Yssen: – Jeg var fritt vilt
Ingunn Yssen har levert sin versjon av Valla-saken i bokform. Mest skuffet er hun over at korrupsjonsjeger Eva Joly og herskerteknikkens mor, Berit Ås, forsvarte en kvinne ”som dokumentert hadde brukt skitne herskerteknikker” mot henne og andre kvinner.
nina.hanssen@lomedia.no
I boken ”Vi kan alle bli den lille”, som blir lansert på en pressekonferanse hos Aschehoug i dag, kommer det flere saftige, men ikke overraskende angrep på både Valla, norsk presse og andre av Vallas støttespillere.
Herskerteknikker
Men mest overraskende er nok hjertesukket mot Berit Ås og Eva Joly.
Yssen skriver at den tidligere SV-lederen Berit Ås er en kvinne hun i mange år har hatt respekt for og som hun både har beundret, hyllet og sitert gjennom et langt likestillingsliv.
”At nettopp hun skulle stå og hylle Valla og senere holde flere foredrag om hvordan Valla ble styrtet av mannemakten, var rett og slett for mye. At det går an: herskerteknikkens mor forsvarte og heiet på en kvinne som dokumentert hadde brukt skitne herskerteknikker mot meg og andre kvinner. Fyttihelvete”, skriver Yssen i boka.
Refser Joly
Det andre smellet kom da korrupsjonsjeger Eva Joly, en annen av Yssens helterinner, i et sommerintervju valgte å gi sin versjon av Vallasaken og slo fast at ”det umulig kunne dreie seg om trakasssering fra Vallas side”.
I boken skriver Ingunn Yssen at Joly unngikk å fortelle i intervjuet at hun hadde tette bånd til Stabell-familien og at deres datter blant annet hadde bodd i Jolys leilighet i Paris.
Yssen regner med at dette er litt av bakgrunnen for at hun slo fast at Gerd Liv Valla var uskyldig. Dette var en stor sorg for Yssen.
”Eva Joly som hadde kommet inn som en frisk pust i norsk offentlighet og en påminnelse om at Norge i likhet med andre land var rammet av korrpusjon og uredelighet, Eva Joly, en kvinne jeg hadde fulgt og beundret. Berit Ås og Eva Jolly-det var ikke til å holde ut”, skriver Yssen.
Roser Tranøy
I boken forteller Yssen om den vanskelige tiden før, under og etter at hun sluttet som leder av internasjonal avdeling i LO. Hun følte seg som fritt vilt og var ikke særlig fornøyd med hvordan mediene gjengav intervjuer hun hadde gitt. Det var først da boken til DN-journalist Torstein Tranøy kom at hun fikk litt mer energi.
”Det var sterkt å lese. Mest av alt var jeg glad for at det kom godt fram at Tranøy virkelig hadde forsøkt å få bekreftet konspirasjonsteoriene som hadde vært framsatt uten å finne belegg for dem” skriver hun.
2007 et helvete
Yssen kommer også innpå hvordan LO behandlet henne etter oppsigelsen. LO brukte nemlig et halvt år på å bestemme at hun skulle få kompensasjon for noen måneders lønn.
”For å få pengene måtte jeg frasi meg alle muligheter til senere saksmål mot LO. Det var dyrekjøpte penger, men jeg trengte dem”, skriver hun og nevner også at Vallas ytelser under og etter saken aldri ble et tema.
”Hun har fremdeleles i dag sin lønn på 900 000 kroner i året uten å jobbe for LO” skriver Yssen som oppsummerer året 2007 i boka slik:
”Det har vært et helvete, men det var verdt det”.
Gjorde det riktige
I bokas epilog skriver Ingunn Yssen at hun ikke angrer på det hun gjorde. Hun reagerte på at Valla i ettertid prøvde å fremstille seg selv som et offer.
Valla startet med å si:
”Jeg er ingen pusekatt” og avsluttet med ”Jeg hadde ingen rettsikkerhet”.
Yssen står fast på at hun ble utsatt for grove brudd på arbeidsmiljøloven og skriver at hun har fått mye støtte i ettertid.
”Det gav meg en bekreftelse på at jeg gjorde det riktige - at jeg gikk ut offentlig med min historie om trakassering.”
Yssen mener å tro at det nå er mer åpenhet rundt dette temaet i Norge.
”Forhåpentligvis blir det lettere i dag å melde fra om uakseptable forhold, samtidig som trakassering ofte finner veien til avisenes førstesider”.
Selv er forfatteren av boken ”Vi kan alle bli den lille” stolt og glad hvis hun har bidratt til å belyse et stort samfunnsproblem og å redusere omfanget av trakassering på arbeidsplassen. Men det har kostet henne mye.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp