JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det vil bli verre

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varsler at arbeidsledigheten vil bli høyere enn man tidligere har regnet med.

Nye tall for norsk økonomi vil bli presentert i krisepakken som kommer førstkommende mandag, men allerede torsdag varslet statsministeren at ledighetstallene blir høyere enn man tidligere har antatt.

Sentrale regjeringsmedlemmer hadde torsdag et møte med næringslivsledere for å høre deres synspunkter på økonomien og hva som bør gjøres i den kommende bank- og næringslivspakken som skal sikre likviditet til næringslivet.

Forberede nedbemanning

– Vi må erkjenne at norsk økonomi er veldig sammenvevd med internasjonal økonomi. De tallene og meldingene vi får om internasjonal økonomi, er verre og mer negative enn vi fikk før jul. Det betyr at vi må være forberedt på nedbemanning i norske bedrifter, sa Stoltenberg etter møtet.

– Da er det myndighetenes oppgave å sikre nye arbeidsplasser og nye virksomheter. Vi kan ikke hindre at det blir økt ledighet. Det kommer det til å bli. Vår oppgave er å sørge for nye jobber så raskt som mulig, sa Stoltenberg.

Verken han eller finansminister Kristin Halvorsen (SV) ville si noe om enkeltheten i den bankpakken som kommer senere i vinter. De kunne heller ikke si når den kommer.

– Krevende tider

Finansminister Halvorsen slo fast at det er krevende tider.

– Opplysningene vi får er at tilstanden i internasjonal økonomi blir stadig dårligere, og dette er med på å prege norsk næringsliv, sier hun.

Halvorsen sier at bankpakken fra før jul virker.

– Men vi har nye utfordringer når det gjelder finansieringen av næringslivet. Dette er en stor utfordring fordi det internasjonale kapitalmarkedet har tørket inn, obligasjonsmarkedet har nesten helt stopp, og det er vanskelig å få kreditt. Noe av dette kan vi komme med tiltak mot, men et internasjonalt marked bunnen faller ut av, kan vi ikke gjøre noe med, sier Halvorsen.

Viktig møte

Begge parter er enige om at det var et nyttig og viktig møte. Halvorsen legger vekt på at det er viktig å få vite hvilke utfordringer næringslivet selv mener å stå overfor.

– Statistikk er nyttig, men det er gammelt nytt. Det er de dagsaktuelle problemstillingene vi får beskrevet som må veilede oss slik at vi treffer tiltak som virker, sier hun.

Administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Arne Skauge, sier til NTB at det var en veldig nyttig informasjonsutveksling mellom Bedrifts-Norge, Finans-Norge og myndighetene.

Må få lån

Det viktigste signalet til myndighetene fra næringslivet er behovet en bankpakke som sikrer bedriftene tilgang på kapital.

– Vi tror at et trepartssamarbeid der en tiltakspakke fra myndighetene som får bankene til å gi lån til gode prosjekter, kan holde aktivitetsnivået oppe. Dermed kan vi få en positiv utvikling i forhold til den alvorlige situasjonen norsk næringsliv er oppe i. Det viktigste er bankene igjen kommer i gang med å låne ut penger. Situasjonen veldig alvorlig, sier president i Norges Rederiforbund, Elisabeth Grieg.

Har forståelse

Arne Skauge mener at næringslivet har forståelse for de problemene bankene har.

– Bedriftene skjønner kravene som bankene stiller. Regjeringer er innstilt på å sette i verk tiltak. Vi må jobbe videre med utformingen av tiltakene fordi det er veldig komplisert i finansverdenen når man skal bruke instrumenter som skal styrke bankenes utlånsevne, sier han.

Skauge mener det er naturlig at forventninger fra næringslivet om at finansnæringen skal få til en ordning som gjør at bankene kan gå lenger på utlånssiden enn de gjør i dag.

– Vi må i fellesskap finne ordninger som gjør at norsk næringsliv igjen kan fungere normalt, sier Skauge.

Annonse
Annonse