JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Andelen ufrivillig deltid er halvert

Fra regjeringa Stoltenberg overtok i regjeringskontorene i 2005 og fram til i dag er andelen ufrivillig deltid halvert, viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen.

torgny.hasaas@lomedia.no

I 2005 var andelen kvinner som oppga i Arbeidskraftundersøkelsen at de var undersysselsatt 7,5 prosent. I 1.kvartal i år var andelen sunket til 3,7 prosent. Det vil si halvert.

– Halveringen skyldes Stoltenberg-regjeringens politikk for å få flere i arbeid, kombinert med nye politiske initiativ mot ufrivillig deltid det siste året og to, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet.

– Selv om dette er en gledelig utvikling er det fortsatt 45 000 kvinner som oppgir at de ønsker å arbeide mer, sier han. Grunnen til å bruke tall kun for kvinner er at det er blant kvinner problemet med ufrivillig deltid er størst.

– Det at Arbeiderpartiet og de andre rød-grønne partiene har reist den politiske debatten har gjort at flere og flere har blitt opptatt av problemstillingen, og gjort noe på egen arbeidsplass, mener statssekretæren.

Han vil også trekke fram initiativet helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tatt for å redusere deltid i helsesektoren.

I det siste har vært en del oppslag om nedgangen i ufrivillig deltid det siste året, men Støstad mener det også er viktig å se på den langvarige tendensen.

– Under Bondevik II-regjeringen økte ufrivillig deltid kraftig med over 25 000 kvinner. Dette er nå faktisk mer enn reversert, i og med at hele 30 000 kvinner siden 2005 har fått den stillingsbrøken de vil ha, sier Støstad.

– Men vi er ikke fornøyde. På Arbeiderpartiets landsmøte i fjor vedtok partiet en omfattende arbeidsplan mot ufrivillig deltid og for mer heltid. Disse tiltakene ble videreført i regjeringens arbeidslivsmelding som Stortinget nettopp har behandlet.

– Disse tiltakene har ennå ikke begynt å virke, så det er håp om at vi skal få tallet på de som ønsker seg mer arbeid, og gjerne heltidsarbeid, enda mer ned, sier Støstad.

Tiltakene fra Aps arbeidsplan som det nå jobbes med å sette (som nå skal settes) ut i livet er:

– Den reelle stillingsprosenten skal inn i arbeidskontrakten.

– Deltidsansatte skal ha reell fortrinnsrett

– Arbeidsgiverne må drøfte deltid med tillitsvalgte.

– Når arbeidsplaner settes opp kan de legges slik at de reduserer ufrivillig deltid og få mer heltid.

– Bruke likestillingslovens aktivitets- og redegjørelsesplikt for å styrke innsatsen for mer arbeidstid.

– Det bevilges 75 millioner kroner til et tre-årig forsøksprogram for å redusere ufrivillig

– Partene i arbeidslivet må gjøre sitt for å få bukt med ufrivillig deltid og få mer heltid, blant annet i forhold til helgearbeid og turnuser.

– Programmet «Sammen for en bedre kommune» skal bidra. Særlig viktig å spre gode eksempler fra lokale prosjekter.

– Mer og bedre statistikk, forskning og evaluering. Varige effekter er avhengig av et godt faktagrunnlag.

– Lokal politisk handling. Kampen mot ufrivillig deltid må settes på dagsorden av kommunepartiene.

Annonse
Annonse