Naturskader blir dyrere
Landbruksdepartementet foreslår 25 prosent egenandel ved utbetaling av erstatninger fra Statens naturskadefond.
Forslaget med en fast prosentsats innebærer at sammenlignet med nåværende erstatningsordning vil egenandelen bli større for skader over 100.000 kroner og mindre for skader under dette beløpet, opplyser Landbruks- og matdepartementet i et høringsbrev om forslaget til ny naturskadelov.
Fylkesmennene, kommunenes interesseorganisasjon KS, landbruksorganisasjonene og en rekke andre høringsinstanser blir oppfordret til å uttale seg om forslaget innen 15. januar 2010.
Enklere og raskere
Forslaget som LMD nylig har sendt på høring, bygger på en utredning fra Statens landbruksforvaltning. I tillegg til en fast egenandel på 25 prosent, blir det der foreslått flere tiltak som hevdes å innebære «langt kortere saksbehandlingstid og mindre komplisert saksbehandling enn ordningen etter dagens system».
Statens landbruksforvaltning har foreslått at det såkalte lensmannsskjønnet i erstatningssaker skal fjernes, det vil si at politiet ikke skal fastsette en takst som eventuelt kan påklages til tingretten og videre i rettsvesenet.
I små og ukompliserte saker skal i stedet Statens landbruksforvaltning selv fastsette taksten, avgjøre om det er en naturskade og utmåle erstatningen. I større og mer kompliserte saker anses det fortsatt å være nødvendig også med andre kyndige takstmenn.
Landbruksdepartementet har ikke tatt stilling til forslaget om å fjerne lensmannsskjønnet i naturskadesaker, og ber høringsinstansene uttale seg spesielt om dette.
Kommunene utenfor
Statens landbruksforvaltning har i sin utredning foreslått at kommunene fortsatt skal holdes utenfor ordningen med naturskadeerstatning og ikke omfattes av den nye naturskadeloven. Landbruksdepartementet er enig.
Begrunnelsen for dette standpunktet er at Kommunal- og regionaldepartementet på sitt budsjett har en ordning med fordeling av skjønnsmidler til kommuner som har hatt store utgifter på grunn av naturskader. Denne ordningen hevdes å være godt innarbeidet og ivareta kommunene på en god måte.
Landbruksdepartementet opplyser at bestemmelser om kommunenes ansvar for sikring mot naturskader vil bli lagt inn som et eget kapittel i den nye loven. Sammen med Olje- og energidepartementet og Justisdepartementet vil Landbruksdepartementet senere komme tilbake med «en helhetlig gjennomgang» av kommunenes ansvar for sikring mot naturskader, blir det opplyst. (ANB-NTB)
Et forvaltningsorgan underlagt Landbruks- og matdepartementet og med sekretariat i Statens landbruksforvaltning.
Har til oppgave å yte erstatning for naturskader i de tilfeller det ikke er adgang til å forsikre seg mot skaden ved en alminnelig forsikringsordning.
Antall erstatningssøknader ligger vanligvis mellom 1.000 og 1.200 årlig.
Statistikk fra perioden 1980-2008 viser at det største samlede erstatningsbeløpet - cirka 350 millioner kroner (2004-kroner) ble utbetalt etter orkanen på Vestlandet i nyttårshelgen 1992. Siden 1994 har flom forårsaket de største skadeutbetalingene, med en topp på over 200 millioner kroner etter flommen på Østlandet i 1995.
Gjennomsnittlig erstatningsbeløp er nå cirka 75.000 kroner, og i tre firedeler av sakene er erstatningsbeløpene under gjennomsnittet.
(Kilde: Statens landbruksforvaltning). (ANB-NTB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm