

Hun heller til den oppfatning at Stoltenberg som politikertype er en langsiktig kompromissbygger, noe hun også sier er helt nødvendig for å holde en koalisjon sammen så lenge som han har gjort nå.

– Det er en viktig måte å arbeide på. Stoltenberg opptrer som regjeringssjef mer enn partileder. Han skal samle trådene, holde alle om bord og ha det overordnede ansvaret. Samtidig må partiene få armslag til å framføre sine primærstandpunkter, uten at det oppfattes som en trussel mot samholdet. Sånn sett har jo Stoltenberg lyktes, sier Narud.

Valgforskeren er ganske sikker på at det har vært sterke rivninger og mye uenighet innad i regjeringen om de ulike grepene i klimameldingen, men samtidig konstaterer hun de verste spådommene ikke slår til.

– Alle får noe, ingen får alt. Regjeringen har lært seg å håndtere uenighet på en helt annen måte enn det vi så i starten av det rødgrønne samarbeidet, da særlig SVs representanter på Stortinget viste at de var uvant med makt, sier Narud.

– Les også: – Blir bra for Norge

Store saksområder, som SV har definert som sine kjernesaker, har avfødt politikk som alle har stilt seg bak, saker som oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og nå klimameldingen. Dette er saker der det har stått om SVs troverdighet.

– Samtidig ser vi at regjeringen godt kan leve med dissenser, bare de er forutsigbare og varslet på forhånd. Det gjelder først og fremst saker med tilknytning til EU og EØS, der SV og Sp sågar har skrevet sine reservasjoner inn på forhånd, inn i selv Soria Moria-erklæringen, sier Narud.

Hun mener at politikk foregår på flere nivåer, og at partienes aktivitet i Stortinget er forskjellig fra det som er regjeringens politikk. Denne fleksibiliteten mener hun fratar opposisjonen et viktig våpen.

– De følger selvsagt svært nøye med og bruker enhver anledning til å banke inn kiler i regjeringssamarbeidet. Men når regjeringen framstår så samlet som den gjør under presentasjonen av klimameldingen, får ikke opposisjonspartiene noe skikkelig feste for sin kritikk, sier Narud. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse