JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møtte rødgrønn frustrasjon

Roar Flåthen måtte bruke tordenrøsten og refse sine egne da han i går besøkte Nordland for å dra i gang LOs kombinerte medlemsdebatt og valgkamp.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det skulle egentlig handlet om «et godt arbeidsliv», LOs store medlemsdebatt , da tillitsvalgte fra hele Nordland benket seg til fylkeskonferanse på Fauske i går. Det ble ikke sånn. Den tilstundende valgkampen og tjukke lag med frustrasjon over rødgrønne løfter og forventinger som ikke er innfridd, dominerte fullstendig diskusjonen.

Mye er oppnådd

LO-lederen gikk i sin innledning grundig gjennom alt som er oppnådd med Jens Stoltenbergs rødgrønne mannskap i regjeringskontorene: Bondevik-regjeringens uthuling av arbeidsmiljøloven ble reversert før endringene rakk å tre i kraft. Det er skapt 200 000 nye arbeidsplasser. Kommuneøkonomien er styrket. Vi har fått en ny og varig AFP-ordning. Regjeringen har spilt på lag med LO i kampen mot sosial dumping.

Flåthen minnet om Stoltenbergs løfte om å satse titalls milliarder på samferdsel i den nye langtidsplanen og ga regjeringen ros for denne ukas løfte om å sette av 15 milliarder til rentefrie lån til oppussing av offentlige bygg. Han minnet om at det kommer en ny handlingsplan mot sosial dumping senere i høst, og advarte om at Fremskrittspartiet vil de sentrale tarifforhandlingene til livs og at høyrepartiene igjen snakker om å myke opp arbeidsmiljøloven.

Rødgrønn frustrasjon

LO-lederen fikk varm og hjertelig applaus da han var ferdig, men det var ingen som sto på stolene med glødende rødgrønne øyne, og ingen som skrapte utålmodig med føttene for å komme i gang med en ny rødgrønn valgkamp. Tvert imot var det frustrasjon som preget debatten. Det ble klaget over kutt i helsetilbudet og over et sykehusvesen som ikke lenger er underlagt politisk styring. Deltaker etter deltaker kunne fortelle historier om kommunale nedskjæringer – tross rødgrønne milliarder til kommunene. LO-lederen fikk en grundig belæring om hvor viktig prosessindustrien er i Nordland, og at denne industrien MÅ sikres tilgang på nok kraft til en rimelig pris hvis man skal ha sjanse til å mobilisere velgere på industristedene rundt i fylket.

– I 2005 var det enkelt å drive valgkamp. Alle skjønte at vi måtte bli kvitt Bondevik-regjeringen for å få på plass et nytt industrikraftregime. Nå er det gått tre år og ingenting har skjedd, konstaterte en skuffet ranværing.

En annen deltaker kunne fortelle at han hadde måttet være med på å få til privat skole i hjembygda fordi kommuneøkonomien ikke lenger strakk til for å holde i gang den kommunale skolen.

Fra offentlig sektor ble det klaget om manglende samsvar mellom tildelte ressurser og pålagte oppgaver. Det ble snakket om nye, markedsorienterte styringssystemer som gjør at ansatte ikke ser forskjell på dagens regjering og den forrige.

Fikk ned temperaturen

Midtveis i debatten fant møtelederen det påkrevet å be Roar Flåthen ta ordet for å imøtegå noe av kritikken. Det fikk ned temperaturen i debatten, og mot slutten av debatten dukket det både opp en tillitsvalgt som åpent erklærte at hun ville ha mer rødgrønn politikk og en som gledet seg til å ta rotta på Frp i valgkampen.

Truet med Siv Jensen

I sitt sluttinnlegg ba Flåthen forsamlingen tenke grundig gjennom hva som er alternativet til en fortsatt rødgrønn regjering.

– Hvis vi fram til september 2009 bruker alle møter og et hvert forum til å sette søkelyset på absolutt alt den rødgrønne regjeringen kan kritiseres for, da kan jeg garantere dere at den neste statsministeren heter Siv Jensen, tordnet han ut over forsamlingen.

Han ba innstendig om at de tillitsvalgte sørger for å formidle til medlemmene at de rødgrønne tross alt ”har levert en god del av det vi ba dem om”.

– Vi kommer ikke til å ha skapt det ideelle samfunnet innen september 2009, men hva er alternativet? Skal vi la Fremskrittspartiet fjerne formuesskatten? Elleve milliarder rett ut av statskassa – det aller meste til noen få av de aller rikeste menneskene her i landet, spurte en streng LO-leder før han avsluttet med å gi forsamlingen et lite gløtt av håp:

– Jeg tror vi får et statsbudsjett til uka i tråd med det vi i fagbevegelsen ønsker oss.

Annonse
Annonse