JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gammel Høyre-politikk

Bare ett punkt i Høyres program kommer fagbevegelsen i møte. Resten er gammel Høyre-politikk, mener folk i LO.

stig.christensen@lomedia.no

Det ene punktet er at partiet vil beholde skattefradraget for fagforeningskontingent på dagens nivå.

Angriper hovedsakene

Både stedfortredende informasjonssjef Øivind T. Hansen i LO og Roy Pedersen, leder av LO i Oslo mener programutkastet består av gammel Høyre-politikk.

– Partiet legger seg med dette ikke på noen myk profil i arbeidslivspolitikken. Dette er en politikk som angriper fagbevegelsens hovedsaker, mener Hansen. Roy Pedersen sier det slik:

– Dette er gammel Høyre-politikk i litt ny innpakning.

Sosial dumping

Begge er sterkt kritisk til at programmet snaut nok nevner sosial dumping.

– De har ikke et eneste forslag mot sosial dumping bortsett fra at de vil styrke Arbeidstilsynet, sier Hansen.

Roy Pedersen gir uttrykk for at sosial dumping faktisk har bredd seg, selv etter omfattende programmer mot dette fra den rødgrønne regjeringa. Et globalt arbeidsliv og aggressive arbeidsgivere har sørget for det, på stadig nye områder. Han lurer da på hvordan det eventuelt vil gå etter et regjeringsskifte, i og med at han ikke har lest noen forslag til tiltak mot sosial dumping i etter Høyres programframlegg.

Som før, men neddempet

Arne Strand i Dagsavisen sier det blant annet slik i sin kommentar i går: «Partiet står fortsatt for privatisering, konkurranseutsetting, nedsalg av statlig eierskap, mindre offentlig forbruk, søndagsåpne butikker, mer fleksibel arbeidstid, mer bruk av innleid arbeidskraft og skattelettelser på et par titalls milliarder. Men tonen er neddempet».

Privatiserer velferden

Roy Pedersen mener privatiseringspolitikken er like klar som før.

– Jeg oppfatter at de vil privatisere skoler som før, den politikken Øystein Djupedal og den rødgrønne regjeringen satte en stopper for, sier han.

Øivind T. Hansen, sentral i LOs valgkampopplegg i de siste årene, mener Høyre står for en privatisering av velferden, som skole, helse og pensjon.

– Til og med NAV skal få private konkurrenter, sier han og legger til at partiet vil konkurranseutsette drift og vedlikehold av jernbanen. Han understreker også at de høyrestyrte kommunene etter 2011 har stått for en hardere privatisering.

Lokal lønnsdannelse

Ikke minst er Hansen oppgitt over at Høyre vil legge til rette for at en større del av lønnsdannelsen i offentlig sektor skal skje gjennom lokale forhandlinger.

– Det vil undergrave fagbevegelsens solidariske lønnspolitikk. Dette er slett ingen ny profil, men samme politikk som arbeidsgiverne vil ha, mener han.

Arbeidstid

Både Pedersen og Hansen reagerer på at Høyre legger opp til en mer liberal arbeidstidspolitikk. Nå er det de sentrale parter i arbeidslivet som gir dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsene, og LO har tidligere gitt til kjenne at de gir dispensasjon på nesten alt som kommer av godt begrunnede søknader. Dette vil Høyre nå legge over til Arbeidstilsynet.

Roy Pedersen er mer enn skeptisk:

– Vår erfaring med Arbeidstilsynet her er ikke veldig god. Vi har erfart at tilsynet har godtatt ordninger som vi ble kvitt i 2005, etter at de rødgrønne overtok. Høyre av i dag virker lik det Bondevikregjeringen sto for før skiftet i 2005, mener Pedersen.

Fjerne formuesskatten

Hansen og Pedersen går videre sterkt imot at Høyre vil fjerne formuesskatten.

Formuesskatten treffer sosialt riktig. Jeg skulle gjerne ha utvidet denne skatten, for eksempel med skatt på bolig nr 2, sier Pedersen.

Sammen med Frp

Både Øivind T. Hansen og Roy Pedersen minner om at Frp kan komme i regjering for første gang i historien etter 2013, og Hansen stiller spørsmål om hva slags arbeidslivspolitikk som kommer ut av en blokk hvor H, Frp, V og KrF er med.

– Både Frp og Venstre har sterke forslag som går mot fagbevegelsen, mener han.

Pedersen sier det slik:

– Venstre ligger til høyre for Høyre i arbeidslivspolitikken. Det samme gjelder Frp, og KrF er ingen bremsekloss. Dermed kan vi få en politikk i skjæringspunktet mellom Frp og Høyre. Det lover ikke bra, sier lederen i LO i Oslo.

Annonse
Annonse