JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha renta ned på to-tallet

Roar Flåthen skal bruke det neste året på å presse statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem: Den ene oppover, den andre nedover.

Dette er året da Roar Flåthen skal bli valgt til LO-leder «på ordentlig», han skal lede 800.000 ansatte gjennom finanskrise og en eksploderende arbeidsledighet og sørge for at Frp taper og de rødgrønne vinner valget.

– Vi kommer ikke gjennom denne krisen uten at ledigheten blir høyere, og derfor må vi konsentrere oss om å begrense ledigheten og hjelpe dem som blir ledige. Vi går inn i det nye året i en situasjon som er spesiell, sier Flåthen til Dagsavisen.

Han understreker at det er helt avgjørende for å løse den internasjonale finanskrisen at man får låne- og kredittmarkedet til å fungere igjen for både privatpersoner og bedrifter.

– Regjeringen har bidratt gjennom flere pakker, og Norges Bank har gitt et godt bidrag gjennom sin siste rentereduksjoner. Vi forventer at Gjedrem følger opp med ytterligere rentereduksjoner, slik at vi kommer ned på to-tallet, og at bankene gjør sin del av jobben og setter ned renta til låntakerne sine, sier Flåthen.

Tunge tider

Etter ti år med opptur, øker ledigheten i Norge igjen dramatisk. 50.000 ledige viste de siste tallene fra NAV, og alt tyder på at de minst vil bli doblet neste år. Hittil har tonen mellom den rødgrønne regjeringen og LO under Roar Flåthen vært svært vennskapelig.

– Hvordan blir det å lede LO i en situasjon med 100.000 arbeidsløse?

– Sysselsetting er jobb nummer en for LO. Vi foreslår en etterspørselstimulans på rundt 30 milliarder kroner. Det vil bidra til sysselsetting. Når det gjelder dem som blir ledige, må de få et tilbud som gjør at de kommer i arbeid igjen og ikke blir gående i passiv ledighet. LO mener det er behov for en beredskap på 20.000 tiltaksplasser, og det må blant annet settes i gang bedriftsinterne opplæringstiltak. Det er veldig viktig at folk kan ta over andre jobber enn de har hatt på sin egen arbeidsplass, men også at de får bedre forutsetninger til jobber andre steder, sier Flåthen.

Han understreker også at det er behov for tilpasning av permitteringsreglene.

Positivt

Flåthen tror også vi kan bruke finanskrisen til noe positivt.

– Den arbeidskraften som nå frigjøres, kan kanskje omskoleres til å fylle behovene i blant annet omsorg og helse. Og det finnes mange ufaglærte som nå får mulighet til å utdanne og utvikle seg. Det krever penger, men det er mulig, sier LO-lederen.

Dessuten kan samfunnet gjøre gode valg:

– Nå har vi muligheter til å satse på løsninger som kommer fellesskapet til gode. Vi må satse på vedlikehold og rehabilitering av offentlige bygg, slik som skoler, og vi må ruste opp og bygge ut vei og jernbane. Begge deler gir sysselsetting, samtidig som det gjør oss bedre rustet til å møte framtida.

Hans viktigste år

LO-lederen bruker sterke ord om årsakene til finanskrisen.

– De som blir permittert og ledige er de som betaler prisen for en grådighetskultur internasjonalt som har vært helt forkastelig. Det kan vi ikke akseptere at fortsetter.

Han mener Norge har de beste forutsetninger for å gjøre noe med problemet, men legger ikke skjul på at han selv har mange store oppgaver i året som kommer.

– I tillegg til utfordringene med finanskrisen skal vi ha LO-kongress og valg. Det er mye viktig politikk som skal vedtas i år, og det skal avgjøres hvem som får tillit til å styre dette landet, hva slags politisk retning vi skal gå i, sier Flåthen.

Blir enige

Mens mange av hans forgjengere har blitt kjent for å gå rett i strupen også på sosialdemokratiske regjeringer, gir Flåthen langt mer ros enn ris til Jens Stoltenbergs regjering.

– Finnes det i det hele tatt noen ting du er uenig med Jens Stoltenberg om?

– Det vil hele tida være slik at vi har diskusjoner med regjeringen. Men det går ikke an å bortforklare at regjeringen har levert jækli bra, også i møtet med finanskrisen. Så er det selvsagt fortsatt ting innenfor næringspolitikken, vi trenger bedre rammebetingelser for kraftintensiv industri, og vi har noen diskusjoner om det statlige eierskapet, der vi i noen tilfeller ønsker oss en mer aktiv stat. Men i det store og hele er det bra, ser Flåthen.

Han tar en liten tenkepause.

– Jeg kunne fortalt deg om mange saker der Jens og jeg har vært uenige, men vi kommer som regel til enighet. Så det skal jeg ikke, sier Flåthen. (ANB)

Annonse
Annonse